Solutii pentru obezitate: Care sunt avantajele chirurgiei bariatrice?

Obezitatea este o reala problema de sanatate si este direct responsabila de aparitia unor alte afectiuni, unele dintre ele chiar grave. In plus, obezitatea afecteaza si sanatatea mentala a pacientilor, care pot deveni depresivi din cauza faptului ca excesul de kilograme ii impiedica sa duca o viata normala. Ce solutii exista pentru obezitate si care sunt avantajele chirurgiei bariatrice?

Obezitatea schimba intreaga viata a unui pacient, atat fizic, cat si mental. Evident, nu o schimba in bine, ci in rau. Obezitatea se instaleaza in timp, pe fondul unui stil de viata nesanatos. Alimentatia bogata in grasimi si lipsa activitatii fizice (sedentarism) sunt, de altfel, principalele cauze care duc la instalarea obezitatii.

In general, parcursul obezitatii respecta un tipar: crestere in greutate neobisnuita, urmata de numeroase incercari de a slabi. Printre acestea se numara diete, exercitii fizice, modificari comportamentale si chiar folosirea unor medicamente pentru slabit. In foarte putine cazuri, aceste metode dau rezultate.

Iar atunci cand nimic nu pare sa functioneze, interventia chirurgicala bariatrica este solutia eficienta.

Articol realizat de Dr. Stefan Tuca - Medic primar Chirurgie Generala

Cuprins

Cum iti afecteaza obezitatea sanatatea?

Obezitatea este periculoasa pentru sanatate, iar acest lucru este demonstrat stiintific. Obezitatea este direct legata de aparitia unor afectiuni medicale grave, printre altele.

Treptat, daca nu este tratata, obezitatea afecteaza functionarea intregului organism, care nu va mai putea face fata kilogramelor in exces.

Persoanele cu obezitate sunt mai susceptibile in a dezvolta:

  • Diabet de tip 2
  • Hipertensiune
  • Boli cardiace
  • Apnee de somn
  • Astm
  • Cancer
  • Depresie
  • Probleme cu sarcina si nasterea

Cifre ingrijoratoare pentru obezitate

Obezitatea este o reala problema la nivel mondial, iar cifrele pentru obezitate sunt cu adevarat ingrijoratoare.

  • Unul din sase adulti din intreaga lume este obez, iar unul din trei adolescenti sufera de o forma de obezitate.
  • Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cele mai ridicate niveluri de obezitate exista in Statele Unite si Mexic, cu cresteri importante in ultimii ani in Europa.
  • Cercetatorii in sanatate sunt de parere ca obezitatea a atins pragul de epidemie, la nivel global,  datorita cresterii tot mai accentuate.

In acest context, obezitatea are nevoie sa fie tratata, pentru a nu duce la complicatii grave.

Cum afli daca esti obez?

Modelul standard in cuantificarea obezitatii presupune masurarea indicelui de masa corporala sau IMC. IMC este unitate de masura a grasimii corporale, in raport cu inaltimea si greutatea.

Pentru a afla ce indice de masa corporala ai, respecta urmatorii pasi:

  • Inmulteste valoarea inaltimii exprimata in metri cu ea insasi si tine minte rezultatul
  • Imparte valoarea greutatii exprimata in kg cu valoarea obtinuta mai sus: ai obtinut valoarea indicelui de masa corporala (IMC).

Daca rezultatul IMC depaseste 30, atunci esti considerat obez, din punct de vedere medical. Daca IMC este de 40 sau mai mare, atunci suferi de obezitate morbida.

In ambele situatii, sanatatea ta este pusa in pericol si trebuie sa actionezi. Cea mai eficienta solutie poate fi tratamentul chirurgical al obezitatii (gastric sleeve, bypass gastric).

Ce solutii exista pentru obezitate?

Solutiile pentru tratarea obezitatii sunt multiple, cu mentiunea ca persoanele care sufera de obezitate trebuie sa apeleze la ajutor de specialitate, pentru a avea rezultate. Dietele si sfaturile care exista online, pe site-uri neavizate, nu sunt o solutie eficienta. Dimpotriva, pot face mai mult rau decat bine.

