Fast Track Bariatric Program la Spitalul Medicover

Fast Track Bariatric Program este un protocol dezvoltat de Dr. Mihai Ionescu la Spitalul Medicover Bucuresti. Acest program este conceput pentru a raspunde nevoilor din ce in ce mai mari ale pacientilor in ceea ce priveste chirurgia bariatrica. In ce consta acest protocol si cui ii este adresat? Acest material raspunde tuturor intrebarilor.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Mihai Ionescu - Medic primar Chirurgie generala

Fast Track Bariatric Program este un protocol care se adreseaza pacientilor tineri, care sufera de obezitate, fara boli asociate sau care au comorbiditati minime. Prin acest protocol, pacientul este trecut prin procesul complex de pregatire pentru interventie bariatrica, interventia propriu-zisa si spitalizare in DOAR 5 zile. Acest lucru inseamna ca dureaza 5 zile de la primul contact cu spitalul pana la externare.

Care sunt avantajele protocolului Fast Track Bariatric?

Cresterea nevoii de interventii chirurgicale bariatrice a atras dupa sine si cresterea nevoii de proceduri bariatrice eficiente, care sa ajute atat echipa medicala, cat mai ales pacientul.

”Pentru a aproba procedurile bariatrice, majoritatea medicilor solicita programe lungi de dieta si exercitii fizice, impreuna cu alte cerinte prealabile impovaratoare. Aceste cerinte pot dura uneori pana 2 luni. In ciuda tuturor eforturilor depuse de pacienti pentru a satisface aceste cerinte, nu este neobisnuit sa vedem renuntarea unora din cauza procesului indelungat de pregatire a interventiei”, Dr. Mihai Ionescu  

O mare parte din pacienti renunta la programele initiale la mijlocul procesului, revenind cateva luni mai tarziu pentru a incerca din nou. Din pacate, acest proces duce numai la agravarea obezitatii si a efectelor acesteia, precum si la instalarea unui disconfort emotional in ceea ce priveste pacientul.

Pentru a rezolva aceasta problema, Dr. Mihai Ionescu a dezvoltat un proces rapid de admisie in programul de chirurgie metabolica, in ideea de a veni in sprijinul viitorilor pacienti.

Ce pacienti sunt eligibili pentru Fast Track Bariatric Program?

Nu toti pacientii sunt eligibili pentru acest program, selectia este atenta. Important de mentionat este faptul ca multi dintre pacienti intrunesc criteriile necesare si vor intra pe ”calea rapida”.

In cadrul Fast Track Bariatric Program exista doua cai de selectie si am facut in asa fel ca pacientii considerati a fi “cazuri simple” sa urmeze un alt protocol decat pacientii ce necesita o pregatire speciala. Faptul ca exista aceasta diferentiere in cadrul programului conteaza foarte mult, atat pentru pacienti, cat si pentru echipa medicala.

Totodata, acest proces rapid nu face niciun compromis fata de rigoarea actului medical descris de literatura de specialitate si reglementat de ghidurile internationale in vigoare.

Cum se desfasoara procesul rapid?

  • Odata ce ati solicitat informatii despre chirurgia obezitatii pe site-ul nostru sau la telefon, vi se va trimite prin e-mail un chestionar bariatric. Este nevoie ca acesta sa fie completat in cel mai scurt timp.
  • Mihai Ionescu va analiza informatiile furnizate prin completarea chestionarului si daca pacientul intruneste criteriile de selectie, va fi anuntat prin intermediul e-mailului sau telefonului despre data unei viitoare programari.
  • Odata ce pacientul a agreat datele propuse de medic pentru analize si interventia chirurgicala, pacientul va primi recomandarile de pregatire pentru operatie. Odata cu acestea, procesul de evaluare si programare poate fi considerat incheiat.

In felul acesta, pacientul ”sare” peste o consultatie intiala, ce va fi efectuata in ziua in care va efectua analizele necesare. Astfel de la momentul analizelor pana la operatie vor trece doar 48 ore. Spitalizarea in cadrul acestui tip de interventie este de 48 de ore. In total, intregul proces dureaza 5 zile, cu mult mai putin fata de alternativele existente. Spre exemplu, daca pacientul incepe procesul luni, pana vineri va fi externat.

Interventiile pentru tratamentul chirurgial al obezitatii sunt realizate prin proceduri minim invazive care prezinta multiple avantaje: numarul redus de zile de spitalizare, recuperarea postoperatorie si reluarea rapida a activitatii profesionale, cicatricile de mici dimensiuni si reducerea riscului de contractare a unor infectii nosocomiale.

Sectia de chirurgie metabolica a Spitalului Medicover este condusa de catre dr. Mihai Ionescu, medic primar in chirurgie generala, cu titlul de Chirurg de Excelenta in Chirurgia Obezitatii acordat de catre Consiliului European de Acreditare pentru Chirurgie Bariatrica.

Pentru detalii si programari:

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM