Top 5 mituri legate de chirurgia obezitatii

Top 5 mituri legate de chirurgia obezitatii

Exista multe mituri legate de chirurgia obezitatii, mituri ce pot descuraja o persoana ce se gandeste sa apeleze la astfel de interventie chirurgicala. Din pacate, la fel ca in cazul altor „mituri”, acestea nu au niciun fundament stiintific si pornesc de cele mai multe ori de la experiente personale izolate sau de la alterarea unei informatii stiintifice.

Daca te gandesti sa apelezi la o interventie de chirurgie metabolica/ chirurgie a obezitatii, iti recomandam sa citesti acest material inainte, pentru a putea alege in cunostinta de cauza.

La momentul actual, exista foarte multe mituri legate de chirurgia obezitatii, mituri care ar putea sa te deturneze din scopul pe care il ai: acela de a pierde kilogramele in plus si a reveni la stilul de viata de dinainte.

Uite care sunt cele mai frecvente mituri sau informatii false de care ai putea sa te „lovesti”.

Articol realizat de Dr. Mihai Ionescu - Medic primar Chirurgie Generala

Cuprins

Mitul 1: Chirurgia bariatrica este periculoasa

Progresele abordarii laparoscopice in chirurgia bariatrica, inclusiv procedurile de inel gastric, micsorare de stomac si bypass, au facut ca interventia chirurgicala sa fie mult mai sigura, mai putin invaziva, cu un timp de recuperare mai scurt fata de interventiile realizate in urma cu acum cativa ani sau zeci de ani, de exemplu.

Ceea ce trebuie retinut este ca riscurile ce vin la pachet cu obezitatea morbida sunt mult mai mari decat riscurile unei interventii chirurgicale pentru scadere ponderala.

Pacientii care au suferit o interventie chirurgicala bariatrica au:

  • Cu 56% mai putine sanse de a muri din cauza bolii coronariene
  • Cu 92% mai putine sanse de a muri de diabet
  • Cu 60% mai putine sanse de a muri de cancer

Persoanele care cantaresc de doua ori greutatea corporala normala au 10 ori mai multe sanse de a muri decat o persoana cu o greutate normala.

Solicita o programare online

 

Mitul 2: Chirurgia obezitatii este „inselatoare” / Obezitatea poate fi tratata prin dieta

Acestea este un alt mit pe care poti sa il intalnesti destul de des, cu atat mai mult pe website-uri incerte sau in grupurile online de discutii. Oricum ar fi, este tot un mit. Iata si de ce. 

Opt din 10 persoane care tin dieta nu reusesc sa mentina pierderea in greutate pentru un interval mai mare de 2 ani. Mai mult decat atat, cu cat o persoana este mai obeza, cu atat este mai putin probabil sa mentina pierderea in greutate.

Obezitatea este diferita de supraponderalitate si duce la o afectare semnificativa a sanatatii.

Chirurgia bariatrica poate fi cea mai buna optiune pentru multi indivizi obezi daca vor sa aiba rezultate permanente in ceea ce priveste scaderea in greutate. O astfel de interventie poate schimba viata si o poate schimba in bine.

Mitul 3: Chirurgia bariatrica este „scumpa”

Majoritatea spitalelor private din Romania au un pret ce reflecta realitatea din spatele acestui tip de chirurgie. Costurile pot fi mai mari datorita medicatiei speciale, consumabilelor speciale absolut necesare, experientei profesionale a chirurgilor si lista poate continua.

Chirurgia bariatrica poate parea scumpa, insa realitatea de dupa operatie face ca necesarul de medicamente (antihipertensive, antidiabetice, consulturi si investigatii periodice) sa amortizeze repede pretul platit pentru operatia bariatrica.

Aceasta realitate este dovedita de faptul ca majoritatea tarilor vestice acopera prin asigurari private costurile chirurgiei bariatrice, dovedind ca se pot face economii substantiale pe termen lung dupa chirurgia obezitatii.

Mitul 4: Obezitatea este un subiect „tabu”

Ne-am dori ca acesta sa fie doar un mit, dar nu este. Exista atat medici, cat si pacienti, care se feresc sa deschida acest subiect in cadrul unor consultatii.

Multe persoane obeze sunt prea jenate pentru a intreba despre operatia de slabire. Multe persoane asteapta pana cand problema lor de obezitate este atat de avansata incat ajung sa prezinte riscuri mari.

Pacientii ar trebui sa se bazeze pe medicii lor pentru a-i sfatui cu privire la sanatatea lor.  Obezitatea este o afectiune grava care afecteaza fiecare aspect al sanatatii individului.

Pacientii trebuie sa fie indrumati de medicii nutritionisti, endocrinologi, diabetologi, cardiologi de existenta chirurgiei obezitatii, ca solutie eficienta pe termen lung.

Top 5 mituri legate de chirurgia obezitatii

Mitul 5: Medicatia este cel mai bun mod de a trata afectiunile medicale ale unui pacient obez

Medicamentele pot reduce la minimum unele probleme de sanatate legate de obezitate, dar chirurgia bariatrica le poate vindeca.

Chirurgia bariatrica a dovedit deja succesul eliminarii nevoii de medicamente in cazurile pacientilor cu diabet de tip 2. Mai mult de 80% dintre pacienti nu mai au nevoie de medicamente pentru afectiuni precum: hipertensiunea arteriala, diabetul si hipercolesterolemia in termen de sase luni dupa operatie.

Iti recomandam sa te informezi intotdeauna din surse sigure. Daca vrei sa stii mai multe despre avantajele chirurgiei bariatrice, ne poti contacta pentru a te programa la un consult chirurgical. Este cea mai buna metoda pentru a te asigura ca iei decizia potrivita pentru tine.

Miturile despre chirurgia obezitatii nu vor face decat sa te deturneze de la scopul pe care ii ai.