Ce investigatii si teste sunt recomandate in cazul sarcinii cu risc crescut?

Sarcina cu risc crescut necesita o monitorizare mai atenta si o ingrijire deosebita pe durata celor 9 luni atat din partea medicului, cat si din partea viitoarei mame. Situatia poate fi coplesitoare pentru gravida, insa rolul medicului curant este tocmai acela de a se asigura ca sarcina are o evolutie corespunzatoare. Din acest motiv, pe langa monitorizarile de rutina, sunt recomandate teste si investigatii suplimentare.
Ce investigatii si teste sunt recomandate in cazul sarcinii cu risc crescut?

Cuprins

 

Articol realizat de Dr. Andrei Cucu - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cand este considerata o sarcina cu risc crescut?

Sarcina cu risc crescut este sarcina in care diferite patologii supun femeia sau fatul unui risc mai mare decat cel care apare in mod normal intr-o sarcina

Riscul crescut se poate datora fie unor afectiuni preexistente sarcinii (pacienta avea diabet, tulburari ale glandei tiroide, hipertensiune arteriala, varsta mai mare de 35 de ani, antecedente de nastere prematura, sarcina multipla, etc), fie unor complicatii aparute in timpul sarcinii (spre exemplu, modul in care s-a dezvoltat placenta, pozitia fatului, etc).

Se recomanda vizita preconceptionala la medic in cazul femeilor ce stiu ca sufera de anumite afectiuni. Un bilant al starii de sanatate si corectarea eventualelor probleme sanatate sunt esentiale. Monitorizarea sarcinilor cu risc crescut, scad riscurile asociate.

Monitorizarea sarcinilor cu risc crescut la gravidele cu afectiuni preexistente

In cazul afectiunilor preexistente sarcinii, investigatiile suplimentare au rolul de a vedea modul in care sarcina afecteaza organismul matern, dar si modul in care afectiunea respectiva poate modifica dezvoltarea sarcinii. In functie de natura afectiunii sunt necesare investigatii si tratamente specifice.

  • Diabetul - este cunoscut faptul ca diabetul predispune la un fat macrosom (greutate la nastere mai mare fata de greutatea considerata normala) cu mult lichid amniotic si care poate sa se adapteze mai greu respirator dupa nastere. In cazul unei femei insarcinate care sufera de diabet se impune o monitorizare atenta a glicemiilor, un control mai strict al acestora si monitorizarea fatului, in special in trimestrul III de sarcina.
  • Hipertensiunea arteriala in sarcina – poate beneficia de tratament preventiv in momentul in care riscul calculat in primul trimestru este mare. In momentul in care aceasta se instaleaza este nevoie de tratament si analize de laborator specifice.
  • In cazul pacientelor cu probleme de tiroida in sarcina necesarul de hormoni tiroidieni se modifica, fiind nevoie de determinari repetate si de ajustari ale tratamentului.
  • Sarcina multipla se asociaza cel mai frecvent cu un risc mai mare de nastere prematura, ceea ce necesita tratament suplimentar specific fie pentru prevenirea acesteia, fie pentru a reduce eventualele complicatii fetale in cazul in care nasterea se produce inainte de termen.
  • Fibroamele uterine preexistente se pot complica in sarcina, crescand mai mult decat poate sa faca fata vascularizatia si sa se necrozeze. In cazuri rare este nevoie de interventii chirurgicale.
  • Un uter pe care in antecedente au fost efectuate operatii sau o nastere prin cezariana supune gravida unui risc crescut de ruptura uterina in timpul travaliului. In cazul in care se decide o nastere pe cale vaginala, pacienta are nevoie de investigatii si de o urmarire atenta in travaliu.

 

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Monitorizarea complicatiilor aparute in timpul sarcinii

  • Anomaliile cromozomiale - in functie de risc si de varsta sarcinii la care a fost depistat riscul, poate fi nevoie de biopsie de vilozitati coriale sau de amniocenteza pentru confirmarea sau infirmarea acestor riscuri.
  • Restrictia de crestere intrauterina, nasterea prematura si riscul de a dezvolta hipertensiune indusa de sarcina, pot fi identificate din timp prin efectuarea unui test de screening prenatal: dublu test, investigatie recomandata in primul trimestru de sarcina.

Fiecare dintre riscurile enumerate beneficiaza de tratament specific. Tratamentul are rolul de a scadea riscurile si de a corecta tulburarile produse. Pe langa tratament sunt necesare investigatii de laborator specifice si ecografii specializate frecvente care sa arate starea de bine a fatului.

  • Dezvoltarea placentei - sarcina cu risc crescut poate sa fie data si de modul in care se dezvolta placenta, si mai ales, de localizarea acestei.

In caz de placenta jos inserata (praevia), ce acopera partial sau total colul, sunt indicate repausul si evitarea efortului fizic.

Medicul va monitoriza pe parcursul sarcinii daca placenta urca sau nu.

In situatiile in care placenta nu urca, sarcina se apropie de termen, iar colul ramane acoperit, nasterea vaginala nu este posibila, fiind nevoie de o cezariana planificata.

Cel mai mare risc in cazul placentei praevia il reprezinta sangerarea vaginala. Aceasta se poate declansa brusc, fara alte simptome si nu intotdeauna poate fi oprita, ceea ce conduce la nasteri premature.

In cazul riscului crescut datorita unor complicatii ale sarcinii, investigatiile si tratamentul se vor adresa acestora.

  • Sarcina gemelara este o sarcina cu risc crescut din primul trimestru si necesita tratament si supraveghere mai atenta. Predispune la nastere prematura, uneori fetii pot suferi intrauterin diferite complicatii, iar in cazuri rare este nevoie de interventii chirurgicale speciale.
  • Incompatibilitatea de Rh care se manifesta poate sa duca la anemie fetala, fiind necesare examinari ecografice si analize speciale. In cazul in care fatul se anemiaza intrauterin este nevoie de transfuzie in utero.
  • Sarcinile obtinute prin fertilizare in vitro (FIV) reprezinta o categorie de sarcini cu risc crescut. Obtinerea unei sarcini prin FIV implica proceduri si tratamente mai “agresive” care pot afecta bunul mers al sarcinii.

Ce investigatii si teste sunt recomandate in cazul sarcinii cu risc crescut?

In functie de particularitatile fiecarui caz, medicul ginecolog poate recomanda o serie de investigatii si teste suplimentare, care sa il ajute sa afle cum se dezvolta fatul si sa elimine astfel riscurile.

Printre investigatiile si testele ce pot fi recomandate se numara:

  • Ecografia specializata
  • Amniocenteza
  • Biopsia de vilozitati coriale, realizata in primul trimestru de sarcina
  • Teste de laborator, cum ar fi fibronectina fetala
  • Profilul biofizic, un test prin care se verifica starea de sanatate a fatului
  • Masurarea lungimii colului uterin, pentru a preveni riscul de nastere prematura
  • Cordocenteza, un test realizat dupa saptamâna a 18-a de sarcina.

Testele si investigatiile suplimentare in cazul sarcinilor cu risc crescut se adauga monitorizarilor de rutina. Acestea vor fi recomandate de catre medic, individual, in functie de conditia medicala a pacientei. Nu exista un set standard de teste pentru sarcina cu risc crescut.

Daca ai o sarcina cu risc crescut, vorbeste cu medicul de specialitate si afla din timp despre investigatiile si testele necesare in cazul tau.

 

Consultant Medical Dr. Andrei Cucu
Data publicării 22.02.2022