Scorul de calciu coronarian si evaluarea riscului cardiovascular

Investigatiile pentru a evalua sanatatea inimii sau pentru a detecta posibile probleme cardiace ori la nivelul arterelor coronare (vase ce alimenteaza muschiului cardiac cu sange) sunt multiple. Un medic cardiolog va recomanda testele necesare in functie de istoricul si simptomatologia pacientului. Determinarea scorului de calciu coronarian (masuratoare a depunerilor de calciu acumulate in arterele coronare) poate fi recomandata de medic in prezenta unor factori de risc – varsta, hipertensiune arteriala, obezitate si altele, in contextul simptomelor sugestive de boala coronariana sau in cazul pacientilor care au nevoie de evaluarea riscului de boli cardiace.
Scorul de calciu coronarian si evaluarea riscului cardiovascular

Determinarea scorului de calciu nu constituie un test de diagnostic, rezultatele fiind interpretate de catre medicul specialist in contextul altor factori de risc si probleme medicale.

Cuprins

Scorul Agatston

Scorul Agatston este un indicator al gradului de calcifiere depistat la nivelul vaselor coronare, fiind un instrument util in evaluarea riscului cardiovascular.

Aceasta investigatie are scopul de a identifica prezenta depozitelor calcificate (placi) care pot restrictiona ori chiar bloca fluxul sangvin, cauzand atac de cord ori alte evenimente cardiace.

Determinarea scorului Agatston este posibila prin examinare imagistica non-invaziva (Computer Tomografie – CT, angio CT).

Tomografia computerizata reprezinta o metoda de explorare non-invaziva a cordului, arterelor coronariene si a vaselor mari, oferind imagini sectionale suprapuse cu ajutorul razelor X si a substantei de contrast. Una dintre aplicatiile sale clinice de o relevanta crescanda este determinarea scorului de calciu coronarian (Coronary artery calcium scoring - CAC). Scorul de calciu se apreciaza prin scanare CT cu doze scazute si furnizeaza informatii referitor la incarcatura aterosclerotica cu continut calcic in peretele vascular coronarian.

Scorul obtinut in urma scanarii CT ofera medicului informatii clinice precise despre starea arterelor coronariene, permitandu-i o evaluare mai ampla a gradului de risc cardiovascular*.

* angina pectorala, infarct miocardic, insuficienta cardiaca, boala coronariana

In ceea ce priveste interpretarea rezultatelor obtinute, de regula:

  • Valoarea 0 a scorului de calciu coronarian indica faptul ca nu au fost detectate depuneri
  • Valoarea scorului de calciu coronarian cuprinsa intre 1 si 10 indica un risc cardiovascular scazut
  • Valoarea scorului de calciu coronarian cuprinsa intre 11 si 100 indica un risc cardiovascular moderat
  • Valoarea scorului de calciu coronarian cuprinsa intre 101 si 400 indica un risc cardiovascular crescut
  • Valoarea scorului de calciu coronarian care depaseste 400 indica un risc foarte crescut de evenimente cardiovasculare severe.

Ce urmeaza dupa determinarea scorului Agatston? De la pacient la pacient, in functie de particularitatile clinice, medicul poate recomanda efectuarea altor investigatii suplimentare, poate decide implementarea unui plan de tratament, alaturi de modificarea stilului de viata. In cazul in care valorile obtinute sunt usor modificate, insa nu exista alte simptome sugestive, specialistul poate orienta pacientul catre metode de preventie – renuntarea la fumat, mentinerea unei greutati corporale normale etc.

Cand este recomandata evaluarea scorului de calciu?

Examinarea angio-CT evidentiaza depunerile de calciu inainte ca pacientul sa aiba simptome, ceea ce  permite interventia medicala prompta, evitand ori limitand aparitia bolilor cardiovasculare sau complicatiile acestora. De asemenea, ii ofera si pacientului posibilitatea de a adopta obiceiuri si masuri de preventie pentru a-si proteja sanatatea cardiocasculara.

Este important de precizat insa ca investigatia nu este indicata ca metoda de screening (verificare) la nivelul populatiei generale, ci in situatii specifice si/ sau in prezenta factorilor de risc, de exemplu:

  • Antecedente familiale de boala coronariana precoce ori alte afectiuni cardiovasculare premature
  • Pacienti care au prezentat rezultate modificate ale altor investigatii precum testul de efort sau EKG
  • Pacienti care urmeaza sa inceapa un tratament cu statine sau care au intrerupt tratamentul si urmeaza sa il reia
  • Pacienti aflati sub diverse tratamente si monitorizati pentru patologie cardiovasculara
  • Pacienti din grupuri de risc:
  • Istoric familal de boli cardiovasculare
  • Fumat
  • Colesterol ridicat, trigliceride marite, hipertensiune arterala sau diabet zaharat
  • Obezitate (indice de masa corporala mai mare de 25)
  • Sedentarism
  • Pacienti cu dureri toracice a caror cauza medicala nu a fost determinata.

La pacientii cu risc intermediar (moderat) de evenimente cardiovasculare, calcularea scorului de calciu coronarian permite obtinerea unor informatii suplimentare ce pot ajuta medicul in luarea deciziilor cu privire la conduita terapeutica.

Totodata, potrivit Asociatiei Americane a Inimii investigatia este recomandata si pentru:

  • Barbatii cu varste cuprinse intre 55 si 80 de ani sau femeile cu varste intre 60 si 80 de ani cu factori de risc redusi, dar care ar putea beneficia de pe urma terapiei cu statine.
  • Persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 55 de ani cu un risc estimat de a dezvolta boli de inima in urmatorii 10 ani si factori de risc pentru boli de inima.

 

Determinarea scorului de calciu coronarian nu ofera un diagnostic si nu poate prezice cu exactitate un eveniment cardiovascular, insa datele obtinute in urma investigatiei pot responsabiliza pacientul in privinta stilului de viata, iar medicul are acces la informatii complementare care il pot orienta in personalizarea si ajustarea tratamentului.

 

Referinte:

Data publicării 22.02.2024