Metroragia: cauze, simptome si tratament

Metroragia este o dereglare a ciclului menstrual si se defineste ca fiind orice sangerare uterina in afara perioadei de menstruatie. In mod fiziologic, perioada de sangerare menstruala este cuprinsa intre 3- 8 zile, interval de timp in care se pot pierde intre 35-80 ml de sange.
Metroragia - cauze, simptome, tratament

Cuprins

Ce reprezinta metroragia

Metroragia este o dereglare a ciclului menstrual si se defineste ca fiind orice sangerare uterina in afara perioadei de menstruatie. In mod fiziologic, perioada de sangerare menstruala este cuprinsa intre 3- 8 zile, interval de timp in care se pot pierde intre 35-80 ml de sange.

Care sunt cauzele metroragiei

Cauzele de aparitie ale sangerarilor uterine neregulate sunt reprezentate in mod frecvent de catre:

  • Infectii cervicale (cervicita) si uterine (endometrita);
  • Neoplasme: displazia cervicala, endometrioza, leiomiom submucos (fibroamele uterine submucoase), tumori ovariene cu celule canceroase producatoare de estrogen;
  • Afectiuni hipofizare sau ale glandelor suprarenale care determina dezechilibre hormonale;
  • Afectiuni sistemice: boli hepatice si tiroidiene, tulburari de coagulare (boala Von Willebrand), sepsis;
  • Administrarea de contraceptive orale, terapiei hormonale de substitutie, tratamentelor anticoagulante sau montarea dispozitivelor intrauterine contraceptive;

Simptomele metroragiei

Principalul simptom al metroragiei este reprezentat de catre eliminarile hemoragice pe cale vaginala care nu corespund perioadei de menstruatie. Cantitate de sange eliminata variaza de la caz la caz, in anumite situatii metrotragia netratata putand duce la aparitia sindroamelor anemice, care se manifesta prin paloare tegumentara, fatigabilitate, stare de slabiciune, ameteala sau tulburari ale ritmului cardiac.

Diagnosticul sangerarilor uterine anormale

Diagnosticul de metroragie este stabilit de catre medicul ginecolog cu ajutorul anamnezei si examenului clinic al pacientei dupa excluderea altor posibile sedii de sangerare (rectala, vulvara, vaginala, ectocervicala) in afara de cavitatea uterina.

Testele diagnostice indicate pacientelor cu metroragie sunt reprezentate de catre:

  • Investigatii paraclinice de laborator din urina, determinarea nivelurilor serice ale feritinei, fierului, hormonilor tiroidieni, luteinizant hormon, progesteronului, estrogenului, creatininei urinare, efectuarea hemoleucogramei cu reticulocite si a coagulogramei; examen histopatologic din biopsia uterina; examen Babes Papanicolau;
  • Investigatii imagistice reprezentate de catre ecografia abdominala si ecografia transvaginala (plasarea sondei ecografice se face în vagin), computer tomograf sau rezonanta magnetica nucleara;

Metroragia: cauze, simptome si tratament

Tratamentul metroragiei

Tratamentul pierderilor sangvine in afara perioadei de menstruatie individualizat in functie de nevoile pacientei si dorinta acesteia de pastrare a fertilitatii si are ca scop imbunatatirea calitatii vietii.

Terapia hormonala utilizeaza preparate pe baza de estrogen si progesteron pentru stoparea hemoragiilor uterine si este de prima intentie la pacientele cu pierderi sangvine moderate care doresc o sarcina in viitor.

Tratamentul etiologic se adreseaza conditiilor patologice care duc la aparitia metroragiei si are ca scop remedierea afectiunilor tiroidiene, bolilor hepatice, starilor de sepsis sau tulburarilor de coagulare.

Administrarea de transfuzii sangvine este indicata pacientelor cu hemoragii cronice abundente care determina aparitia sindromului anemic sever, alaturi de antiinflamatoare nesteroidiene, antifibrinolitice si supresia endometriala cu levonorgestrel care previne recurenta pierderilor sangvine.

Interventia chirurgicala dupa dilatarea colului uterin are ca scop indeparatarea endometrului excesiv de la nivelul caruia se produce sangerarea, in anumite situatii fiind utila plasarea unui balon intrauterin pentru realizarea hemostazei vaselor sangvine (artera uterina). Terapia chirurgicala in cazul metroragiei mai poate fi efectuata prin vacuum aspiratie, embolizarea arterei uterine si miomectomie sau polipectomie.

Histerectomia totala sau histerectomia subtotala este o interventie chirurgicala pentru indepartarea uterului si este utilizata in ultima instanta in situatiile in care nu se poate realiza hemostaza eficienta prin alte mijloace terapeutice sau la persoanele de sex feminin care nu doresc o sarcina in viitor.

Afla mai multe: 

Data publicării 06.09.2021