Infertilitatea: ce este si ce solutii de tratament exista?

Infertilitatea reprezinta astazi una din cele mai serioase probleme ce pot aparea intr-un cuplu. Aceasta conditie poate impacta pacientii atat la nivel fizic, cat si la nivel emotional, de multe ori fiind nevoie de psihoterapie pentru a putea depasi acest obstacol. Ce este infertilitatea si cum poate fi gestionata aceasta conditie? Aflati din materialul urmator.

Cuprins:

In Romania, 1 din 6 cupluri se lupta cu infertilitatea, o statistica ce poate fi considerata ingrijoratoare, mai ales in randul cuplurilor tinere. Ce este de facut si care sunt factorii de risc ce pot facilita aparitia infertilitatii in cuplu?

Ce este infertilitatea?

Infertilitatea este definita ca lipsa aparitiei unei sarcini dupa cel putin 1 an de contacte sexuale neprotejate care au loc in perioada fertila. Infertilitatea poate fi cauzata de o varietate de factori, ce pot afecta atat femeile, cat și bărbații.

Ideea ca infertilitatea se manifesta cu preponderenta in randul femeilor este un simplu mit, si barbatii sunt afectati in egala masura de infertilitate. In esenta, nu este atat de relevant, medical vorbind, care dintre pacienti este infertil (in aproximativ 40% din cazuri, amandoi partenerii sufera de infertilitate), important este sa fie identificate cauzele exacte, cat si solutiile eficiente de tratament.

Infertilitatea la femei: cauze

Pentru a intelege mai bine aceasta conditie si cum apare, este nevoie sa detaliem cauzele care faciliteaza aparitia infertilitatii. La femei, infertilitatea poate fi o consecinta directa a unei afectiuni medicale netratate sau netratate la timp, care a generat complicatii. In unele cazuri, este vorba despre:

Infertilitatea la barbati: cauze

Adesea si pacientii barbati sunt afectati de infertilitate. In cazul acestora, infertilitatea are ca substrat anomalii ale spermei, cum ar fi numarul scazut de spermatozoizi, mobilitatea redusa a acestora sau formele anormale.

In alte situatii, infertilitatea este produsa de o obstructie a tractului reproducator sau de o boala care afecteaza aparatul reproducator. De exemplu, varicocelul poate fi o cauza pentru aparita infertilitatii la barbati, o afectiune ce poate fi tratata prin interventie chirurgicala.

Multe din cauzele infertilitatii la femei si barbati sunt tratabile!

Este important de stiut pentru pacienti, fie ca sunt femei sau barbati, ca multe dintre cauzele care duc la infertilitate sunt tratabile.

Chirurgia minim invaziva prin abord laparoscopic sau histeroscopic se adreseaza perfect acestor situatii: histeroscopia si laparoscopia.

Cand este recomandata histeroscopia?

Histeroscopia este o procedura medicala minim invaziva, ce permite medicilor sa vizualizeze interiorul uterului, pentru a diagnostica și, in unele cazuri, pentru a trata afectiunile uterine.

Histeroscopia operatorie sau terapeutica este efectuata pentru corectarea diferitelor afectiuni puse in evidenta de histeroscopia diagnostica, de cele mai multe ori cele doua fiind efectuate in cadrul aceleiasi interventii.

Indicatiile histeroscopiei sunt reprezentate de:

  • Evaluarea sangerarilor uterine
  • Evaluarea infertilitatii
  • Evaluare dupa examen ecografic cand acesta este anormal
  • Localizarea si extragerea de corpi straini
  • Evaluare postoperatorie post miomectomie, post cezariana, post ablatie histeroscopica de endometru, etc
  • Clasificarea si extirparea fibroamelor submucoase
  • Evaluarea endometrului dupa embolizarea fibroamelor uterine
  • Evaluarea patologiei asociate sarcinii
  • Cancerul endometrial: stadializare, evaluarea extinderii spre colul uterin, second look dupa tratamentul nechirurgical

Histeroscopia este recomandata ca solutie de tratament in cazul unor probleme ce afecteaza fertilitatea, precum polipi uterini, fibroame intrauterine, uter spetat si sinechii uterine.

