Miopie la adulti si copii: cauze, simptome si tratament

Miopia este o afectiune de vedere frecvent intalnita, in care obiectele din apropiere sunt vazute clar, dar obiectele mai indepartate sunt neclare. Aceasta apare atunci cand ochiul focalizeaza razele de lumina in mod incorect, in fata retinei, in loc sa le focalizeze pe retina.
Miopie la adulti si copii cauze, simptome si tratament

Cuprins

Simptome miopie copii si adulti

Simptomele miopiei pot include:

  • Vedere incetosata cand privim obiecte indepartate
  • Necesitatea de a miji sau de a inchide partial pleoapele pentru a vedea clar
  • Dureri de cap cauzate de oboseala oculara. 

Miopia la copii se poate manifesta prin:

  • Nevoia de a sta mai aproape de ecranul televizorului sau al calculatorului
  • Preferinta de a sta in fata salii de clasa
  • Ignora obiectele indepartate
  • Clipeste excesiv si/ sau se freaca frecvent la ochi.

Cauze miopie

Ochiul are doua structuri transparente, care functioneaza asemenea unor lentile, cu rol in focalizarea imaginilor pe retina: corneea si cristalinul.
Corneea are o forma curbata si formeaza suprafata anterioara a ochiului. Cristalinul se afla in interiorul ochiului. Intr-un ochi cu forma normala, imaginile sunt focalizate pe retina. Atunci cand globul ocular este mai lung decat in mod normal sau cand suprafata corneei are o curbura mai mare, imaginile se vor focaliza necorespunzator, in fata retinei, iar obiectele indepartate apar neclare. Miopia este o eroare de refractie asemenea hipermetropiei sau astigmatismului.

Ce factori de risc pot creste probabilitatea de a dezvolta o miopie?

  • Factori genetici: miopia tinde sa apara in familii, daca mama sau tatal are miopie, sunt sanse mai mari ca si copilul sa se confrunte cu miopia
  • Conditii de mediu: lipsa timpului petrecut in aer liber si cresterea duratei timpului petrecut in fata dispozitivelor electronice pot creste sansele de a dezvolta o miopie. 

Diagnosticul de miopie

Miopia poate fi diagnosticata printr-un examen oftalmologic de baza, care include o evaluare a acuitatii vizuale si a refractiei oculare. Medicul oftalmolog poate administra picaturi pentru dilatarea pupilelor si evaluarea globala a starii de sanatate a ochiului sau pentru determinarea cu precizie a erorii refractive (in cazul copiilor, adolescentilor si adultilor tineri).

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Vizita la medicul oftalmolg

Vizita la medicul oftalmolog se impune atunci cand nu puteti indeplini sarcina dorita din cauza dificultatii de a vedea clar lucrurile aflate la distanta.  Examenele la ochi se realizeaza periodic, pentru copii si adolescenti, Academia Americana de Oftalmologie recomanda examene oculare la urmatoarele varste si intervale:

  • La 6 luni si la 3 ani
  • In primul an scolar
  • La fiecare 2 ani in timpul anilor de scoala. 

Vizita la medicul oftalmolg

Consultul oftalmologic de urgenta

O afectiune rara, dar mai frecvent intalnita in randul pacientilor cu miopie mare, este decolarea (dezlipirea) de retina. Aceasta este o urgenta medicala in care timpul de interventie este critic. Urmatoarele simptome pot aparea in cazul unei decolari de retina:

  • Sclipiri sau flash-uri luminoase (fotopsii)
  • Aparitia brusca a multiple pete plutitoare in campul vizual (miodezopsii)
  • O umbra asemanatoare unei perdele suprapuse peste campul vizual.  

Miopia se trateaza?

Scopul tratamentului miopiei este de a imbunatati vederea. Dioptriile nu scad de la sine, miopia se poate stabiliza (dioptriile nu mai cresc) sau poate evolua, caz in care dioptriile cresc.

Miopia poate fi controlata prin utilizarea unor lentile de corectie, care contracareaza lungimea crescuta a ochiului sau curbura marita a corneei (ochelari de vedere ori lentile de contact) sau tratata prin interventiile de chirugie refractiva (operatie miopie).

Optiunile de tratare a miopiei se discuta impreuna cu medicul specialist oftalmolog.Spre exemplu, in cazul tratamentului miopiei prin interventie chirurgicala exista anumite contraindicatii: prezenta altor afectiuni, varsta scazuta a pacientului, miopia nu a stagnat in ultimii 2 ani si altele.

 

Referinte:

Data publicării 12.05.2022
Data ultimei actualizari 19.05.2023