Ce trebuie sa stiu despre arsurile solare

Arsurile solare reprezinta leziunile tegumentare eritematoase datorate expunerii prelungite la radiatiile UV naturale sau artificiale (emise in timpul utilizarii solarului).
Ce trebuie sa stiu despre arsurile solare

Cuprins

Ce reprezinta arsura solara

Arsurile solare reprezinta leziunile tegumentare eritematoase datorate expunerii prelungite la radiatiile UV naturale sau artificiale (emise in timpul utilizarii solarului).

Factorii favorizanti pentru arsurile solare

Factorii de risc ai arsurilor solare sunt reprezentati de catre:

  • Varsta - sugarii si copiii mici sunt mai sensibili la actiunea daunatoare a razelor UV;
  • Tipul de piele - persoanele cu tenul deschis la culoare (par blond sau roscat, ochi albastri) prezinta risc mai mare de arsuri solare;
  • Expunerea la razele soarelui intre 10 si 16;
  • Activitatiile in aer liber;
  • Aparatele de bronzat artificial;
  • Utilizarea de substante medicamentoase fotosensibilizante (tetraciclina);
  • Asocierea anumitor afectiuni preexistente (lupus eritematos).

Care sunt simptomele arsurilor solare

Expunerea la soare poate determina aparitia unor grade diferite de eritem actinic (roseata), edem si flictene (vezicule cu lichid) in functie de tipul de piele si intensitatea radiatiilor ultraviolete, care pot fi insotite se simptome specifice reprezentate de: cefalee, greata, stare de oboseala, durere la nivelul tegumentului edematiat, febra.

Semnele si simptomele specifice arsurilor solare apar in mod frecvent la cateva ore de la expunerea la soare insa in anumite situatii se pot instala si la o zi dupa actiunea factorului agresor. Arsurile solare pot afecta orice parte a corpului expusa la radiatiile UV si pot aparea inclusiv pe lobul urechii, buze si scalp. Descuamarea straturilor superficiale tegumentare apare ca urmare a proceselor de reinnoire celulara si vindecare a pielii afectate dupa cateva zile de la expunerea solara si poate fi insotita de prurit.

Ce trebuie sa stiu despre arsurile solare

Diagnosticul arsurilor solare

Diagnosticul arsurilor solare este clinic si se stabileste pe baza anamnezei si examenului fizic al pacientului. Eritemul tegumentar dureros este specific arsurilor solare de gradul I in timp ce aparitia blisterelor a doua zi dupa expunerea la radiatiile UV, este specifica celor de grad II.

Care este tratamentul arsurilor solare

Tratamentul afectiunii este simptomatic si are ca scop reducerea disconfortului la nivel tegumentar prin:

  • Efectuarea de dusuri rece si aplicarea de comprese reci la nivelul tegumentului afectat;
  • Administrarea de antialgice si antiinflamatorii pentru reducerea inflamatiei;
  • Evitarea traumatismelor care pot duce la spargerea blisterelor cu lichid si suprainfectarea bacteriana a leziunilor cutanate rezultate;
  • Cresterea aportului de lichide.

Metodele de preventie pentru arsurile solare sunt utilizate in special pentru scaderea riscului de aparitia a cancerelor cutanate care sunt favorizate de expunerea la radiatiile ultraviolete UVA si UVB ce afecteaza ADN ul celular. Studiile demonstreaza faptul ca exista o legatura intre arsurile solare de grad II produse inainte de varsta de 20 de ani si dublarea riscului de aparitie a melanomului malign (cancer de piele), astfel ca este necesara respectarea regulilor de preventie reprezentate de:

  • Evitarea utilizarii solarului si expunerea la radiatii solare intre orele 10 si 16;
  • Utilizarea cremelor cu factor de protectie solara ridicata;
  • Utilizarea vestimentatiei corespunzatoare in timpul activitatilor care presupun expunerea la soare.

Afla mai multe:

Data publicării 16.08.2021
Data ultimei actualizari 17.08.2021