Intoleranta la gluten

Cuprins

 

Ce reprezinta intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten mai este cunoscuta si sub denumirea de celiachie sau enteropatie glutenica si reprezinta o afectiune a tractului digestiv declansata de consumul de gluten la persoanele cu predispozitie genetica.

Cand trebuie sa efectuez testul de intoleranta la gluten

Dupa ingestia de alimente care contin gluten (grau, orz, secara), apare o inflamatie la nivelul mucoasei intestinale manifestata prin:

  • Diaree cronica sau constipatie (episoadele diareice sunt influentate de consumul de alimente ce contin gluten);
  • Flatulenta (acumulare excesiva de gaze intestinale);
  • Scadere in greutate neintentionata (boala inflamatorie intestinala cauzeaza scăderea în greutate prin accelerarea tranzitului intestinal si absorbtia deficitara a nutrientilor);
  • Dureri abdominale intense;
  • Senzatie de greata si varsaturi;
  • Anemie (o cauza a anemiei o reprezinta scaderea ratei de absorbtie a fierului la nivel intestinal).

Manifestarile intolerantei la gluten nu sunt intotdeauna specifice, in anumite situatii in care boala evolueaza cronic putand fi intalnite tulburari de coagulare si de crestere, anemie severa cu tulburari ale ritmului cardiac, infertilitate, afectiuni autoimune, oboseala cronica sau atrofie musculara.

Cum ma pregatesc pentru aceasta analiza

Intoleranta la gluten poate fi diagnosticata cu ajutorul determinarii anticorpilor anti-transglutaminaza, anticorpilor antiendomisium si anti gliadina. In situatiile cu istoric familial de intoleranta la gluten este utila si realizarea unui profil genetic care include genele responsabile de caracterul ereditar al bolii celiace. Ambele analize de laborator se realizeaza din sange venos periferic fara o pregatire speciala a pacientului.

Biopsia mucoasei duodenale pentru evidentierea atrofiei vilozitatilor intestinale (modificari ale intestinului subtire) reprezinta o metoda invaziva de diagnostic efectuata de catre medicul specialist gastroenterolog si necesita o pregatire minima a pacientului: pacientul a jeun, in decubit lateral, trebuie sa efectueze miscari de deglutitie succesive pentru a usura pasajul endoscopului (un tub flexibil subtire prevazut cu o camera) in esofag si mai departe in stomac si duoden, de unde sunt recoltate fragmente mici de tesut ce urmeaza a fi analizate.

Cum se interpreteaza rezultatele testului de intoleranta la gluten

Obtinerea unui rezultat pozitiv pentru anticorpii antitransglutaminaza, antiendomisium sau antigliadina, stabilirea unui profil genetic care evidentiaza mutatia genetica ce favorizeaza boala sau confirmarea atrofiei vilozitatilor duodenale stabileste diagnosticul de intoleranta la gluten.

Afla mai multe: