Vaccinat si protejat

Sezonul vacantelor deschide uneori o adevarata Cutie a Pandorei daca il vedem din perspectiva unor afectiuni asociate cu soarele, canicula si spatiile publice. Si ne referim in primul rand la arsuri solare, alergii, tot felul de enterocolite sau chiar boala diareica acuta si, nu in ultimul rand, creste riscul imbolnavirii prin frecventarea de piscine si stranduri. Riscul nu inseamna neaparat si boala in sine, dar e bine sa tinem cont de toate, pentru a avea o vacanta relaxata. Pericolul creste, insa, odata cu schimbarea completa a mediului, intr-o vacanta exotica, de exemplu.
vaccin
Vaccinat si protejat

Pericolul creste, insa, odata cu schimbarea completa a mediului, intr-o vacanta exotica, de exemplu.

De ce? Pentru ca suntem expusi unor boli impotriva carora nu suntem protejati.

In unele cazuri, situatia se poate complica dramatic, asadar, oriunde am decide sa ne petrecem vacanta, este bine sa cautam informatii si despre riscurile date de anumite boli. Unele pot fi prevenite prin vaccinare, iar daca asa stau lucrurile, este recomandat, daca nu chiar obligatoriu, sa facem din timp acele vaccinuri, daca vrem sa mergem in vacanta noastra exotica.

In plus, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe Roman exista o sectiune dedicata alertelor de calatorie, unde ni se spune ce pericol este prezent in fiecare zona.

Vaccinurile de calatorie

Vaccinarea este recomandata in special persoanelor care intentioneaza sa calatoreasca intr-o tara tropicala. Aceste vaccinuri se pot administra in spitale sau in unitati sanitare de specialitate.

Pentru zona Asiei si India, sunt specifice afectiuni cu transmitere digestiva, cum ar fi hepatite, poliomielita. In Africa si America de Sud, febra galbena, dar nu lipsesc nici celelalte.

Dr. Jugulete subliniaza ca Organizatia Mondiala a Sanatatii are un regulament pentru medicina de calatorie si in dreptul fiecarei tari exista si un site pe care poti sa il consulti inainte de plecare. Vei gasi recomandari obligatorii si recomandari optionale, pentru ca unele afectiuni, de exemplu hepatita, pot fi evitate, daca te speli foarte bine pe maini. In plus, nu este  o boala foarte severa, spune specialistul.

Dar febra galbena, malaria sau alte afectiuni sunt severe si sunt obligatorii, in anumite tari.

Exista un carnet de calatorie special, un carnet in limbi de circulatie internationala, franceza si engleza, in care medicul noteaza vaccinul care a fost facut, doza, schema care s-a efectuat, lotul vaccinului si perioada de valabilitate a vaccinului.

Recomandari si alerte gasesti aici

Cand este recomandat sa ne vaccinam?

"Orice vaccin, pentru a fi eficient, are nevoie de minimum 10-14 zile pentru ca organismul sa produca anticorpi", precizeaza medicul specialist Gheorghita Jugulete. Doar asa este eficient, altfel il administram degeaba.

Mai exista insa ceva extrem de important de luat in calcul, aminteste doctorul Jugulete, si nu se refera doar la vaccinurile de calatorie: niciun vaccin nu este pe viata, nici vaccinurile din schema nationala, nici cele din schema optionala. Maxima protectie a unui vaccin este intre cinci si zece ani. Dupa fiecare aceasta perioada, noi trebuie sa reamintim organismului sa mai fabrice anticorpi, ca noi sa fim protejati.

Care sunt riscurile daca refuzam vaccinarea inainte de calatorie?

Sigur, cea mai fericita varianta este sa nu contractezi boala, daca ai grija sa te speli pe maini, ai grija de unde mananci, cum, unde calatoresti, in zona respectiva. Este destul de dificil, insa, daca vrei sa mergi in safari, de exemplu, pentru ca nu vei sta doar in hotel.

Asadar, poate sa nu se intample absolut nimic, dar poti si sa contractezi o boala, iar unele pot fi severe si chiar mortale.

Febra galbena

Boala tropicala grava, frecvent intalnita in Africa si America de Sud, mai ales in mediul rural. Infectarea poate surveni accidental, prin intermediul intepaturii de tantar.

Vaccinarea se face cu o singura doza, cu minim o luna inainte de calatorie, in centrele acreditate pentru vaccinari internationale. In tarile unde febra galbena are o raspandire endemica, adica este foarte frecvent intalnita, accesul este conditionat de efectuarea acestui vaccin si inregistrarea lui intr-un carnet de vaccinari internationale.

Febra tifoida

Este o afectiune acuta ce apare in urma contactarii bacteriilor Salmonella typhi sau Salmonella paratyphi, cea din urma provocand forma severa a bolii. Agentul patogen se gaseste in apa contaminata sau in hrana si se transmite prin consumul lichidelor si a alimentelor contaminate, ca apoi sa se raspandeasca de la bolnavi catre persoanele sanatoase.

Febra tifoida este caracteristica Mexicului, Americii de Sud, Indiei, Pakistanului sau Egiptului, epidemia fiind alimentata de conditiile insalubre de viata si nerespectarea normelor elementare de igiena.

Malaria

O boala infectioasa des intalnita in multe zone tropicale si subtropicale, care in lipsa masurilor corespunzatoare de preventie si tratament, poate evolua catre deces. Boala este determinata de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium, transmis prin intepatura femelei tantarului anofel, in principal intre amurg si zori. Femela tantarului anofel este de dimensiuni mai mici decat masculul, intrand usor in incaperi prin plase si crapaturi.

In principal, malaria se manifesta prin febra aparuta la sapte zile de la prima posibila expunere sau la trei luni (mai rar mai tarziu) de la ultima posibila expunere. Orice febra aparuta la mai putin de sapte zile de la o posibila expunere nu este cauzata de malarie.
Din nefericire, nu exista vaccin pentru malarie. Sunt studii, se lucreaza pentru un vaccin, dar inca nu avem unul pe piata.

Avem, insa, profilaxie, chimioprofilaxie se cheama, cu medicamente, antimalarice. Din pacate, nici profilaxia nu este suta la suta sigura, adica nu te apara suta la suta de boala, dar faci o forma mai usoara.

Cei care calatoresc in zone unde malaria este endemica, trebuie sa primeasca tratament pe toata perioada cand stau acolo, cu cateva zile inainte de plecare, si apoi alte cateva zile sau saptamani, la intoarcere.

Alte boli infectioase

Imunizarea prin vaccinare este de asemenea recomandata pentru o serie de boli infectioase la care transmiterea se face prin intermediul mainilor murdare sau prin consumul de apa sau alimente contaminate:

  • febra tifoida produsa de Salmonella typhi, inca frecventa in tarile subdezvoltate din Africa, Asia si America de Sud;
  • hepatita acuta tip A, intalnita de asemenea in zonele mentionate mai sus, unde aproape toata populatia trece prin aceasta boala inaintea varstei de 10 ani;
  • poliomielita, o boala infectioasa severa, produsa de virusurile poliomielitice, inca frecventa in zonele sarace ale lumii, unde vaccinarea nu se face sistematic.

De asemenea, este important sa previi si bolile infectioase cu cale de transmitere respiratorie:

  • meningita meningococica, ce determina epidemii in Africa Subsahariana, Asia si America de Sud. Cazuri sporadice de boala au fost observate la turistii care au calatorit in tarile aflate in plina epidemie;
  • rujeola, ce poate duce la pneumonie si complicatii neurologice serioase, dar poate fi prevenita printr-o vaccinare unica sau in combinatia antirujeola-rubeola-oreion
  • difteria, intalnita in special in zonele subtropicale si tropicale, unde vaccinarea nu se face in mod planificat.