De cele mai multe ori, este nevoie de o abordare interdisciplinara in tratamentul obezitatii, prin consultatii si diferite tipuri de investigatii, care sa permita medicilor specialisti sa elaboreze cel mai bun plan de tratament.

  • Cardiologie
  • Diabet, nutritie si boli metabolice
  • Psihologie
  • Chirurgie bariatrica

Strategia de slabire ar trebui sa fie o dieta sanatoasa, cu putine calorii si cu exercitii fizice regulate, intr-un plan integrat, stabilit de medicii de specialitate.

Ce se intampla cand metodele clasice de tratare a obezitatii nu au rezultate?

In multe dintre cazuri, pacientii care sufera de obezitate considera ca dieta si exercitiile fizice nu sunt suficiente pentru a obtine pierderea serioasa in greutate de care au nevoie. Sau observa ca rezultatele nu sunt cele scontate, pe termen scurt.

O alta problema des intalnita este cea a pacientilor care nu au capacitatea de a controla cum si cat mananca, de a face exercitii fizice sau de a urma recomandarile medicului de specialitate, deoarece starea lui emotionala il impiedica sa faca acest lucru.

In aceasta situatie, poti lua in considerare varianta unei interventii chirurgicale bariatrice, care sa te ajute sa elimini excesul de grasime si sa mentii numarul de kilograme.

Care sunt interventiile chirurgicale de tratare a obezitatii?

Sunt mai multe posibilitati chirurgicale pentru tratarea obezitatii. Cele mai multe interventii chirurgicale pentru scaderea in greutate implica reducerea dimensiunii stomacului, ca in operatia de micsorare a stomacului (gastric sleeve).

Aceasta nu este singura varianta chirurgicala disponibila. In cazul bypass-ului gastric, de exemplu, scopul interventiei este de a limita capacitatea organismului de a absorbi calorii.

In urma acestor interventii, pacientii pot pierde si peste 100 de kilograme. Pentru ca rezultatul sa fie cel dorit, este recomandat ca dupa chirurgia bariatrica, pacientul sa isi schimbe stilul de viata si pe cel alimentar. Acesta este singurul mod in care scaderea in greutatea poate sa ramana definitiva.

Beneficiile tratamentului chirurgical al obezitatii sunt numeroase.

Care sunt avantajele chirurgiei bariatrice?

Daca nu este tratata, obezitatea poate duce la deces, aceasta fiind un factor ”declansator” al diabetului zaharat de tip II, hipertensiunii arteriale, bolilor cardiovasculare si respiratorii. Prin chirurgie bariatrica, riscurile sunt diminuate, iar pacientul poate reveni la normalitatea vietii pe care o avea inainte.

Acestea sunt avantajele chirurgiei bariatrice:

Recuperare rapida

Chirurgia bariatrica este o chirurgie laparoscopica, minim invaziva. In cele mai multe din cazuri, pacientii sunt externati la doar 3 zile dupa operatie. In cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip II, marele avantaj este ca acestia au un control mai bun asupra glicemiei, in urmatoarele 48 de ore de la operatie.

Viata mai lunga

Chirurgia bariatrica ofera pacientului posibilitatea de a se bucura de viata pentru mai mult timp. Cresterea longevitatii este una dintre principalele avantaje pe care le ofera tratamentul chirurgical prin gastric sleeve sau bypass gastric. Calitatea vietii este si ea imbunatatita, deoarece pacientul poate efectua activitatile zilnice normale si se poate bucura de viata.

Stare de sanatate imbunatatita

Odata cu disparitia kilogramelor in plus, se reduce si presiunea exercitata asupra organelor si functionarii corespunzatoare a organismului. Starea de sanatate revine, iar tonusul fizic general al corpului se imbunatateste.

Cel mai important lucru este ca simptomele bolilor asociate obezitatii se redus sau sunt eliminate dupa o astfel de inteventie. Mai mult, chirurgia bariatrica imbunatateste functia inimii si reduce riscul de boli cardiovasculare.  

Stare emotionala imbunatatita

Dupa interventia chirurgicala bariatrica se schimba si starea emotionala/mentala a pacientului. Acesta are mult mai multa incredere in el si incepe sa se simta confortabil in propriul corp.

Daca suferi de obezitate, cel mai important lucru este sa faci primul pas si sa ceri ajutor de specialitate.