Miomectomia, histerectomia, histerescopia: tratament pentru fibrom uterin, polipi uterini si cancer de col uterin

Fibromul uterin, polipii uterinii si cancerul de col uterin sunt trei dintre cele mai intalnite boli ginecologice, care pot afecta toate categoriile de varsta. Afla din acest material informatii esentiale despre bolile uterine si cum pot fi tratate cu ajutorul interventiilor chirurgicale laparoscopice.

Cuprins:

Patologia uterina reprezinta una din principalele probleme de sanatate de cauza ginecologica. Afectiunile care apar la nivel uterin sunt predominant de tip tumoral. Cele mai frecvente sunt tumorile benigne ce apar in special la pacientele de varsta reproductiva, dar nu trebuie neglijate nici cele maligne care pot afecta toate grupele de varsta.

Fibromul uterin, cea mai des intalnita forma de tumora benigna

Potrivit unor studii, fibromul uterin este o tumora beninga care poate afecta pana la 70% din populatia feminina. In general, fibroamele uterine nu genereaza simptome, tocmai de aceea sunt depistate intamplator in cadrul unui consult de rutina sau ca urmare a efectuarii unei ecografii transvaginale. Simptomele apar la doar 20-30% din paciente, iar uneori pot crea stari de disconfort.

Printre simptomele care pot atrage atentia pacientei se numara:

  • Sangerarea (fie menstruatie abundenta, fie sangererari intre menstre)
  • Dureri (in timpul menstruatiei, dureri spontane la nivelul pelvisului sau in timpul contactului sexual)
  • Tulburari ale mictiunii sau ale defecatiei.

In unele cazuri, fibroamele uterine pot fi una dintre cauzele care duc la infertilitate, de unde si necesitatea tratarii acestora, pentru a nu genera complicatii.

Un aspect ce trebuie mentionat este faptul ca fibroamele uterine pot aparea ca urmare a unor dereglari hormonale, tocmai de aceea este nevoie de atentie sporita in perioada sarcinii, cand productia de estrogen si progesteron creste.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu din 2020, fibroamele afecteaza doar intre 0,1% și 3,9% din femeile insarcinate.

Miomectomia si histerectomia, tratament chirurgical minim invaziv pentru fibrom uterin

Solutiile de tratament in cazul fibromului uterin sunt minim invazive. In functie de particularitatile fiecarui caz, se poate opta fie pentru miomectomie laparoscopica, fie pentru histerectomie laparoscopica.

Ce este miomectomia?

Miomectomia laparoscopica este o procedura chirurgicala minim invaziva, utilizata pentru indepartarea fibroamelor uterine ce se dezvolta la nivelul uterului. Miomectomia laparoscopica este o alternativa la miomectomia abdominala (deschisa), care implica incizii mai mari si timp de recuperare mai lung.

Miomectomia laparoscopica presupune indepartarea fibromului sau a fibroamelor si pastrarea uterului.

Miomectomia poate fi o solutie de tratament pentru fibromul uterin, atunci cand este de dimensiuni mari, produce simptome si are o crestere accelerata. De asemenea, miomectomia mai poate fi o solutie atunci cand pacienta isi doreste copii.

Ce este histerectomia laparoscopica?

Histerectomia laparoscopica presupune excizia chirurgicala a uterului. Deoarece uterul este indepartat, pacienta nu va mai avea menstruatie si nu va putea ramane insarcinata. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca ovarele sa produca hormoni in continuare.

Histerectomia laparoscopica poate fi o solutie de tratament pentru fibromul uterin in cazul in care dimensiunea acestuia/acestora este foarte mare, sangerarile sunt severe, iar pacienta nu isi (mai) doreste sa aiba copii. 

Miomectomie sau histerestomie pentru fibromul uterin?

Solutia de tratament pentru fibromul uterin este intotdeauna aleasa de medicul curant, in functie de complexitatea situatiei. Medicul chirurg are in vedere, de asemenea, atunci cand propune planul de tratament, si dorinta pacientei de a mai face copii.

Histerectomia si miomectomia  laparoscopica necesita doar 1-2 zile de spitalizare, in timp ce  operația clasica pe cale abdominala deschisa necesita, de obicei, o spitalizare de 3-5 zile. Perioada de recuperare pentru procedura laparoscopica este de 1-2 saptamani, fata de 4-6 saptamani dupa o laparotomie.

Polipii uterini necesita tratament chirurgical

Un alt tip de patologie benigna este polipul uterin. Acesta apare la interiorul uterului si declanseaza frecvent simptome precum sangerarile. Chiar daca riscul de malignizare este relativ scazut, este important ca femeile care au polipi uterini sa fie monitorizate regulat de catre medicul ginecolog.

La fel ca fibromul uterin, polipul uterin poate fi o cauza de infertilitate.  Polipii uterini pot necesita îndepartare chirurgicală dacă provoacă simptome.

Unele studii indica faptul ca indepartarea polipilor uterini poate imbunatati sansele de conceptie si de nastere la femeile care urmeaza tratamente pentru fertilitate.

