Troponina T

Cuprins

Troponina T

Ce reprezinta troponina T

Troponina este o proteina cu origine exclusiv cardiaca care asigura reglarea contractilitatii miocardului necesara unui debit cardiac optim, prin cuplarea miozinei cu actina, in prezenta ionilor de calciu. Troponina - TnT are rol de atasare a complexul troponinic prin legare de tropomiozina si este eliberata la nivelul fluxului sanguin in situatiile in care apare distructia membranei celulelor miocardice sau necroza miocitelor de etiologie variata.

Cand este indicata determinarea troponinei T

Troponina T este eliberata in sange la o ora dupa producerea infarctului miocardic acut, valorile cu rol diagnostic pentru ischemia cardiaca putand fi detectate la 3-4 ore de la aparitia simptomatologiei clinice specifice. Dupa infarctul miocardic acut, valorile troponinei T se mentin ridicate pentru o perioada de 6-8 zile, maxim 14 si au rol in stabilirea diagnosticului mai vechi de 48 de ore chiar si in absenta modificarilor EKG.

Analiza medicala pentru determinarea troponinelor cardiace T poate confirma un infarct miocardic perioperator in prezenta unor valori ale CK MB crescute ca urmare a lezarii chirurgicale ale muschilor scheletici (nu se datoreaza bolii cardiace ischemice). Determinarile in serie ale TnT pot stabili momentul reperfuzarii cardiace (se reia circulatia sangelui la nivel coronarian) obtinut prin intermediul tratamentului trombolitic. Monitorizarea TnT in dinamica post transplant cardiac, are rol de indicator pentru rejetul acut de allogrefa cardiaca.

Troponina T are rol de marker diagnostic pentru sindromul coronarian acut, valorile acesteia fiind direct proportionale cu riscul de evenimente coronariene acute (atac de cord).

Cresteri ale troponinei T care nu sunt insotite de CK MB elevat stabilesc diagnosticul de angina pectorala instabila (spasm al arterelor coronare).

Ce trebuie sa stiu inainte de investigatie

Troponina T se determina din sange recoltat prin punctie venoasa periferica in orice moment al zilei in care se suspecteaza un sindrom coronarian acut.

Care sunt valorile troponinei T

Asocierea unei valori a troponinei T >0.1 ng/mL cu un nivel al CK MB>5 ng/L in prezenta factorilor de risc pentru sindrom coronarian acut prezinta rol diagnostic pentru un infarct miocardic. In cazul in care valorile serice ale celor 2 markeri raman in limite normale timp de 12 ore de la debutul simptomatologiei, diagnosticul de infarct miocardic acut poate fi eliminat in proportie de pana la 99%.

Cresteri moderate ale TnT pot fi decelate si in alte afectiuni reprezentate de catre:

  • Traumatisme (contuzii cardiace), cardioversie electrica, biopsie endomiocardica, interventii chirurgicale cardiace;
  • Insuficienta cardiaca sau renala acute sau cronice decompensate;
  • Hipotensiune, hipertensiune, dereglari ale ritmului cardiac (fibrilatie, flutter), miocardite, pericardite;
  • Embolie pulmonara.

Afla mai multe: