Hemangiom la bebelusi – din ce cauze apare si cum poate fi tratat

Hemangiomul reprezinta cea mai intalnita tumora benigna a nou nascutilor, afectand 1 din 10 copii caucazieni, 1 din 71 afro americani si 1 din 125 asiatici. In cazul nou nascutilor prematuri care nu depasesc 1 kilogram la nastere, hemangiomul se manifesta la 1 din 3 copii. Hemangioamele -sunt considerate a fi formatiuni tumorale vasculare benigne deoarece sunt alcatuite dintr o multitudine de vase de sange care se multiplica activ nivelul pielii pana la varsta de 1 an, urmand ca apoi sa involueze spontan pana la disparitie completa in decurs de 7-10 ani.
Hemangiom la bebelusi – din ce cauze apare si cum poate fi tratat

Cuprins

Ce este hemangiomul

Majoritatea hemangioamelor nu sunt clinic evidente la nastere pielea nou nascutului, insa pot sa apara la cateva saptamani de viata ale sugarului, mai frecvent la nivelul fetei, scalpului, zonei cervicale si ale toracelui anterior si posterior ale acestuia. Hemangiomul nou nascutului se manifesta sub forma unei tumori tegumentare (umflatura, excrescenta tegumentara) de culoare rosu inchis, alcatuita dintr o multitudine de capilare vasculare, care initial poate fi confundata cu o leziune minora de grataj.

De cele mai multe ori hemangiomul este o dilatare vasculara unica, insa exista si situatii in care copilul se poate naste sau poate dezvolta in primele saptamani de viata mai multe hemangioame in zone diferite ale corpului, in special in cazul nasterilor multiple (gemelare, tripleti s.a.m.d).

Hemangioamele prezinta evolutie favorabila si in majoritatea situatiilor nu necesita tratament pentru indepartare, insa exista si cazuri in care pot determina dificultati de vedere sau tulburari respiratorii, complicatii ce necesita interventie chirurgicala pentru imbunatatirea starii pacientului.

Cauze si factori de risc hemangiom la bebelusi

Hemangioamele se manifesta mai frecvent in cazul nou nascutilor de sex feminin, afectand fetitele intr-un raport de 3:1 fata de baieti. Studiile desfasurate pana in prezent nu au reusit sa demonstreze existenta unui determinism ereditar sau genetic al hemangioamelor in cazul nou nascutilor, astfel ca nu se cunosc in totalitate care sunt cauzele care determina aparitia acestui tip de formatiuni tumorale vasculare benigne la copii.

In afara de apartenenta la sex, rasa caucaziana si naste

rea prematura reprezinta alti factori de risc frecvent intalniti in cazul hemangioamele infantile.

Tipuri de hemangioame

In functie de zona in care se situeaza, hemangioamele pot fi clasificate dupa cum urmeaza:

  • Hemangioame de suprafata recunoscute dupa aspectul plan, superficial
  • Hemangioame cavernoase/tuberoase situate in profunzimea tegumentului sau la nivelul diferitelor organe interne
  • Hemangioame mixte.

Hemangioamele superficiale aflate la suprafata pielii, pot avea coloratie zmeurie, in timp ce formatiunile situate in planurile mai profunde ale tegumentului au culoarea rosu inchis sau vinetiu. In multe situatii, hemangioamele copilului sunt de tip mixt si prezinta coloratie centrala rosie, inconjurata de tesut tumoral albastrui in periferie.

Hemangioamele tegumentare ale nou nascutilor apar la nivelul nasului, obrajilor, pleoapelor, fruntii, scalpului, tamplelor sau urechilor si mai rar pe suprafata toracelui, abdomenului, feselor, organelor genitale, mainilor sau picioarelor. Hemangioamele extracutanate localizate la nivelul diferitelor organe interne-splina, laringe, pancreas, rinichi, creier sunt rar intalnite in practica medicala pediatrica.

Simptomele si evolutia hemangioamelor infantile

In primul an de viata al copilului, hemangiomul isi mareste rapid dimensiunile, dobandind aspect de tumora tegumentara vasculara de consistenta cauciucata si culoare rosiatica, urmand sa dispara spontan pana la varsta de 5, maxim 10 ani.

In primele 3 luni de viata ale sugarului, hemangiomul prezinta o perioada de proliferare rapida, urmata de o crestere constanta pana la varsta de 12 luni, timp in care tumora isi poate dubla sau chiar tripla dimensiunile initiale. Dupa varsta de 1 an, hemoangioamele involueaza pierzandu-si suplimentarea cu sange si se decoloreaza treptat in decurs de 5-7 ani, pana la disparitia completa in anumite situatii, in jurul varstei de 10 ani.

Simptome hemangiom:

  • Dificultati de vedere, ambliopie, lezarea corneeana in localizarile oculare sau perioculare
  • Dificultati de respiratie in localizarile laringiene sau la nivelul traheei
  • Manifestari specifice de compresie medulara in cazul hemangioamelor sacrate
  • Dificultati de auz determinate de hemangioamele periauriculare
  • Afectare cardiaca sau hepatica in cazul hemangioamelor voluminoase de la nivelul organelor interne.

In anumite situatii, copii care prezinta hemangioame cutanate pot asocia mai multe manifestari clinice specifice sindromului PHACES: anormalitati ale fosei craniei posterioare, hemangioame, anomalii arteriale, coarctatie de aorta sau anomalii cardiace, afectare oculara si cleft sternal (despicatura a sternului).

Tratament hemangioame infantile

Evolutia spontan favorabila a majoritatii hemangioamelor intalnite la copii nu necesita tratament specific, fiind suficienta monitorizarea prin vizite periodice la medicul pediatru, dermatolog sau chirurg plastician.

Hemangioamele infantile prezinta indicatie de tratament in situatia in care se localizeaza in jurul ochilor sau la nivelul cailor respiratorii superioare si pot cauza ambliopie (ochi lenes) sau obstructie respiratorie cu potential letal. Hemangioamele hepatice pot deveni voluminoase, afectand secundar functia cardiaca si necesita de obicei tratament medicamentos si/sau chirurgical in functie de gradul de afectare al starii generale a copilului. Afectarea glandei salivare sau parotide cauzata de  hemangiom poate conduce la blocaje ale canalului salivar sau ale conductului auditiv, si prezinta indicatie de tratament chirurgical pentru indepartarea malformatiilor vasculare.

Hemangioamele voluminoase, inestetice, localizate la nivelul fetei copilului, necesita tratamentul cu laser pentru imbunatatirea aspectului pacientului in timp ce formatiunile tumorale vasculare ulcerate necesita indepartare chirurgicala pentru evitarea episoadelor hemoragice sau a infectiilor bacteriene. Hemangioamele din zona genitala sunt dureroase si prezinta tendinta de ulcerare datorita contactului permanent cu scutecul si infectare cu germeni bacterieni de la nivelul tractului urinar si al intestinului.

Tratamentul medicamentos al hemangioamelor se poate realiza cu beta blocante sistemice si/sau locale sau administrare locala intralezionala de corticoizi. Tratamentul chirurgical al hemangioamelor poate fi efectuat cu ajutorul fotocoagularii laser sau al interventiilor clasice pentru indepartarea malformatiilor vasculare ce intra in alcatuirea tumorii.

Momentul ales pentru efectuarea interventiei chirurgicale de indepartare a hemangiomului depinde de stadiul de evolutie al tumorii. In majoritatea situatiilor, acest tip de tratament este indicat tumorilor involutive care prezinta risc minim hemoragie. In schimb, interventiile chirurgicale asupra hemangioamelor in faza de proliferare a vaselor de sange sunt practicate in situatii rare, cand evolutia lor poate determina asimetrie faciala ori complicatii respiratorii amenintatoare de viata.

 

Referinte:

Data publicării 30.06.2022
Data ultimei actualizari 15.05.2023