Fisa Medicala Auto

Fisa medicala auto necesara in cazul obtinerii/reinnoirii permisului de conducere, presupune efectuarea unor examinari medicale multidisciplinare care au ca principal scop depistarea afectiunilor a caror evolutie cronica sau decompensare acuta pot influenta capacitatea candidatului de a conduce un autovehicul.

Fisa Medicala Auto

Diabetul zaharat, afectiunile cardiace, acuitatea vizuala sau auditiva scazuta, bolile vasculare periferice, afectiunile neurologice sau cele psihiatrice sunt doar cateva dintre patologiile care pot prezenta in evolutia lor scaderea capacitatii de perceptie si reactie a conducatorului auto, iar in situatia decompensarii acute pot duce la pierderea starii de constienta cu urmari grave asupra celorlalti participanti la traficul rutier si nu numai.

Cuprins

Care sunt documentele necesare pentru fisa medicala permis auto?

La momentul programarilor, este necesara adeverinta din partea medicului de familie, in care sa fie precizate:

  • prezenta sau absenta bolilor cronice; in cazul in care exista, acestea trebuie precizate. Daca aveti patologie cronica, va rugam sa aveti la dumneavoastra in momentul consultatiei, documentatia medicala disponibila.
  • prezenta sau absenta bolilor neuro-psihice.

Fara prezentarea adeverintei in clinica, nu vi se pot efectua cele sase consultatii, implicit nu vi se va elibera fisa medicala.

Pentru purtatorii de ochelari / lentile de contact cu dioptrii este necesara prezenta la consultatie cu unul din cele doua.

Ce cuprinde pachetul Fisa auto reinnoire permis?

Consultatiile medicale necesare obtinerii/reinnoirii permisului auto acopera un numar de 6 specialitati dupa cum urmeaza:

Medicina interna

Evaluarea efectuata de catre medicul internist cuprinde anamneza, examenul clinic general. In functie de cele constatate si de continutul adeverintei eliberate de medical de familie este posibil sa va fi recomandat un set de analize de laborator (de exemplu glicemie), in vederea depistarii si monitorizarii anumitor afectiuni cronice a caror evolutie pot reprezenta un pericol in cazul conducatorilor auto. In anumite situatii, medicul poate solicita efectuarea suplimentara a unei electrocardiograme, ecografii abdominale sau al altor investigatii paraclinice specifice dupa caz. Toate investigatiile suplimentare recomandate vor fi achitate separat.

Persoanele care sufera de afectiuni cardiace care pot evolua cu infarct miocardic acut (angina instabila, tulburari de ritm cardiac) nu pot beneficia de reinnoirea fisei pentru permis auto datorita riscului pe care il reprezinta atunci cand sofeaza.

ORL

Consultul orl are ca scop stabilirea capacitatii de reactie in timp util a conducatorului auto la stimulii acustici intalniti in mod frecvent in trafic asa cum este cazul semnalelor acustice emise de catre ambulante, pompieri, soferii participanti la trafic, agentii de circulatie rutiera sau defectiuni tehnice ale autovehiculului care necesita oprire si remediere imediata.

Oftalmologie

Examinarea oftalmologica verifica acuitatea vizuala (si masurarea dioptriilor daca este necesar), vederea binoculara, echilibrul oculomotor, testeaza simtul cromatic si examineaza fundul de ochi -  

Obiectivul consultului medicului oftalmolog consta in depistarea patologiilor care pot cauza scaderea acuitatii vizuale in conditii reduse de lumina, al bolilor cu evolutie cronica ce pot afecta calitatea vederii (glaucom, diabet zaharat) si al celor care necesita corectie chirurgicala sau prin intermediul dispozitivelor medicale (lentile de contact, ochelari).

Ortopedie - Traumatologie

Evaluarea de catre medicul ortoped are ca scop identificarea conditiilor invalidante care ar putea afecta capacitatea de a conduce un autovehicul. La nevoie medicul specialist poate solicita realizarea de investigatii imagistice suplimentare in vederea reinnoirii permisului expirat. Aceste investigatii suplimentare vor fi achitate separate.

Legislatia actuala contraindica reinnoirea fiselor de permis auto la persoanele care prezinta afectiuni invalidante ale aparatului locomotor indiferent de modul de producere al acestora: fracturi cu vindecare vicioasa, amputatii chirurgicale, anomalii congenitale scheletale.

Neurologie

Consultul neurologic se efectueaza in scopul depistarii paraliziilor de nervi periferici sau cranieni, atrofiilor musculare, determinarii capacitatii de reactie si de coordonare a miscarilor, al infirmarii paraliziilor de nervi periferici sau cranieni, atrofiilor musculare, . Evaluarea completa cuprinde examinarea pozitiei statice, mersului si echilibrului, reflexelor osteo tendinoase si a celor cutanate, si a coordonarii miscarilor.

Evaluarea vorbirii este efectuata pentru depistarea tulburarilor afazice si a celor de exprimare manifestari care pot fi prezente in cazul accidentelor vasculare cerebrale, al patologiilor neurodegenerative sau de tip infectios sau tumoral ale sistemului nervos central.

Psihiatrie

Examinarea psihiatrica are ca principal scop evaluarea capacitatilor cognitive (gandire, logica a actiunilor, perceptie, memorie) si a celor integrative (atentie, emotivitate, motivatie personala si structura atitudinal valorica) a persoanei care schimba permisul auto. In urma examenului psihiatric este determinat gradul de maturitate al aplicantului pentru permis auto, dezvoltarea psihoconstitutionala si gradul de psihorelationare al acesteia (sociabilitate, modul de raportare la cei din jur, simtul civic).