Ce este cancerul de san triplu negativ?

Ce este cancerul de san triplu negativ?

Cancerul de san triplu negativ este un tip de cancer al sanului in care lipsesc anumiti receptori din cei care sunt identificati in majoritatea cazurilor de cancer de san.

Aceste molecule speciale sunt de fapt niste tipuri de proteine gasite in mod obisnuit in celulele normale ale glandei mamare si prin intermediul carora hormonii estrogen (E), progesteron (P) si factorul uman de crestere epidermala (Human EGF) controleaza cresterea, dezvoltarea si evolutia tesutului glandei mamare.

In mod obisnuit, prezenta si numarul acestor receptori sunt furnizate prin examenul imuno-histochimic din cadrul examinarii histopatologice al unei probe de tesut mamar si se regasesc sub forma unor abrevieri asociate cu un procent al prezentei lor:

  • receptorii de estrogen=ER
  • receptorii de progesteron=PR
  • receptorul 2 al factorului uman de crestere epidermala (HER-2)

Absenta acestor 3 tipuri de receptori intr-un cancer de san este ceea ce defineste un cancer de san triplu negativ.

Articol realizat de Dr. Petru Petrisor - Medic primar Chirurgie Generala

Cuprins

De ce este importanta prezenta si, evident, absenta acestor receptori?

S-a constatat ca in cazul cancerului de san triplu negativ evolutia acestuia este mai agresiva decat in alte tipuri de cancer de san. Cresterea tumorii in cancerul triplu negativ nu este stimulata de hormonii estrogen, progesteron sau de factorul de crestere epidermala.

Prin urmare, cancerul de san triplu negativ nu raspunde la terapia hormonala sau la terapia care tinteste receptorul factorului de crestere epidermala. Se poate spune ca in cancerul de san triplu negativ nu exista inca un tratament tintit.

Cancerul de san triplu negativ reprezinta la nivel mondial aproximativ 15% din cancerele de san.

Care sunt caracteristicile cancerului de san triplu negativ?

Principalele caracteristici ale cancerului de san triplu negativ sunt:

  • Este de obicei intalnit la persoanele tinere, in general cu media de varsta 30-40 ani, fiind mai putin intalnit la varsta mai mare de 60 de ani.
  • Este prezent mai frecvent la femeile cu mutatia genei BRCA1 cu cancer de san
  • Este mai frecvent la femeile afro-americane si hispanice
  • Agresivitatea e mai mare si are prognostic mai prost pe termen scurt fata de celelalte tipuri de cancer de san, cu tendinta mai mare de metastazare si de recurenta, adica are tendinta sa reapara mai frecvent in primii 5 ani de la diagnostic si tratament. Dupa 5 ani, pe masura ce trece timpul, aceasta tendinta pare sa diminueze.
  • Gradul sau este de obicei inalt, adica 3. Trebuie mentionat ca un grad inalt al unui cancer este un factor de prognostic negativ, intrucat semnifica faptul ca tumora nu prea mai pastreaza din caracteristicile normale ale unui tesut normal, si prin urmare si comportamentul sau va avea tendinte de evolutie necontrolata. Un grad de diferentiere 1 a unei tumori reprezinta un aspect destul de apropiat al tumorii fata de tesutul normal.
  • Se prezinta la examinarea microscopica de obicei sub forma tipului de carcinom ductal, mai rar carcinom medular
  • In mare parte este format din celule care sunt asemanatoare cu celulele bazale din ductele glandei mamare, al caror cancer este si el agresiv si cu grad inalt.

In cazul cancerului de san triplu negativ, principiile de baza ale diagnosticului si managementului sunt similare cu cele ale cancerului de san in general, insa factorii de risc, agresivitatea mai mare in evolutia naturala si faptul ca datorita particularitatilor moleculare si histopatologice nu poate fi tratat prin terapie tintita asupra receptorilor hormonali si HER2, il face sa fie unic printre tipurile de cancer de san, cu o gestionare destul de particularizata.

Ce este cancerul de san triplu negativ?

Cancerul de san triplu negativ poate fi tratat eficient

Desi este agresiv, el poate fi tratat eficient. Tratamentul este multimodal, si implica tratamentul chirurgical, chimioterapia si radioterapia, acestea fiind aplicate dupa principiile generale ale tratamentului cancerului de san, in functie stadializare (dimensiunea tumorala, boala local avansata sau metastaze ganglionare sau la distanta), grading, recidiva.

S-a constatat ca rata de supravietuire creste in momentul in care chimioterapia este folosita preoperator (neoadjuvanta) si pacientele cu cancer triplu negativ par sa aiba mai multe beneficii de la chimioterapie, fata de cele cu cancer de san cu receptori pozitivi.

Consultul senologic periodic este esential pentru depistarea cancerului de san, inclusiv al unui cancer de san triplu negativ, unde s-a constatat ca in cazul tumorilor mici fara afectare ganglionara sau metastaze (adica descoperite precoce) prognosticul este favorabil dupa tratament.