Insuficienta cardiaca: cauze, simptome si tratament

Insuficienta cardiaca cunoscuta si sub denumirea de insuficienta cardiaca congestiva reprezinta o afectiune manifestata prin incapacitatea inimii de a pompa suficient sange catre organele si tesuturile din corp. Atunci cand apare, insuficienta cardiaca determina staza pulmonara cu acumulare de lichid in plamani (edemul pulmonar) si aparitia dispneei. Anumite patologii cardiovasculare cu evolutie cronica asa cum sunt hipertensiunea arteriala si boala coronariana pot duce in timp la rigidizarea muschiului cardiac sau slabirea fibrelor musculare care intra in constitutia acestuia, avand ca prinicipala consecinta diminuarea functiei de pompa.
Insuficienta cardiaca: cauze simptome si tratament

Cuprins

Insuficienta cardiaca poate determina disfunctie sistolica (deficit de contractie a inimii) sau disfunctie diastolica (deficit de relaxare cardiaca), cele 2 faze ale activitatii cardiace care se succed neintrerupt pe toata durata vietii. In timpul sistolei inima se contracta si genereaza presiune in interiorul cavitatilor, pompand astfel sangele catre artere, iar in timpul diastolei, miocardul se relaxeaza preluand sange oxigenat de la nivel pulmonar. Cu fiecare contractie, inima ejecteaza un anumit volum de sange in artere, asigurand necesarul optim de oxigen si nutrienti intregului organism.

Insuficienta cardiaca poate fi clasificata dupa cum urmeaza: IC stanga (determina acumulare de fluid la nivel pulmonar cu aparitia dispneei), IC dreapta (determina acumulare de lichid in abdomen si edeme periferice la nivelul membrelor inferioare), IC sistolica (ventriculul stang nu se contracta corespunzator) si IC cu fractie de ejectie pastrata (ventriculul stang nu se relaxeaza corespunzator in diastola).

Insuficienta cardiaca reprezinta o patologie care poate fi prevenita prin tratarea corespunzatoare a bolii coronariene, hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat, dar si prin renuntarea la consumul de alcool si tutun si mentinerea unei greutati corporale adecvate inaltimii.

Simptome insuficienta cardiaca

Insuficienta cardiaca poate prezenta evolutie cronica sau poate debuta brusc determinand in mod frecvent urmatoarele simptome si manifestari:

  • Dispnee de efort sau in repaos
  • Stare de slabiciune generala si oboseala accentuata
  • Edeme periferice la nivelul membrelor inferioare
  • Dereglari ale ritmului cardiac
  • Tuse persistenta acompaniata sau nu de wheezing (respiratie suieratoare) prin intermediul careia sunt eliminate secretii pulmonare aerate, cu striuri sangvinolente
  • Acumulare de lichid la nivelul cavitatii abdominale
  • Lipsa poftei de mancare
  • Dificultate de concentrare
  • Dureri precordiale in cazul in care insuficienta cardiaca acuta este determinata de un eveniment coronarian acut (infarct miocardic).

Factori de risc si cauze insuficienta cardiaca

Principalele cauze ale insuficientei cardiace sistolice sunt:

Ca urmare a actiunii acestor factori, apare insuficienta de pompa care determina scaderea volumului de sange ejectat/bataie si reducerea perfuziei organelor cu sange oxigenat. Secundar, apare staza pulmonara datorita preluarii sangvine diminuate de catre inima, urmata de congestie pulmonara si ulterior sistemica.

Disfunctia diastolica a pacientilor cu insuficienta cardiaca este mai rar intalnita in practica medicala si se datoreaza umplerii insuficiente cu sange ale cavitatilor inimii, aparute in contextul unei capacitati reduse de distensie cardiaca determinata de boli infiltrative, hipertensiune arteriala netratata ce in timp determina rigidizarea muschiului cardiac ori afectiuni ale pericardului (foita care imbraca inima) care exercita constrictie cardiaca, impiedicand umplerea cardiaca corespunzatoare in diastola.

Factorii de risc implicati in aparitia insuficientei cardiace sunt reprezentati de:

  • Disfunctia cronotropa si desincronizarea: disfunctia sistemului electric al inimii manifestata prin tahicardie sau bradicardie alaturi de conducerea electrica ineficienta la nivel cardiac, determina in timp scaderea performantei cardiace cu instalarea progresiva a insuficientei specifice de pompa.
  • Disfunctia valvulara: deschiderea si inchiderea necorespunzatoare a valvelor secundara reumatismului articular acut, endocarditelor sau anomaliilor congenitale determina in timp aparitia insuficientei cardiace congestive.
  • Insuficienta cardiaca acuta poate fi determinata de reactii alergice severe, formarea de trombi la nivel pulmonar, sepsis, infectii virale cu tropism cardiac si administrarea anumitor substante medicamentoase.

