De ce este importanta dieta pre gastric sleeve?

Supraponderabilitatea si obezitatea nu pot fi tratate prin diete, prea putin eficiente in a ajuta pacientul sa elimine excesul ponderal. Aceasta este realitatea clinica a majoritatii pacientilor care ajung la un consult chirugical pentru interventii de chirurgie a obezitatii, pacienti care mentioneaza faptul ca au incercat sa slabeasca atat prin diete, cat si prin programe de exercitii fizice personalizate. Cele mai eficiente solutii sunt cele ce tin de chirurgia obezitatii, printre care se numara si gastric sleeve. Sansele de reusita ale acestor interventii si de a obtine rezultate cu adevarat spectaculoase sunt direct conditionate de respectarea unei simple recomandari: dieta pre gastric sleeve. De ce este atat de importanta aceasta dieta si in ce consta? Aflati din acest material.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Mihai Ionescu - Medic primar Chirurgie generala

 • Interventia de gastric sleeve este una din cele mai eficiente metode de a elimina kilogramele in plus. Prin aceasta interventie, chirurgul indeparteaza aproximativ 70% din capacitatea stomacului, cu ajutorul tehnicilor laparoscopice avansate. Stomacul isi va pastra functiile normale, insa va avea un volum mult mai mic, de 100-150 ml.
 • Tot prin aceasta interventie, odata cu reducerea volumului stomacului, va fi eliminat si hormonul responsabil de stimularea foamei, ce va atrage dupa sine diminuarea poftei de mancare, in urma operatiei.
 • Avantajele acestei interventii de micsorare a stomacului, care dureaza intre 30 si 60 de minute sunt multiple: pacientul isi recapata calitatea vietii si se va putea reintegra social rapid. De asemenea, procedura este unica si duce la vindecarea obezitatii prin scadere ponderala maxima si stabila.
 • Pentru a ajuta la obtinerea celor mai bune rezultate privind scaderea ponderala, pacientul este nevoit sa tina o dieta pre gastric sleeve, care sa ajute organismul sa se recupereze rapid si sa se pregateasca pentru noua etapa: aceea de a ajunge la numarul normal de kilograme.
 • Aceasta dieta pre gastric sleeve poate fi considerata o provocare de catre pacient, insa este foarte importanta in procesul de slabire ulterioara a corpului.

Ce este dieta pre gastric sleeve?

Dieta pre gastric sleeve este o dieta propusa de medicul chirurg inainte de efectuarea interventiei de micsorare a stomacului. Aceasta este conceputa pentru a ajuta la pierderea optima in greutate si la reducerea dimensiunii ficatului intr-un interval de timp scurt.

De obicei, este nevoie ca pacientul sa tina aceasta dieta preoperatorie timp de 2-4 saptamani, inainte de efectuarea interventiei. Recomandarile pentru durata dietei preoperatorii variaza in functie de greutatea pacientului si/sau alte boli asociate.

In ce consta dieta pre-gastric sleeve?

De cele mai multe ori, dietele pacientilor care recurg la gastric sleeve sunt bogate in carbohidrati si grasimi nesanatoase, lucru care duce la acumularea kilogramelor in exces. Pentru a pregati organismul pentru interventie, pacientul trebui sa faca ”pasul invers”. Acela de a inlocui tiparele alimentare mai putin sanatoase cu unele care sa il ajute in sensul real, cu atat mai mult dupa interventia de micsorare a stomacului.

Spre deosebire de alte diete care infometeaza organismul si produc efecte nebenefice, aceasta dieta ajuta la reglarea anumitor parametri pe care ii urmareste medicul chirurg.

Dieta pre gastric sleeve este:

 • Saraca in calorii
 • Bogata in proteine
 • Bogata in vitamine si minerale

Medicul chirurg, alaturi de un tehnician nutritionist vor face o recomandare personalizata pacientului, alcatuind un plan nutritional si o lista a alimentelor permise in dieta si a celor interzise, astfel incat pacientul sa stie exact ce poate manca in aceste 2-4 saptamani.

In ziua de dinaintea operatiei, pacientul va avea o alta dieta, stabilita in urma interpretarii analizelor, in cadrul consultului preanestezic. 

De ce este necesara aceasta dieta?

Scopul acestei diete preoperatorii nu este de a ajuta pacientul sa slabeasca, nu are o functie estetica, ci una medicala.

O dieta preoperatorie este necesara pentru:

 • A creste succesul general de pierdere in greutate pe termen lung
 • A scurta durata interventiei
 • A reduce complicatiile in timpul si dupa interventia chirurgicala
 • A reduceti dimensiunea ficatului, ceea ce va reduce posibilele complicatii chirurgicale si probleme hepatice in viitor
 • A imbunatatiti glicemia la pacientii cu diabet.

Interventiile pentru tratamentul chirurgial al obezitatii sunt realizate prin proceduri minim invazive care prezinta multiple avantaje: numarul redus de zile de spitalizare, recuperarea postoperatorie si reluarea rapida a activitatii profesionale, cicatricile de mici dimensiuni si reducerea riscului de contractare a unor infectii nosocomiale.

 

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM