Gonoree: simptome, investigatii si tratament

Gonoreea este o boala cu transmitere sexuala care afecteaza atat persoanele de sex feminin cat si cele de sex masculin prin intermediul contactelor intime neprotejate.
Gonoree: simptome, investigatii si tratament

Cuprins

Ce reprezinta gonoreea?

Gonoreea este o boala cu transmitere sexuala care afecteaza atat persoanele de sex feminin cat si cele de sex masculin prin intermediul contactelor intime neprotejate.

Care sunt cauzele gonoreei?

Gonoreea sau blenoragia este determinata de infectia cu Neisseria gonorrhoeae, o bacterie a carei transmitere este favorizata de contactul sexual neprotejat cu parteneri multipli si coinfectia sau infectia anterioara cu un alt germen cu transmitere sexuala.

Care sunt simptomele gonoreei?

La persoanele de sex masculin, simptomele apar de obicei in decurs de 2-5 zile de la raportul sexual cu partenerul infectat insa, exista si situatii in care afectiunea evolueaza asimptomatic timp de 1 luna. Simptomele gonoreei la barbati includ:

  • Secretii uretrale laptoase sau galbui;
  • Disurie;
  • Edem testicular dureros;
  • Dureri in etajul abdominal inferior.

Persoanele de sex femin devin simptomatice in decurs de 10 zile de la contactul infectant insa tabloul clinic este mai putin specific astfel ca gonoreea la femei poate fi confundata usor cu alte afectiuni ginecologice bacteriene sau cu transmitere sexuala. Principalele simptome ale infectiei cu N. gonorrhoeae la femei sunt reprezentate de:

  • Disurie;
  • Polakiurie;
  • Sangerari dupa contactul sexual in afara perioadei menstruale;
  • Dureri in etajul abdominal inferior;
  • Dispareunie;
  • Secretii vaginale alb galbui;
  • Prurit la nivelul introitusului vaginal si vulvar.

Infectiile cu N. gonorrhoeae netratate corespunzator pot determina in timp aparitia complicatiilor reprezentate in principal de infertilitate masculina si feminina datorata proceselor inflamatorii extinse de la nivelul aparatului reproducator (epididmita, uretrite sau uretro prostatite, boala inflamatorie pelvina) si coinfectiilor cu alti germeni cu transmitere sexuala cum este Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis. Infectia cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae creste riscul de contractare HIV in urma raporturilor intime neprotejate cu un partener seropozitiv.

Extinderea infectiei la nivel rectal determina inflamatia mucoasei rectale manifestata prin prurit anal, durere, secretii sau sangerari la acest nivel. Infectia cu N. gonorrhoeae transmisa vertical de la mama la fat se manifesta la nou nascut prin aparitia conjunctivitei bacteriene care evolueaza cu inrosire si edem ocular insotite de secretii anormale.

Gonoreea netratata poate disemina la nivel circulator determinand septicemie manifestata prin febra, leziuni cutanate multiple, edem si durere articulara (artrita gonococica), endocardita (afectarea cardiaca gonococica) si meningita.

Gonoree: simptome, investigatii si tratament

Diagnosticul infectiei cu N.gonorrhoeae

Diagnosticul gonoreei este stabilit de catre medicul urolog sau ginecolog pe baza anamnezei si a examenului clinic al pacientului, alaturi de investigatiile paraclinice de laborator prin care este confirmata prezenta germenului la nivelul cailor genito urinare ale bolnavului. Stabilirea diagnosticului presupune recoltarea secretiei potential patogene de la nivel uretral sau vaginal si examinarea la microscop a frotiurilor obtinute dupa colorare Gram.

La persoanele de sex masculin, examenul de secretie uretrala este metoda de electie prin care se identifica agentii patogeni responsabili de infectia uretrei masculine si/sau a prostatei, metoda presupunand realizarea de culturi pe medii speciale in cadrul departamentului de microbiologie, Este foarte important modul de recoltare al secretiilor uretrale, acestea avand indicatie de prelevare la prima ora a diminetii sau la minim 4 ore dupa ultima mictiune.

Antigenul gonococic reprezinta un test calitativ rapid pentru determinarea infectiei cu N. gonorrhoeae care se efectueaza din secretiile patologice ale pacientului.

Tratamentul infectiei cu gonococ

Tratamentul infectiilor uro genitale cu gonococ se efectueaza dupa realizarea antibiogramei specifice obtinute in urma culturilor din secretiile patologice in laboratorul de microbiologie. Acesta include antibiotice care se administreaza in functie de sensibilitatea germenului, pe durata tratamentului fiind indicata practicarea abstinentei sexuale pentru evitarea reinfectarii. Se recomanda retestare la 5-6 luni dupa terminarea tratamentului pentru confirmarea vindecarii.

Afla mai multe:

Data publicării 30.11.2021