Potrivit unor studii, polipii uterini afecteaza pana la 25% din femei, la un moment dat in viata.

Histerescopia, tratament pentru polipi uterini

Histerescopia reprezinta principala metoda de tratament pentru polipii uterini. Aceasta este o abordare mediata videoscopic, ce consta in introducerea unui canal optic ce are atașat la un capat o camera de luat vederi. In acest fel, se patrunde prin vagin si colul uterin pana la nivelul cavitatii uterine.

In masura in care se vizualizeaza o anumita leziune, se pot introduce niste instrumente specifice pe langa canalul optic, cu ajutorul carora aceasta se poate trata.

Cancerul de col si cancerul de endometru: cum pot fi tratate?

Dintre afecțiunile maligne ale uterului, cancerul de col uterin reprezinta al treilea tip de cancer la femeie (7,5%), fiind o problema serioasa de sanatate publica.

In fazele incipiente, acesta este asimptomatic, ceea ce duce la depistarea in stadiile avansate, mai ales daca pacienta nu efectueaza screening-ul recomandat de medic, la intervale regulate de timp. Ideal este ca aceasta afectiune sa fie depistata in fazele timpurii, cand formele pot fi preinvazive.

Cancerul de endometru reprezinta de asemenea o tumora maligna a uterului, ce apare mai des la pacientele cu varste intre 55 si 65 de ani. Uneori se poate manifesta precoce prin apariția unor sangerari. Rata de supravietuire depinde de stadiul incipient de diagnostic si de tratamentul initiat prompt.

Laparoscopia este o modalitate de tratament minim invaziv ce reprezinta o alternativa eleganta la chirurgia deschisa clasica, cu un confort sporit pentru paciente, precum si cu o incidenta mult scazuta a durerii postoperatorii si a complicațiilor.

O interventie laparoscopica necesita doar cateva mici incizii (<1 cm), in comparatie cu o operatie clasica, care se face printr-o incizie de 6-10 cm. Ca urmare, exista o pierdere mai mica de sange, cicatrici mai estetice si dureri postoperatorii mult mai reduse.

In cazul cancerului de col exista o dezbatere legata de rolul laparoscopiei in tratamentul chirurgical. In leziunile preinvazive (care vor dezvolta un cancer intr-un interval de timp), histerectomia laparoscopica anuleaza acest risc.

Exista discutii in mediul academic care sustin ca exista un rol al laparoscopiei si in fazele incipiente ale cancerului de col uterin.

In stadiile incipiente si in cancerul endometrial cu risc scazut, abordarea laparoscopica se pare care are rezultate excelente pe termen lung.

 

Bibliografie

  • Giuliani E, As-Sanie S, Marsh EE. Epidemiology and management of uterine fibroids. Int J Gynaecol Obstet. 2020 Apr;149(1):3-9. doi: 10.1002/ijgo.13102. Epub 2020 Feb 17. PMID: 31960950.
  • Querleu D, Cibula D, Concin N, Fagotti A, Ferrero A, Fotopoulou C, Knapp P, Kurdiani D, Ledermann JA, Mirza MR, Morice P, Ponce J, Van der Steen-Banasik E, Taskiran C, Wimberger P, Zalewski K, Sessa C. Laparoscopic radical hysterectomy: a European Society of Gynaecological Oncology (ESGO) statement. Int J Gynecol Cancer. 2020 Jan;30(1):15. doi: 10.1136/ijgc-2019-000775. Epub 2019 Nov 27. PMID: 31780565.
  • Vardar MA, Guzel AB, Taskin S, Gungor M, Ozgul N, Salman C, Kucukgoz-Gulec U, Khatib G, Taskiran C, Dünder I, Ortac F, Yuce K, Terek C, Simsek T, Ozsaran A, Onan A, Coban G, Topuz S, Demirkiran F, Takmaz O, Kose MF, Gocmen A, Seydaoglu G, Gumurdulu D, Ayhan A. Could the Long-Term Oncological Safety of Laparoscopic Surgery in Low-Risk Endometrial Cancer also Be Valid for the High-Intermediate- and High-Risk Patients? A Multi-Center Turkish Gynecologic Oncology Group Study Conducted with 2745 Endometrial Cancer Cases. (TRSGO-End-001). Curr Oncol. 2021 Oct 29;28(6):4328-4340. doi: 10.3390/curroncol28060368. PMID: 34898563; PMCID: PMC8628704.
  • Vitale SG, Haimovich S, Laganà AS, Alonso L, Di Spiezio Sardo A, Carugno J; From the Global Community of Hysteroscopy Guidelines Committee. Endometrial polyps. An evidence-based diagnosis and management guide. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2021 May;260:70-77. doi: 10.1016/j.ejogrb.2021.03.017. Epub 2021 Mar 13. PMID: 33756339.
Consultant Medical Dr. Traian Enache
Data publicării 15.01.2024
Data ultimei actualizari 17.01.2024