Cum poate fi prevenita obezitatea infantila?

Cum poate fi prevenita obezitatea infantila?

Obezitatea in randul copiilor este o problema care devine din ce in ce mai acuta si a ajuns sa inregistreze in prezent cele mai mari cote din istorie. Supraponderalitatea si obezitatea la copii nu reprezinta un semn al unei vieti sanatoase, ci creaza o predispozitie catre diabet, boli de inima si boli autoimune de la varste fragede. In plus, reduce drastic si speranta de viata pentru viitorul adult. Ce poate fi facut pentru a preveni obezitatea infantila? Aflati din acest material!

Din ce in ce mai multi copii ajung sa fie diagnosticati cu obezitate la varste fragede de 9, chiar si 10 ani. Cauzele, de cele mai multe ori, tin de alimentatie si de stilul de viata pe care il au copii, sedentarismul jucand un rol foarte important in evolutia acestei afectiuni.

Chiar daca parerea general impartasita este ca un copil cu exces ponderal este o dovada a sanatatii unui copil, realitatea medicala este cu totul si cu totul alta: un copil cu exces ponderal sau obezitate este un copil care are un risc foarte mare de boli sau afectiuni conexe, precum diabet si boli de inima.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Mihai Ionescu - Medic primar Chirurgie Generala

Cum a crescut obezitatea in randul copiilor?

Cauzele sunt multiple. Cele mai multe tin de alimentatie nesanatoasa, bogata in carbohidrati si sedentarism. Un factor deosebit de important in prevenirea obezitatii il reprezinta si modul in care parintii si institutiile de invatamant gestioneaza aceste doua aspecte.

Acces la mancare sanatoasa si diete echilibrate

Cele mai multe produse care se gasesc in hypermarketuri si magazinele alimentare sunt produse care contin conservanti, E-uri, sunt procesate si au un continut ridicat de zahar. Pentru a reduce riscul de aparitie a obezitatii, copiii au nevoie sa manance sanatos, diversificat, sa consume cat mai multe fructe si legume si cat mai putine produse procesate. Sursa acestor ingrediente este foarte importanta. Recomandarea este sa cautati produse bio, natural, care sa creasca aportul de vitamine si minerale pentru organism. Eliminati din alimentatia celui mic produsele tip fast food, produsele de patiserie, precum si pe cele procesate, a caror compozitie nu este clar indicate. In acesta categorie, a alimentelor care nu sunt recomandate copiilor pot intra si sandwich-urile pe care parintii le pun la pachet copiilor, pentru scoala.

Alimentele trebuie sa contina cel mult 10% grasimi saturate. In plus, trebuie sa ofere cel putin 30% din aportul zilnic necesar de proteine de calitate, calciu, fier, Vitamina A si C. Optiunile tentante precum bomboane, jeleuri, gume de mestecat cu zahar, popcorn cu adaos de sare s caramel, chipsuri, snaks-uri sarate sau dulci este recomandat sa fie eliminate din dieta zilnica a copiilor.

„Este nevoie de educatie in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata sanatos. Acest lucru poate fi facut atat de parinti, cat si de institutiile de invatamant, in care copiii isi petrec cele mai multe ore pe zi.  Pana de curand, in preajma scolilor existau multe chioscuri si automate de unde copiii puteau procura produse care mai de care mai nesanatoase, de la dulciuri, la chipsuri si alte gustari pline de grasimi, zahar, sare si conservanti. Odata cu noua legislatie care interzice comercializarea acestor tipuri de produse in apropierea unitatilor de invatamant, a ramas totusi posibilitatea ca cei mici sa isi procure aceste produse pe drumul spre scoala, la metrou sau in statiile de transport in comun. Este important ca scolile sa implementeze un sistem prin care cei mici au acces, pe durata cat stau la scoala, la optiuni cat mai sanatoase de alimentatie, indiferent daca au sau nu cantina si program de masa”, spune dr. Mihai Ionescu, medic primar Chirurgie Generala.

Cum poate fi prevenita obezitatea infantila?

Mai multe exercitii fizice

Sedentarismul este principala cauza care duce la instalarea obezitatii. De aceea, este important ca orice copil sa aiba un program zilnic de exercitii fizice. Daca nu este posibil acest lucru, macar un interval de minim 30 de minute in care copilul sa faca miscare. Mersul pe jos, de exemplu, poate fi o solutie foarte buna in acest sens, pentru arderea caloriilor si imbunatarirea procesului metabolic.

Activitatea fizica imbunatateste abilitatea de socializare a copiilor, sanatatea lor psihica, reducand nivelul de stres si ajutand la eliminarea energiei in exces.

In mod ideal, activitatile extra-curriculare, precum dansul sau practicarea diferitelor tipuri de sport pot ajuta la reducerea riscului de obezitate in randul copiilor. La fel de adevarat este si faptul ca nu toti parintii au posibilitatea de a face astfel de investitii. Atunci cand nu este posibil acest lucru, o solutie ar fi orele de sport de la scoala:

”Orele de sport trebuie sa devina prioritare in viata scolarilor care, oricum, duc lipsa de miscare din pricina dependentei de gadgeturi si a timpului petrecut in fata calculatorului. Este necesar ca programa scolara sa includa mai multe ore de miscare”, mentioneaza dr.  Mihai Ionescu.

Parintii au un rol important in prevenirea obezitatii infantile

Contextul actual a agravat si mai mult situatia. Scoala online a redus la minim activitatea fizica a copiilor. In plus, fiind acasa pe toata durata zilei, acestia au o predispozitie si mai mare de a consuma alimente nesanatoase. ”Copiii nu reusesc sa arda caloriile, nu isi antreneaza musculatura, iar apoi raman tot in fata calculatorului pentru a face temele sau a se juca.  Acest stil de viata contribuie a acumularea de kilograme in plus, inca din copilarie, in conditiile in care cei mici au foarte multa energie de consumat. Aici intervine rolul parintilor de a-i supraveghea, sa aprovizioneze frigiderul doar cu optiuni sanatoase si sa le gestioneze timpul lasandu-i mai mult la joaca in aer liber”, spune Dr. Mihai Ionescu.

Care sunt efectele obezitatii infantile?

Diabetul, astmul si depresia sunt doar cateva efecte negative ale obezitaii infantile, alaturi de problemele cu articulatiile si apnee. Dincolo de aceste efecte, excesul de greutate ii poate transforma pe copii in victime ale bullying-ului, afectandu-le si increderea in sine.

Aportul nutritional de slaba calitate afecteaza performantele intelectuale la scoala. In urma unui studiu efectuat pe aproape 12.000 de copii, s-a constatat ca cei cu greutatea peste limita obezitatii au avut probleme de asimilare a informatiei la matematica si probleme la citire, fata de cei cu greutatea normala. Deficienta de fier, spre exemplu, este direct legata de capacitatea de concentrare, de iritabilitate si oboseala”, incheie medicul Mihai Ionescu.