Uterul septat este o malformatie uterina mai putin cunoscuta, in care o banda de muschi sau tesut imparte uterul in doua sectiuni. Acea banda se numeste sept. Exista uter septat partial, in care septul se extinde doar partial in uter si uter septat complet, in care septul se extinde pana la nivelul colului uterin.

Aceasta afectiune este depistata, in general, dupa ce pacienta a avut pierderi repetate de sarcina. Uneori, aceasta afectiune poate fi anuntata si prin menstruatii dureroase sau disconfort in zona pelvisului.

Histeroscopia poate rezolva toate aceste probleme mai sus mentionate care pot fi responsabile de infertilitate, interventia necesita anestezie generala de scurta durata, recuperarea este extrem de rapida si in majoritatea cazurilor externarea se face in aceeasi zi.

In ce situatii este recomandata interventia laparoscopica?

Interventiile chirurgicale laparoscopice pot fi recomandate in cazul unor afectiuni ce pot fi cauza infertilitatii precum endometrioza, fibroame uterine, chisturi ovariene, precum si in tratamentul bolii inflamatorii pelvine.

Laparoscopia reprezinta soluyia terapeutica optima pentru toate situatiile mai sus mentionate, mai ales atunci cand se urmarește in timpul cel mai scurt obtinerea unei sarcini, deoarece riscul formarii de aderente post intervenție laparoscopica este mai mic comparativ cu chirurgia clasica, recuperarea este rapida, durerea postoperatorie mult mai mica, spitalizarea mai scurta, riscul infectios mult mai mic.

Tratamentul infertilitatii necesita rabdare, comunicare adecvata cu pacientul, abilitati in chirurgia minim invaziva si experienta in practica tehnicilor de reproducere umana asistata, atunci cand ultima solutie este apelarea la acestea (inseminare intrauterina sau fertilizare in vitro).

Ce solutii de tratament pentru infertilitate exista in cazul barbatilor?

Tratamentul infertilitatii masculine depinde foarte mult si de cauza subiacenta. Uneori, infertilitatea poate fi tratata prin abordarea directa a problemei subiacente, cum ar fi o infectie, un dezechilibru hormonal sau o obstructie la nivelul tractului reproducator.

Schimbarile in stilul de viata, cum ar fi renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool, exercitiile fizice si o dieta echilibrata pot avea un impact pozitiv asupra fertilitatii masculine.

Tratamentul poate fi medicamentos, chirurgical pentru a repara obstructiile tractului reproducator sau poate fi reprezentat de tehnici de reproducere umana asistata. Intotdeauna, medicul curant este cel care face recomandarile de tratament, in functie de cauzele declansatoare ale infertilitatii.

Infertilitatea poate produce si stres emotional

Pe langa dificultatile medicale si fizice, infertilitatea aduce adesea un stres emotional semnificativ pentru cupluri. Multe cupluri se pot simti frustrate, izolate sau chiar vinovate din cauza incapacitatii de a avea copii si pot avea nevoie de sprijin psihologic ori consiliere pentru a face fata acestor sentimente.

Tocmai de aceea, investigatiile care trebuie facute pentru a descoperi cauza infertilitatii se adreseaza ambilor parteneri si in mod ideal concomitent, pentru a limita factorul timp in obtinerea sarcinii. Adesea factorul timp adauga un stres suplimentar cuplului care se confrunta cu aceasta problema si trebuie gestionat cu profesionalism.

Trebuie transmisa incredere cuplului ca pasii recomandati in vederea obtinerii unui diagnostic și a unei conduite corecte sunt cei explicati de catre medic si trebuie rabdare si perseverenta pentru a fi parcursi.

In concluzie, infertilitatea este o problema medicala complexa care implica atat factori fizici, cat si emotionali, necesitand o abordare cuprinzatoare in evaluare si tratament.

Cu peste 10 ani de experienta in tratamentul infertilitatii cuplului si practica tehnicilor mentionate mai sus, va propun sa parcurgem acest drum impreuna si sa gasim o solutie pentru a obtine sarcina mult dorita!

Data publicării 08.01.2024