Intoleranta la lactoza

Cuprins

Intoleranta la lactoza

Ce este intoleranta la lactoza?

Intoleranta la lactoza este cea mai des intalnita forma de intoleranta alimentara, provocata de o activitate enzimatica redusa sau absenta a lactazei. Mai exact, corpul nu poate sa digere si sa absoarba lactoza. Drept urmare, dupa consumul de lapte sau derivate din lapte, apar simptome gastrointestinale.

Sunt 3 tipuri de intoleranta alimentara: intoleranta congenitala la lactoza, intoleranta primara si intoleranta secundara la lactoza.

Intoleranta congenitala la lactoza este foarte rara si se manifesta prin diaree apoasa. Intoleranta primara la lactoza apare odata cu inaintarea in varsta, in urma reducerii progresive a activitatii lactazei din enterocite. Intoleranta secundara la lactoza apare ca urmare a unei afectiuni cronice sau acute, precum gastroenterita sau boala celiaca. Deficitul de lactaza este temporar, nu definitiv.

Simptomele intolerantei la lactoza debuteaza, in general, intr-un interval cuprins intre 30 minute si 2 ore de la consumul produselor care contin lactoza, iar severitatea acestora difera.  

Sunt studii care mentioneaza faptul ca peste 70% din pacientii care sufera de intoleranta la lactoza au si intoleranta la fructoza.

Testul genetic pentru intoleranta la lactoza este un test standard, care este independent de momentul recoltarii sau celelalte afectiuni pe care pacientul le poate avea. Singura conditie este ca pacientul sa nu consume alimente care contin lactoza inainte de efectuarea acestui test.

Testul pentru intoleranta la lactoza poate face diferenta intre intoleranta primara si cea secundara, existand posibilitatea de stabilire a genotipului C/T.

Sunt 3 genotipuri. Genotipul 13910 C/C (homozigot), care indica o predispozitie genetica clara pentru intoleranta la lactoza. Genotipul 13910 T/C (heterozigot), care este rareori asociat cu intoleranta primara la lactoza si genotipul 13910 T/T (homozigot), care indica faptul ca nu exista o predispozitie genetica pentru intoleranta la lactoza.

Un rezultat pozitiv impune eliminarea lactozei din dieta zilnica, iar in cazul unui rezultat negativ, dar in prezenta manifestarilor clinice, se recomanda un diagnostic diferential cu alte forme de intoleranta la lapte: alergie la lapte, alte alergii alimentare, boli inflamatorii intestinale.

Cand sa efectuezi testul de intoleranta la lactoza?

Testul pentru intoleranta la lactoza este recomandat in momentul in care exista o suspiciune de intoleranta la lapte si derivati din lapte, in principal. De asemenea, el mai poate fi recomandat in urmatoarele cazuri:

  • senzatie de oboseala si cefalee, meteorism abdominal, greata, colici, varsaturi, diaree, dupa consumul de produse din lapte sau derivati
  • hipoglicemie
  • diagnosticul diferential  intre intoleranta primara si secundara
  • simptome specifice sindromului de colon iritabil.
     

Cum te pregatesti pentru testul de intoleranta la lactoza?

Testul pentru intoleranta la lactoza este un test de sange, recoltat din sange venos. Pacientul nu necesita o pregatire speciala inainte de efectuarea testului, singura conditie fiind aceea de a nu consuma produse care contin lactoza.

Valori normale pentru testul de intoleranta la lactoza

Rezultatul testului consta in comunicarea genotipului obtinut ca urmare a analizei polimorfismului T/C in pozitia 13910 a genei lactazei.

  1. Genotipul homozigot C/C confirma predispozitia genetica pentru intoleranta primara la lactoza. O diagnosticare exacta se face printr-un test de incarcare cu lactoza. In cazul copiilor, este necesar sa fie luat in considerare si diagnosticul diferential cu alergia la alimente.
  2. Genotipul homozigot T/T elimina predispozitia genetica pentru intoleranta primara la lactoza.
  3. In cazul genotipului heterozigot C/T, intoleranta primara la lactoza este foarte putin probabila. Pentru diagnosticul diferential, se va lua in considerare, pe langa formele de intoleranta secundara la lactoza, si o alergie alimentara sau un deficit de diaminoxidaza.
Afla mai multe: