Nevrita optica: cauze, simptome si tratament

Nevrita optica reprezinta o afectiune care se datoreaza inflamatiei nervului optic (nervul ochiului) prezenta mai ales la persoanele de sex feminin cu varsta cuprinsa intre 20 - 40 de ani.
Nevrita optica: cauze, simptome si tratament

Cuprins

Ce reprezinta nevrita optica

Nevrita optica reprezinta o afectiune care se datoreaza inflamatiei nervului optic (nervul ochiului) prezenta mai ales la persoanele de sex feminin cu varsta cuprinsa intre 20 - 40 de ani.

De ce apare nevrita optica

Cea mai frecventa cauza a nevritei optice este reprezentata de catre demielinizarea inflamatorie a nervului optic, distructia mielinei (compus care se infasoara in jurul axonilor si accelereaza transmiterea impulsurilor nervoase) fiind datorata unui proces autoimun (sistemul imun distruge tesuturile proprii organismului), de tip infectios (encefalita virala, meningita, sinuzita, tuberculoza, infectia HIV) sau tumoral (tumori metastatice ale nervului optic).

Pacientii cu nevrita optica prezinta in mod frecvent si alte demielinizari la nivelul sistemului nervos care determina aparitia sclerozei multiple, o afectiune autoimuna caracterizata de distructie mielinica in diferite regiuni cerebrale si ale maduvei spinarii.

Cauze ale nevritei optice mai putin intalnite in practica medicala sunt reprezentate de catre diabetul zaharat, boala Graves, traumatisme cranio cerebrale sau intepaturile de insecte.

Care sunt simptomele nevritei optice

Nevrita optica este o afecțiune care determina scaderea acuitatii vizuale (pierderea vederii) uni sau bioculare sub forma vederii in ceata, pierderea totala sau partiala a vederii centrale, scaderea capacitatii de perceptie a culorilor sau vedere diminuata pe timpul noptii sau in conditii de lumina slaba. Durerea asociata nevritei optice este declansata de mobilizarea ochiului si poate fi insotita de flash-uri luminoase intermitente, anumite persoane acuzand vedere incetosata in conditii de efort.

Nevrita optica: cauze, simptome si tratament

Diagnosticul nevritei optice

Diagnosticul nevritei optice este stabilit de catre medicul oftalmolog pe baza anamnezei si consultului clinic al pacientului. Investigatiile imagistice suplimentare de tipul rezonantei magnetice nucleare cu substanta de contrast confirma prezenta demielinizarii atat la nivelul nervului optic cat si al altor zone ale sistemului nervos central. Tomografia in coerenta optica sau examenul OCT permite obtinerea de imagini detaliate 3D ale ochiului, vasele de sange ale acestuia si modificarile degenerative ale nervului optic specifice pentru neuromielita optica.

Testul potentialelor evocate vizuale presupune cuantificarea energiei electrice conduse la nivelul ochiului și presupune utilizarea unor electrozi care monitorizeaza activitatea cerebrala in timp ce pacientul este rugat sa urmareasca cu privirea un obiect in miscare.

Tomografia in coerenta optica este o metoda non invaziva de diagnostic a nevritei optice prin care se determina grosimea fibrelor nervoase oculare.

Punctia lombara reprezinta o metoda invaziva de diagnostic diferential al nevritei optice cu scleroza multipla sau nevrita optica bilaterala de cauza infectiosa.

Investigatiile de laborator sunt utilizate pentru determinarea diferitelor afectiuni care se pot complica cu aparitia nevritei optice: boala Lyme, Lupus eritematos, sifilis, sarcoidoza, arterita temporala.

Tratamentul in nevrita optica

Tratamentul nevritei optice este etiologic si se adreseaza cauzei care i-a indus aparitia, in anumite situatii inflamatia nervului optic fiind redusa dupa administrare parenterala de corticoizi.

Afla mai multe: 

Data publicării 09.09.2021