Cand este recomandata terapia conservatoare in cancerul de san?

Terapia conservatoare

Exista o alternativa chirugicala pentru mastectomie! Aceasta este terapia conservatoare a sanului, mai putin agresiva si care nu influenteaza radical forma sanului. Cand este recomandata terapia conservatoare in cancerul de san si care sunt contraindicatiile? Citeste acest material pentru a afla mai multe informatii.

Cancerul de san in faza incipienta poate fi tratat prin terapie conservatoare, o alternativa pentru mastectomie, considerata de multi o forma agresiva de tratament.

Terapia conservatoare a sanului este o abordare inedita fata de abordarea clasica si presupune o interventie chirurgicala prin care sanul este conservat (sectorectomie, tumorectomie). Interventia este urmata de sedinte de radioterapie in doze moderate, pentru a elimina orice cancer rezidual la nivel microscopic.

Articol realizat de Dr. Petru Petrisor - Medic primar Chirurgie Generala

Cuprins

Cine face alegerea: mastectomie sau terapie conservatoare?

In 50% pana la 70% din cazuri, pacientele care au cancer la san participa activ la decizia chirurgicala. Inainte de a alege cea mai buna varianta, este nevoie de o evaluare corecta si exacta a nevoilor si asteptarilor pentru fiecare caz in parte. 

De aceea, este necesar un consult senologic, in care pacienta sa afle mai multe detalii despre avantajele si dezavantajele fiecarui tip de interventie chirurgicala.

Mai important decat atat, stadiul de evolutie al bolii si complexitatea sau gravitatea cazului sunt factori care ajuta specialistul sa faca cea mai buna recomandare. Sunt cazuri, de exemplu, in care nu poate fi aplicata terapia conservatoare in cancerul de san.

In final, decizia apartine medicului chirurg sau oncolog.

Inainte de a lua o decizie insa, este bine sa stii urmatoarele lucruri:

  • terapia conservatoare in cancerul de san si mastectomia au rezultate asemanatoare in ceea ce priveste supravietuirea.
  • mastectomia nu elimina riscul unei recurente locale sau al unui nou cancer primar
  • dupa mastectomie se poate indica si radioterapie, daca există risc crescut de recurenta
  • alegerea chimioterapiei se face independent de tipul de abordare chirurgicala.

Cand este recomandata terapia conservatoare in cancerul de san?

Terapia conservatoare a sanului urmareste obtinerea unui san acceptabil cosmetic, precum si obtinerea unei rate de supravietuire echivalente cu cea obtinuta prin mastectomie

Aceasta  este o alternativa pentru mastectomie, dar nu este recomandata ca tratament in toate cazurile de cancer de san. De exemplu, in cancerul de san invaziv, este foarte probabil ca aceasta terapie conservatoare sa nu fie eficienta. De aceea, selectarea pacientelor este esentiala pentru succesul actului terapeutic conservator complex.

Terapia conservatoare a cancerului de san are indicatii specifice si contraindicatii fie relative, fie absolute.

Prin urmare utilizarea abordării conservatoare trebuie sa aiba in vedere indicatii specifice, dar si contraindicatii.

Terapia conservatoare poate fi folosita (fara a fi contraindicata) în urmatoarele situatii:

  • Afectarea neoplazica a tegumentului sau mamelonului si/sau areolei. In cazul unei astfel de situatii, necesitatea obtinerii unei margini de rezectie negativa poate sa duca la rezectie de complex areolo-mamelonar, cu implicatii estetice
  • Varsta cronologica nu este o contraindicatie pentru BCT. In cazul femeilor in varsta, comorbiditatile si varsta sunt factori care pot decide tipul de terapie locala. Pentru pacientele tinere, ratele de recurenta sunt asemanatoare intre mastectomie si tratamentul conservator al sanului. Daca pacientele au mutatii BRCA1 sau BRCA2, se poate opta pentru mastectomie bilaterala.
  • Prezenta de ganglioni limfatici invadati – In acest caz, poate fi folosita terapia conservatoare a sanului, deoarece rezultatele pe supraviețuire ale acesteia si ale mastectomiei sunt similare, independent de afectarea ganglionilor.
  • Cancer lobular invaziv sub forma de tumora nedifuza - Daca se pot obtine margini de rezectie negative, terapia conservatoare a sanului poate fi recomandata, deoarece nu exista risc crescut de recurenta a cancerului de san.
  • Carcinomul lobular in situ
  • Carcinomul lobular in situ pleiomorf impune margini de rezecție negativă. In unele cazuri, este necesara re-rezectia,cu posibilă afectare a principiilor de terapie de conservare a sanului.
  • Cancerele din zona areolara- Locul in care se dezvolta tumora poate influenta alegerea tratamentului.Astfel de situație se intalneste in cazul cancerelor din zona areolara, unde medicul trebuie sa decida: conservare a sanului cu rezectie de complex areolo-mamelonar sau o mastectomie. Rezultatele estetice sunt clar diferite, iar acesta este un factor important in decizie.
  • Femeile cu cancer de san, care au sani cu tesut dens.
  • Atunci cand sunt prezente mutatiile BRCA1 si BRCA2, exista riscul marit de a dezvolta un al doilea cancer primar, risc care creste anual cu 2-5%. Decizia de aborda terapia conservatoare la pacientele care au mutatie BRCA1 sau BRCA2 este luata in urma unei discuții extinse cu un chirurg experimentat si cu un consilier genetic. Efectuarea mastectomiei bilaterale scade riscul de aparitie unui nou cancer primar, dar nu modifica supravietuirea.  

Terapia conservatoare

Cand este contraindicata terapia conservatoare in cancerul de san?

Exista contraindicatii relative si contraindicatii absolute in cazul terapiilor  cancerului de san si este bine sa te informezi despre acest lucru, pentru a sti de ce in cazul tau aceasta terapie poate sa nu fie recomandata.  

Contraindicațiile relative ale terapiei conservatoare a sanului sunt:

  • Bolile tesutului conjunctiv, cum ar fi lupusul eritematos, sclerodermia.
  • Dimensiunile tumorii si sânului, precum si raportul dintre ele
  • Dezvoltarea unei tumori mari intr-un san mic si efectuarea unei rezectii corecte. Aceste doua aspecte duc la reale modificari estetice.
  • Dimensiunea sanilor nu este o contraindicatie. In majoritatea  cazurilor cu sani mari sau pendulanți, daca doza de radioterapie este omogena, se poate efectua cu succes iradierea sanilor, dupa o rezectie limitata a tumorii
  • Caracteristicile dimensionale ale tumorii nu sunt o contraindicatie absoluta pentru terapia conservatoare. Tumora poate fi redusa semnificativ prin tratament neadjuvant cu chimioterapie sau terapie hormonala, iar acest lucru permite conservarea sanilor cu rate acceptabile de recurenta locala.

Contraindicatiile absolute ale terapiei conservatoare in cancerul de san invaziv sunt:

  • marginile de rezectie pozitive dupa mai multe tentative de reexcizie post operatie conservatoare
  • cancerul multicentric, unde poate fi imposibila cuprinderea tumorilor intr-o singura excizie
  • diagnosticul de cancer de san inflamator, afectarea limfaticelor pielii sau implicarea extinsa tegumentara
  • mamografia cu microcalcificari maligne difuze
  • radioterapia precedenta la sânul vizat, care ar duce la o doza de iradiere prea mare
  • sarcina este o contraindicatie absoluta pentru radioterapie. Neoplazia mamara in primul trimestru de sarcina trebuie tratata prin mastectomie, iar cancerul mamar din trimestrul 2 sau 3 de sarcina poate fi tratat prin chirurgie conservatoare, urmata de chimioterapie adjuvanta sau prin chimioterapie neoadjuvanta cu operatie dupa nastere si radioterapie.

Cea mai buna decizie este luata intotdeauna alaturi de medicul chirurg. Acesta face recomandarile in functie de complexitatea fiecarui caz in parte si de particularitatile acestuia.