Durerea la contact sexual: cauze si tratament

Se estimeaza ca aproximativ o treime din fetele tinere si jumatate dintre femeile aflate la varsta maturitatii au experimentat durere in timpul actului sexual, acest simptom fiind destul de des intalnit in randul pacientelor femei. Daca si tu resimti durere la contact sexual, nu este cazul sa eviti subiectul. Este momentul sa discuti cu medicul ginecolog.
Durerea la contact sexual: cauze si tratament

Vestea buna este ca de cele mai multe ori, cauzele care duc la durere in timpul actului sexual pot fi tratate!

Pentru ca esti o pacienta moderna si stim ca esti dornica sa te informezi din surse sigure, este util sa cunosti termenul medical pentru durere la contact sexual, dispareunie, definit ca durere persistenta sau recurenta ce apare in timpul sau imediat dupa actul sexual.

Articol realizat de Dr. Raluca Gabriela Enciu - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Durerea la contact sexual este normala? Cand ar trebui sa ma ingrijorez?

Multe femei au un grad de disconfort sau durere in timpul actului sexual. Daca intensitatea nu este atat de mare incat sa afecteze calitatea vietii sexuale sau sa duca la intreruperea contactului sexual sau daca durerea este doar ocazionala si nu este acompaniata de alte simptome, atunci nu trebuie sa te ingrijorezi.

Daca din contra durerea este puternica, repetitiva, insotita de alte simptome cum ar fi secretie vaginala modificata, prurit vaginal (mancarime vaginala) sau sangerare, atunci este momentul sa te adresezi medicului ginecolog.

Care sunt cauzele durerii la contact sexual?

Durerea la contact sexual poate avea o cauza fizica sau o cauza emotionala. Uneori, acestea se pot intrepatrunde. De exemplu, o problema fizica nerezolvata la timp poate crea o angoasa vis a vis de actul sexual, ceea ce face dificila relaxarea si duce la o tensiune suplimentara in musculatura vaginala. Aceasta tensiune nu va face altceva decat sa accentueze durerea resimtita in timpul actului sexual.

Durerea poate sa fie superficiala, la nivelul vulvei si introitului vaginal (intrarea in vagin) sau profunda, atunci cand este localizata catre partea posterioara a vaginului si catre rect, cu provenienta din profunzimea pelvisului.

Cauze de dispareunie superficiala

  • Lubrefierea insuficienta poate sa fie una din cauzele durerii. Apare in cateva situatii precum: un preludiu mai scurt, nivel scazut de estrogeni specific perioadei de alaptare sau menopauzei, administrare de medicamente din clasa anticonceptionale orale, antidepresive, sedative, antihipertensive sau antihistaminice.
  • Leziuni sau traumatisme ale vaginului dobandite in urma unui accident, interventie chirurgicala in sfera pelvina, epiziotomia de la nastere.
  • Inflamatii sau infectii vaginale date de bacterii sau fungi (ciuperci) pot duce la iritatii ale vaginului ce vor creea un disconfort major in timpul actului sexual.
  • Vaginism reprezinta contractia involuntara a musculaturii vaginului. Din pacate femeia nu are control asupra mecanismului care-l declanseaza. Din cauza spasmelor musculaturii vaginale apare senzatia de usturime si durere in timpul incercarilor de a avea contact sexual. Vaginismul este cauzat de un complex de factori fizici si emotionali (traume emotionale legate de viata sexuala, abuz sexual, educatie sexuala inadecvata).
  • Vulvodinia se defineste ca durere de cauza necunoscuta la nivelul vulvei (organelor genitale externe feminine). Aceasta conditie apare intr-un procent de 3-14% la femeia tanara. Cercetatorii Asociatiei Nationale de Vulvodinie au identificat o serie de factori posibil cauzali precum: slabiciunea musculaturii pelvine, hipersenzitivitate la flora vaginala, afectarea musculaturii vulvare prin prezenta unui numar mai mare de nervi senzitivi ce inerveaza zona vulvara, ceea ce produce durere.

