Cinci efecte nocive ale mancatului in exces

De cate ori nu ti s-a intamplat sa mananci in miezul noptii sau sa faci exces de mancare, la fiecare masa? Chiar daca iti aduce o satisfactie pe moment, pe termen lung, mancatul excesiv dauneaza clar sanatatii tale, indiferent de motivele care stau in spatele lui si de argumentele pe care le oferi. Acestea sunt principalele 5 efecte nocive ale mancatului excesiv!

Cuprins

Articol realizat de Dr. Mihai Ionescu - Medic primar Chirurgie generala

Mancatul excesiv este principalul dusman al sanatatii tale, indiferent de varsta pe care o ai. Indiferent daca mancati acasa sau in oras, optiunile sunt nesfarsite in materie de alimente gustoase si mai ales diversitatea gustarilor rapide. Cum tentatia este mare, de multe ori cedam acesteia si ajungem sa exageram in materie de calorii si numar de mese.

De aceea, este foarte important sa controlezi cantitatea sau frecventa meselor. Supraalimentarea poate scapa cu usurinta de sub control si poate duce la diverse consecinte negative asupra sanatatii.

Cum te afecteaza mancatul excesiv?

Mancatul mult si des, implicit consumul de alimente prajite si grase, dietele bogate in carbohidrati, isi vor lasa amprenta asupra sanatatii tale, indiferent de varsta.

1. Mancatul excesiv poate duce la excesul de grasime corporala

Bilantul caloric zilnic este determinat de cate calorii consumam fata de cate ardem.

Mancarea in exces este strans legata de excesul de grasime corporala si de obezitate, datorita faptului ca organismul nostru primeste un surplus de calorii, care nu sunt consumate/arse corespunzator. In timp, grasimea se va acumula, mai ales in zona viscerala, iar ulterior se va extinde. In timp, vei realiza ca excesul ponderal este permanent, iar eforturile pe care le vei face pentru a slabi vor fi in zadar. Odata instalata, obezitatea poate fi tratata doar prin interventii de chirurgie a obezitatii. 

Pentru a evita cresterea grasimii corporale, concentrati-va pe consumul de proteine si pe legumele care nu contin amidonn la fiecare masa.

2. Mancatul in exces poate perturba reglarea foamei

La nivelul organismului, exista doi hormoni care afecteaza reglarea senzatiei de foame. Unul din acestia este grelina, care stimuleaza apetitul, iar al doilea leptina, care suprima apetitul. Mancarea excesiva cronica deregleaza acesti doi hormoni care controleaza satietatea si foamea, ceea ce face dificil controlul corpului tau referitor la hrana. Acesta este si motivul pentru care ai de multe ori senzatia ca ”nu te poti abtine” de la mancat si ca nu ai niciun control asupra acestui aspect.

3. Poate creste riscul de imbolnavire

Mancarea excesiva poate duce la obezitate si rezistenta la insulina, doi factori majori de risc pentru sindromul metabolic - un grup de afectiuni care creste riscul de boli de inima, accident vascular cerebral si diabet.

Chiar daca pare inofensiv, mancatul excesiv este un declansator al unor afectiuni grave, ce pot dezvolta complicatii. De altfel, accidentele vasculare cerebrale si bolile cardiovasculare sunt deseori asociate obezitatii si reprezinta principalele cauze de mortalitate, atat in Romania, cat si la nivel mondial. Acesta este un motiv in plus pentru care este cazul sa pui stop acum mancatului excesiv.

4. Poate provoca flatulenta excesiva si balonare

Consumul de cantitati mari de alimente picante si grase, precum si bauturile carbogazoase precum sifonul, pot provoca gaze si balonare, accentuand starea de disconfort resimtita de pacient.

5. Te poate face sa te simti somnoros si fara putere

Mancarea in exces poate determina ca unii oameni sa se simta somnorosi sau fara putere. Acest lucru se poate datora productiei excesive de insulina, care duce la scaderea cantitatii de zahar din sange.

Cum poti controla cantitatea de mancare?

Pare dificil, insa nu este. In primul rand, este nevoie sa intelegi ca supraalimentarea afecteaza corpul. Identificarea metodei care functioneaza in cazul tau este foarte importanta. Poti alege sa mergi la un nutritionist, care sa iti recomande un plan alimentar personalizat si sa iti recomande alimentele sanatoase si ... satioase, precum si numarul de portii pe care sa il consumi zilnic. Dietele care functioneaza in cazul altor persoane pot sa nu functioneze in cazul tau, pentru ca metabolismul difera, asa ca este recomandata precautia atunci cand vine vorba de dietele standard pe care le gasesti online.

Dupa ce ai devenit mult mai atent/a la ceea ce consumi, va fi nevoie sa te tii de acest nou plan si sa inlocuiesti cu determinare vechile obiceiuri nesanatoase. Vei incepe sa mananci la ore fixe, sanatos si nu vei face niciodata rabat de la aceste aspecte. Apoi, vei observa schimbarile care se produc la nivelul corpului.

Tentatia va exista pentru o perioada, insa consecventa este cea care te poate ajuta sa elimini mancatul in exces si consecintele negative ale acestuia.