Bypass Gastric

Bypass-ul Gastric este o interventie bariatrica eficienta pentru combaterea obezitatii

Stiai ca in tara noastra obezitatea afecteaza aproape 20% din populatia adulta?

Din pacate, un pacient diagnosticat cu obezitate are o speranta de viata cu circa 20 de ani mai mica decat o persoana cu o greutate normala.

Obezitatea este insa o boala care poate fi insa tratata si vindecata, iar chirurgia bariatrica sau chirurgia obezitatii reprezinta in prezent cel mai eficient tratament destinat pacientilor cu obezitate morbida.

Ce insemna interventia bypass gastric?

Bypass-ul gastric este una dintre cele mai eficiente intrventii chirurgicale bariatrice prin care poti scapa de excesul ponderal.

Bypassul gastric functioneaza prin mai multe mecanisme. In primul rand, similar cu cele mai multe proceduri bariatrice, stomacul nou creat este considerabil mai mic si facilitează mesele semnificativ mai mici, ceea ce se traduce prin consumul redus de calorii. Pe langa faptul ca ingestia de hrana va fi mult mai mica, apare in plus si o digestie alterata a hranei de catre segmentul de intestin subtire ocolit, adica o absorbtie mai mica a caloriilor si a substanțelor nutritive.

Solicita o programare online

Ce presupune procedura bypass gastric?

Metoda folosita este cea laparoscopica, sub anaestezie, o procedura minim invaziva cu un grad minim de agresiune asupra tesuturilor implicate, lucru deosebit de important pentru reusita finala. Operatia dureaza aproximativ doua ore.

Exista doua etape ale procedurii de bypass gastric.

In primul rand este creat un stomac mic, de aproximativ 30 de mililitri in volum, prin separarea zonei superioare a stomacului in restul acestuia. Apoi, prima porțiune a intestinului subțire este sectionata, iar capatul inferior al intestinului subtire este ridicat si conectat la stomacul mic, nou creat. Procedura se finalizeaza prin conectarea portiunii superioare a intestinului subtire divizat cu intestinul subtire inferior, astfel incat sucul gastric si enzimele digestive din stomacul ocolit si prima portiune a intestinului subtire se vor amesteca in cele din urma cu alimentele.

Cel mai important lucru este acela ca reorientarea fluxului alimentar produce modificari ale hormonilor intestinali care favorizeaza satietatea, suprima foamea si inverseaza unul din mecanismele primare prin care obezitatea induce diabetul de tip 2.

Care sunt avantajele interventiei bypass gastric?

  1. Produce pierderi de greutate semnificative pe termen lung (pierdere in greutate de 60-80%)
  2. Restrictioneaza cantitatea de alimente care poate fi consumata
  3. Poate conduce la conditii care sporesc consumul de energie
  4. Produce schimbari favorabile in hormonii intestinali, care reduc pofta de mancare si sporesc satietatea
  5. Mentinerea pe termen lung a kilogramele pierdute: de peste 50%.

Care sunt dezavantajele interventiei bypass gastric?

  1. Este o operatie mai complexa din punct de vedere tehnic decat inelul gastric sau micsorarea de stomac, care au rate mai mari de complicatii
  2. Poate duce la deficiente de vitamin si de minerale pe termen lung, in special deficit de vitamina B12, fier, calciu si acid folic
  3. In general, presupune o sedere in spital mai lunga decat cea de la montarea inelului gastric.
  4. Necesita respectarea recomandarilor dietetice, suplimente de vitamine sau de minerale pe toata durata vietii.

Impreuna avem grija de sanatatea ta!

Medicii nostri:

Solicita consultatie initiala in tratamentul obezitatii

Solicita o programare online