Cauze de dispareunie profunda

  • Endometrioza este principala cauza de dispareunie profunda. Durerea poate varia ca si intensitate, dar intotdeauna este localizata profund catre rect. Uneori durerea duce la intreruperea actului sexual cu afectarea severa a calitatii vietii sexuale a pacientelor ce sufera de endometrioza. Interventia chirurgicala trebuie sa fie efectuata de o echipa de experti in endometrioza pentru a asigura excizia acelor leziuni profunde, responsabile de aparitia durerii. Intensitatea durerii va fi mult diminuata dupa interventie, cu ameliorarea calitatii vietii, dar pentru ca endometrioza este o boala continua, in anumite cazuri, durerea poate reaparea.
  • Alte patologii precum boala inflamatorie pelvina, hidro sau piosalpinx ( prezenta de lichid sau puroi la nivelul trompelor uterine), fibroame uterine voluminoase, chisturi ovariene, uneori pozitia retroversa a uterului, cistita cronica (inflamatia cronica a vezicii urinare)

Durerea la contact sexual: cauze si tratament

Cum este diagnosticata dispareunia (durerea la contact sexual)?

Medicul ginecolog va pune cateva intrebari cheie pentru a contura cat mai complet un istoric medical si sexual. Acestea sunt:

  • Cand a aparut durerea?
  • Unde apare durerea - descrie cat mai exact zona dureroasa, la intrarea in vagin sau in profunzime?
  • Durerea se modifica in functie de pozitie?
  • Cat de intensa este durerea pe o scala de la 0 la 10?
  • Durerea trece spontan sau sunt necesare antiinflamatorii?
  • Partenerul stie de aceasta problema? Doreste sa te ajute?
  • Sunt si alte motive care ar putea contribui la durerea ta? De exemplu o perioada stresanta sau in care ai putea sa fii deprimata?”

Urmatorul pas este consultul pe masa ginecologica pentru a evalua eventuale semne de uscaciune vaginala, secretie vaginala anormala, inflamatie, probleme anatomice, cicatrici, leziuni sugestive pentru endometrioza. In cadrul examinarii se pot recolta probe vaginale de secretie si PAP.

Ecografia transvaginala va indica ce se intampla la interiorul pelvisului, daca exista chisturi ovariene, fibroame, semne de inflamatie sau de endometrioza.

In cazurile rare in care ecografia nu a fost suficient de concludenta, se poate indica efectuarea unei investigatii imagistice denumita RMN pelvin.

De asemenea, consilierea psihologica poate fi necesara pentru a determina eventualele cauze emotionale. Acecasta are rolul de a completa diagnosticul.

Cum este tratata dispareunia?

Tratamentul este diferit in functie de cauza care a produs durerea. Infectia vaginala este poate cel mai usor de tratat deoarece avem la dispozitie numeroase antibiotice si antimicotice, atat cu administrare orala cat si intravaginala. Partenerul trebuie sa primeasca si el tratament.

Pentru bolile inflamatorii pelvine de asemeni un tratment antibiotic va fi necesar.

Uscaciunea vaginala prezenta in perioada alaptatului, premenopauzei, menopauzei sau la pacientele aflate sub contraceptie orala, poate fi corectata prin administrarea de gel/crema lubrefianta si preparate locale ce contin estrogeni.

Patologiile pelvine precum endometrioza, chisturi ovariene, fibroame sau afectiuni ale trompelor uterine necesita adesea interventie chirurgicala. Veste buna este ca interventia se poate efectua laparoscopic, deci minim invaziv, cu recuperare rapida si spitalizare scurta.

In absenta identificarii unei cauze organice ,se recomanda psihoterapie cognitiv comportamentala, terapie de cuplu, tehnici de relaxare sau pentru reducerea anxietatii. De asemeni, cu rezultate incurajatoare este terapia pentru desensibilizare bazata pe tehnici de relaxare vaginala, precum exercitiile Kegel. Toate aceste terapii te pot invata cum sa restabilesti viata intima si sa imbunatatesti comunicarea cu partenerul.

Desi nu este confortabil sa discuti despre probleme ale activitatii sexuale, dar daca suferi de durere la contact sexual intensa si repetitiva este important sa fii consultata de un specialist in ginecologie. Nu te simti jenata! Medicii ginecologi sunt obisnuiti sa abordeze acest subiect si este bine sa fii cat mai sincera si sa explici in detaliu ce se intampla cu corpul tau, astfel incat ginecologul sa poata gasi cea mai buna solutie de tratament pentru tine.

Consultant Medical Dr. Raluca-Gabriela Enciu
Data publicării 12.10.2021
Data ultimei actualizari 10.05.2022