Top 3 mituri despre cancerul de san

Desi cancerul de san este unul dintre cele mai studiate sau discutate tipuri de cancer, inca exista anumite mituri sau conceptii eronate despre el. Care sunt cele mai cunoscute 3 mituri despre cancerul de san si care este adevarul din spatele lor? Ar trebui sa afli aceste informatii!

Exista foarte multe informatii care circula online si nu au nicio validare stiintifica. Cele mai multe dintre acestea au ca scop atragerea de interactiuni si cresterea numarului de vizitatori pentru materialul respectiv. Din nefericire, printre subiectele abordate se numara si cancerul de san, un subiect amplu discutat si considerat inca tabu in Romania. Cele mai vehiculate mituri sau informatii eronate despre cancerul de san pot fi regasite in acest material.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Petru Petrisor - Medic primar Chirurgie Generala

Mit nr. 1

Daca voi face anual mamografie, sigur voi reusi sa depistez un posibil cancer de san intr-un stadiu precoce.

Adevar 1: Intr-adevar dintre toate metodele de investigatii, mamografia este cea care si-a dovedit sensibilitatea si specificitatea pentru a permite depistarea unui cancer de san intr-un stadiu precoce. Este considerata metoda cea mai buna pentru screening, dar trebuie stiut ca nu intotdeauna descopera cancerul de san intr-un stadiu incipient.

Rezultatele fals negative pot sa apara pana la 15-20% dintre mamografii. Aceasta inseamna ca in aceste situatii cancerul este prezent, dar nu se regaseste pe mamografie. Pacienta va fi diagnosticata la distanta de mamografia de screening, ulterior.

Femeile tinere, care au de obicei sanii mai densi, au mai frecvent rezultate fals negative.

Anumite cancere de san pot avea si o dezvoltare foarte agresiva, astfel incat, desi pacienta poate sa aiba serii intregi de mamografii normale, cancerul sa fie descoperit deja in stadii avansate.

Mamografia de screening are cea mai mare valoare pentru pacientele care au probabilitatea cea mai mare de a dezvolta un cancer de san si la care tratamentul precoce, fata de un tratament tardiv, ar fi mult mai eficient pentru reducerea mortalitatii. De aceea, este important sa se determine riscul persoanei de a dezvolta cancer de san si de a utiliza acea informatie pentru a putea recomanda modalitatea si frecventa screening-ului. In egala masura, pentru a determina daca exista necesitatea testarii genetice si pentru a stabili daca este nevoie pentru operatie si sau tratament medical preventiv.

Rezultatele fals-negative tind sa fie mai frecvente la femeile care au tesut mamar dens, care este alcatuit din mai mult tesut glandular si conjunctiv decat tesutul gras. Femeile mai tinere sunt mai predispuse sa aiba sani densi.

Totusi, marea majoritate a cancerelor de san sunt depistate de catre mamografie si ea ramane esentiala pentru screening-ul regulat.

Pentru a reduce si mai mult riscul nedepistarii precoce a unui cancer de san, pacientele trebuie sa fie atente la modificarile sanilor, sa continue sa realizeze autoexaminarea periodica si sa efectueze anual consult clinic al sanilor de catre medicul specialist.

Mitul nr. 2

Daca nu am cancer de san in familie, atunci nu voi face nici eu cancer de san

Exista acest mit care descrie cancerul de san ca o boala absolut mostenita, ceea ce este total eronat. Riscul exista, chiar si la pacientele fara istoric de cancer mamar in familie.

Adevar 2: Trebuie cunoscut faptul ca majoritatea cancerelor de san apar la femei care nu au in familie antecedente de cancer de san.  Din totalul de cancere de san, cele mostenite reprezinta doar 5-10%. Acestea au la baza existenta unor mutatii ale anumitor gene de susceptibilitate pentru cancerul mamar (exemplu BRCA1/BRCA2).

Exista multiplii alti factor de risc care cresc probabilitatea ca o femeie sa dezvolte cancer de san, iar dintre acestia cei mai importanti sunt avansarea in varsta si sexul feminin, la care se adauga factorii din mediu si cei legati de stilul de viata.

Prezenta in familie a unui cancer de san sau de ovar reprezinta totusi un factor de risc important, care modifica puternic stratificarea riscului pentru cancer de san, si trebuie prezentat medicului, pentru a se face evaluarea adecvata a riscului.

Mit nr. 3

Utilizarea sutienului sau a antiperspirantului pot duce la aparitia cancerului de san

Adevar 3: Studiile efectuate demonstreaza ca utilizarea sutienului nu are nicio legatura cu aparitia cancerului de san.

Din pacate, acest mit supravietuieste online, fiind vehiculat mai ales din dorinta de mediatizare.

In ceea ce priveste folosirea antiperspirantelor, inclusiv a celor care contin aluminiu, nu s-au gasit dovezi care sa le lege de aparitia cancerului de san.

Din pacate, aceste informatii care nu au nicio validare stiintifica, nu fac decat sa genereze o anxietate si mai mare in randul pacientelor care suspecteaza existenta unui cancer de san.

De aceea, recomandarea pentru toate pacientele este ca informatiile despre aceste subiect sa fie preluate sau citite de pe site-uri avizate si sa apartina unui specialist in domeniu.

Mai mult, atunci cand pacientele au intrebari legate de sanatatea sanilor, este indicat sa sa programeze pentru un consult senologic. Clarificarea acestor nelamuriri sta in sarcina medicului specializat in patologia sanului.

Aceasta este singura metoda de a primi lamuriri bazate pe dovezi medicale.