Analize insuficienta cardiaca | Investigatiile pentru diagnosticarea IC

Investigatiile paraclinice care pot fi utilizate pentru diagnosticarea insuficientei cardiace sunt reprezentate de:

  • Investigatii de laborator pentru determinarea de atrial natriuretic peptid ANP si brain natriuretic peptid BNP-markeri serici utili in evaluarea insuficientei cardiace datorita proprietatilor lor natriuretice si diuretice care influenteaza balanta hidro electrolitica a organismului
  • Pro BNP (B-type natriuretic peptide BNP) si NT pro BNP - markeri serici cu valoare prognostica in insuficienta cardiaca ventriculara stanga datorita corelarii bune ale acestora in cadrul studiilor clinice desfasurate cu severitatea disfunctiei ventriculare stangi. Acesti markeri pot fi utilizati in functie de recomandarile cardiologului pentru monitorizarea raspunsului terapeutic al pacientului cu insuficienta cardiaca si pentru evaluarea gradului de remodelare vasculara.

Insuficienta cardiaca | Cum se stabileste diagnosticul

Cum se stabileste diagnosticul

Diagnosticul insuficientei cardiace este stabilit de catre medicul specialist pe baza informatiilor obtinute in urma anamnezei, examenului clinic al pacientului si a investigatiilor paraclinice care pot fi reprezentate de: electrocardiograma, ecocardiografie, ecocardiografie de efort, monitorizare HOLTER, scintigrafie de perfuzie miocardica, computer tomograf cardiac, rezonanta magnetica cardiaca, coronarografie sau cateterism cardiac.

Dupa efectuarea investigatiilor medicul poate incadra insuficienta cardiaca in una dintre cele 4 stadii dupa cum urmeaza:

  • Insuficienta Cardiaca de grad I cu evolutie asimptomatica
  • Insuficienta Cardiaca de grad II cu limitarea capacitatii de efort a pacientului prin aparitia dispneei si a oboselii accentuate
  • Insuficienta Cardiaca de grad III activitatile cotidiene sunt efectuate cu dificultate;
  • Insuficienta Cardiaca de grad IV cel mai sever tip de insuficienta cardiaca determina dispnee in repaos.

Tratamentul insuficientei cardiace

Tratamentul insuficientei cardiace cuprinde ca prima masura modificarea stilului de viata care presupune:

  • Adaptarea regimului alimentar pentru prevenirea cresterii ponderale sau normalizarea acesteia
  • Renuntarea la fumat
  • Limitarea consumului excesiv de alcool
  • Limitarea consumului de sare
  • Este recomandata evitarea efortului fizic
  • Administrarea anumitor medicamente (antiinflamatoare nesteroidiene) contraindicate in anumite forme de insuficienta cardiaca
  • Limitarea aportului de lichide la mai putin de 2 l pe zi este recomandata in cazuri selectate de insuficienta cardiaca avansata.

Tratamentul medicamentos al pacientilor cu insuficienta cardiaca are ca scop principal diminuarea tensiunii arteriale, obtinerea de vasodilatatie si eliminarea de sare si apa prin cresterea diurezei cu ajutorul antihipertensivelor, vasodilatatoarelor, inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei si diureticelor. In anumite situatii in care insuficienta cardiaca este insotita de tulburari ale ritmului cardiac pot fi administrate antiaritmice si beta blocante in timp ce IC severa necesita internare obligatorie pentru monitorizare atenta si administrare de tratament intravenos.

Optiunile de tratament interventional si chirurgical pentru pacientii cu insuficienta cardiaca au ca scop corectarea cauzei care determina aparitia simptomatologiei specifice si cuprind:

  • Implantarea de cardiostimulator, resincronizare electrica si utilizarea defibrilatorului pentru corectarea disfunctiei electrice ale inimii
  • Montare de stenturi, realizare de by pass pentru restabilirea fluxului sangvin coronarian in cazul cardiopatiei ischemice care determina aparitia IC
  • Inlocuirea sau reconstructia valvelor cardiace afectate in cazul disfunctiei valvulare.

Cazurile severe care nu raspund la metodele de tratament interventional si/sau chirurgical anterior mentionate pot beneficia in prezent de transplant de inima si/sau plaman daca pacientul este eligibil pentru acest tip de interventie majora.

Daca aveti simptome asociate afectiunilor cardiovasculare, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate!
La Medicover aveti acces la grupul de experti in cardiologie - Cardiogrup, coordonat de catre Prof. Univ. Dr. Dragos Vinereanu, pentru investigatii amanuntite si proceduri medicale complexe.

 

Referinte:

Data publicării 20.06.2022
Data ultimei actualizari 15.05.2023