Si vaccinul anti-difteric poate fi inclus intr-o combinatie cu efect protector dublu, vaccinul antidifteric si antitetanic, deosebit de benefic, dat fiind faptul ca tetanosul este o boala grava, deseori mortala, mai frecvent intalnita in tarile unde vaccinarea antitetanica nu se face conform schemelor recomandate. La o persoana nevaccinata sau incomplet vaccinata, tetanosul apare prin contaminarea unei plagi cutanate cu pamant care contine bacili tetanici.

Hepatita cu virus B

Este raspandita pe tot globul, iar riscul de a o contracta este foarte ridicat in Africa Subsahariana, Asia de Sud-Est si China. Zonele cu incidenta medie sunt Europa de Est si Sud-Est, tarile din bazinul mediteranean si America Latina.

Sursa de infectie este reprezentata de bolnavul de hepatita acuta sau cronica cu virus B, precum si de purtatorii aparent sanatosi ai virusului. Acestia sunt contagiosi prin: sange, secretii vaginale, sperma, saliva si lapte matern. Imunizarea prin vaccinare impotriva hepatitei B presupune administrarea a 3 doze diferite la 0, 1 si 6 luni, respectiv 0, 1, 2 si 12 luni. Este de asemenea disponibil si vaccinul combinat antihepatita A si B.

Care pot fi reactiile adverse la vaccin?

Doctorul Gheorghita Jugulete ne atrage atentia ca orice vaccin are reactii adverse, de la minime, pina la severe, pina la soc anafilactic, care se poate solda chiar cu deces, daca nu luam masurile de prima urgenta.

Cele mai banale, cele mai simple sunt febra, dureri la locul de injectare, roseata, care trec in cateva ore, maximum zile.

Vaccinul pentru febra tifoida, care este impotriva acestei bacterii, poate da dureri abdominale, scaune modificate, nimic special, deci, nimic grav, dar sunt si anumite vaccinuri care, depinde de organismul respectiv, pot da si reactii adverse, de la urticarie sau chiar soc anafilactic.

Inainte de vaccinare, pacientul ar trebui sa stie daca are un teren alergic. Ar tebui sa stie daca a mai facut acel vaccin, pentru ca multe dintre acestea necesita revaccinare. Se cheama rappel-uri, adica reamintim organismului sa fabrice anticorpi.

De obicei, medicul tine pacientul sub observatie, dupa un vaccin nou, macar cateva zeci de minute sau ore, tocmai pentru a reduce riscurile in cazul aparitiei unui tip de soc.

Recomandari la revenirea in tara

Sfatul medicului specialist Gheorghita Jugulete este sa te gandesti totdeauna la ce factori de risc ai. De exemplu, hepatita. Atunci trebuie sa fii monitorizat pe perioada de incubatie posibila a acelei boli, adica 14 zile in cazul hepatitei A.

Daca este posibila sau probabila o alta afectiune, trebuie sa urmarim perioada de incubatie a bolii respective si apartia simptomelor.

Pe o perioada de doua, trei saptamani de la intoarcerea dintr-o tara straina, trebuie sa fii monitorizat.

Daca te confrunti cu febra, varsaturi sau orice simptomatologie, trebuie sa mergi de urgenta la medic.

Vaccinare profilactica la Medicover

Prin centrele noastre de vaccinari internationale acreditate de Ministerul Sanatatii, oferim vaccinare profilactica pentru urmatoarele boli: hepatita A, hepatita B, rubeola, oreion, rujeola, varicela, difterie, tetanos, tuse convulsiva, infectii cu Hemophyllus Influenzae, poliomielita, gripa, febra galbena, febra tifoida, meningita meningococica, pneumonii pneumococice, indicatii tratament profilactic antimalarie.
 
Programeaza-te din timp, inaintea calatoriei, in clinicile Medicover acreditate de catre Institutul National de Sanatate Publica:

  • Bucuresti (Medicover Victoriei, Medicover The Bridge, Medicover Pipera)
  • Brasov (Medicover Brasov)
  • Cluj-Napoca (Medicover Cluj Republicii)
  • Iasi (Medicover Iasi)
  • Ploiesti (Medicover Ploiesti)
  • Timisoara (Medicover Timisoara)
Data publicării 22.08.2019
Data ultimei actualizari 24.04.2024