Migrena: cauze, simptome si tratament

Migrena reprezinta o durere de cap particulara care prezinta anumite caracteristici specifice si se manifesta mai frecvent la persoanele tinere de sex feminin.
Migrena: cauze, simptome si tratament

Cuprins

Ce este migrena

Migrena reprezinta o durere de cap particulara care prezinta anumite caracteristici specifice si se manifesta mai frecvent la persoanele tinere de sex feminin.

De ce apar migrenele

Cauza care sta la baza aparitiei migrenelor nu a fost stabilita cu exactitate insa exista cateva teorii care sustin faptul ca afectiunea este in principal o disfunctie neurologica. Pe de alta parte este sustinuta teoria conform careia aparitia migrenelor se poate datora eliberarii de serotonina cu efect vasoconstrictor asupra circulatiei cerebrale, persoanele de sex feminin fiind mai des afectate datorita numarului mai mare de receptori hormonali pe care ii prezinta fata de barbati. Excitabilitatea crescuta a cortexului cerebral si incapacitatea de a controla neuronii nociceptivi situati in nucleul trigeminal poate reprezenta cea de a treia cauza a migrenelor.

Studiile desfasurate pana in prezent indica o posibila transmitere genetica a afectiunii, boala fiind prezenta in familie la cel putin 2 treimi din persoanele care sufera de aceasta boala, migrena hemiplegica familiala fiind determinata de mutatia autozomal dominanta a unui numar de 4 gene distincte (3 gene implicate in transportul ionilor, 1 gena asociata complexului de exocitoza).

Factorii declansatori sunt reprezentati de catre stres posttraumatic, oboseala, senzatia de foame, fluctuatii hormonale fiziologice (menarha, sarcina, premenopauza sau menopauza).

Care sunt simptomele migrenei

Migrena se manifesta prin cefalee de tip pulsatil (durere severa de cap) care se instaleaza gradual, recurenta si rezistenta la tratamentele antialgice care poate fi insotita de anumite fenomene specifice prodromale. In functie de simptomele asociate, afectiunea poate fi clasificate dupa cum urmeaza:

  • Migrena cu aura care dureaza intre 5 si 60 de minute si asociaza semne specifice: pacientul descrie in timpul aurei fenomene vizuale care apar de obicei sub forma scotoamelor centrale, hemianopsie sau vedere in ceata alaturi de senzatia de furnicaturi la nivelul membrului superior si la nivelul capului de aceeasi parte a corpului; vertijul, slabiciunea membrelor si dificultatea motorie sunt specifice migrenei hemiplegice si pot dura mai mult de o ora fata de aura formelor tipice;
  • Migrena fara aura cel mai frecvent intalnit tip al acestei afectiuni;
  • Migrena cu aura fara durere specifica denumita si migrena silentioasa.

Migrenele cu aura sunt mai frecvent asociate cu alte afectiuni neuropsihice de tipul depresiei majore, bipolaritate, crize anxioase, si dereglarea obsesiv compulsiva fata de cele simple, silentioase.

Alte simptome frecvent asociate sunt reprezentate de sensibilitate la lumina si sunete intense, dificultati de concentrare, senzatie de frig sau caldura, simptome specfice de tract gastrointestinal (greata si varsaturi, dureri abdominale si alterarea tranzitului intestinal). Simptomele se pot intinde pe o perioada cuprinsa intre 4 ore si 3 zile si pot altera calitatea vietii pacientului prin imposibilitatea de desfasurare normala a activitatilor zilnice.

Diagnosticul afectiunii

Diagnosticul se bazeaza pe anamneza pacientului si poate fi completat cu ajutorul investigatiilor imagistice reprezentate de catre tomografia computerizata CT scan si rezonanta magnetica nucleara RMN sunt utilizate pentru a exclude patologia tumorala si accidentul vascular cerebral, afectiuni care pot determina aparitia durerilor de cap.

Migrena: cauze, simptome si tratament

Tratamentul in migrena

Analgezicele de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene, aspirina si paracetamolul sunt recomandate in situatiile de migrena usoara pana la moderata avand efecte benefice si efecte adverse mai putine.

Tratamentul medicamentos migrenelor severe se face cu ajutorul betablocantelor, blocantelor canalelor de calciu, antidepresivelor si antagonisti ai serotoninei care diminueaza simptomatologia si raresc crizele de migrena si se administreaza numai la recomandarea si sub atenta monitorizare de catre medicul specialist.

Tratamentul chirurgical pentru decompresia anumitor nervi la nivel cervical si cerebral reprezinta o alternativa de tratament in cazul persoanelor la care terapia medicamentoasa nu reduce frecventa si simptomatologia afectiunii.

Afla mai multe:

Data publicării 09.06.2021