Lupta cu kilogramele: cat pot sa slabesc cu gastric sleeve si cum arata viata dupa interventia bariatrica?

Cate kilograme pot sa slabesc dupa gastric sleeve? Cat va dura tot procesul? Voi tine regim toata viata? Sunt printre cele mai frecvente intrebari ale pacientilor, care dupa lungi perioade in care dietele alimentare fie nu au dat rezultatele dorite, fie au slabit, insa au pus la loc kilogramele pierdute prin diete, iau in calcul o interventie bariatrica. Domnul doctor Dr. George-Petrut Sireteanu, medic primar Chirurgie Generala in cadrul Spitalului Medicover, specializat in Chirurgia Bariatrica, cu 17 ani de experienta dobandita in Romania, Franta si Belgia, si peste 700 de interventii chirurgicale bariatrice efectuate, raspunde la cele mai importante intrebari despre chirurgia bariatrica.
Lupta cu kilogramele: cat pot sa slabesc cu gastric sleev si cum arata viata dupa interventia bariatrica?

Cuprins

Cat pierde pacientul in greutate dupa operatia de gastric sleeve si cat de rapid este acest proces?

Fiecare pacient in parte este unic si va avea un proces de pierdere in greutate tinand cont de anumiti parametrii specifici cazului sau medical. Aici ne referim la indicele de masa corporala de la care porneste un pacient (IMC) si in functie de care pacientul va avea de slabit un anumit procent din excesul de kilograme, precum si la disponibilitatea pacientului de a face miscare post-operator.

In cele mai multe cazuri, in primul an dupa operatie, pacientul va slabi aproximativ 50%-70% din surplusul sau de kilograme, urmand ca respectarea in continuare a dietei si a stilului de viata, sa il duca in curand la atingerea greutatii „tinta” setata inainte de operatie.

Varsta nu este un indicator al succesului in procesul de slabire, insa respectarea regulilor alimentare sugerate de echipa medicala in perioada post-operatorie este un factor crucial in mentinerea procesului de slabire si in atingerea obiectivului de kilograme pierdute in primele 12-18 luni dupa gastric sleeve.

Urmand recomandarile postoperatorii, pacientii se pot astepta sa slabeasca aproximativ 1 kilogram pe saptamana pana cand greutatea corporala atinge un interval sanatos, recomandat de medicul specialist de chirurgie bariatrica.

Schimba-ti viata in bine, alege sanatatea! Afla mai multe despre tratamentul obezitatii

Cum stie un pacient cu obezitate ca solutia este chirurgia bariatrica?

Cei mai multi dintre pacientii care apeleaza la operatia de gastric sleeve, vin dupa ani de zile de lupta cu kilogramele in plus, mai multe sau mai putine, dupa mici victorii castigate folosind diverse planuri nutritionale (mici victorii in urma carora cei mai multi se intorc la kilogramele dinainte sau chiar acumuleaza mai multe). De cele mai multe ori insa, decizia chirurgicala este o urmare a aparitiei comorbiditatilor. Printre cele mai grave boli asociate obezitatii, cel mai des intalnite sunt:

  • Bolile cardiovasculare - insuficienta cardiaca, hipertensiunea arteriala, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral
  • Afectiunile articulatiilor
  • Diabetul zaharat de tip II
  • Unele tipuri de cancer - cancerul esofagian, colorectal, pancreatic, al vezicii biliare, renal, mamar si de col uterin
  • Afectiunile respiratorii si altele.

In plus, mai mult de jumatate dintre persoanele obeze sufera si de depresie, ceea ce ingreuneaza si mai mult situatia.

Cum influenteaza operatia de gastric sleeve sanatatea generala a pacientului?

Gastric sleeve-ul sau gastrectomia longitudinala este, in prezent, cea mai cunoscuta si utilizata interventie bariatrica. In primul rand pentru ca este o procedura ireversibila, care permite obtinerea unei pierderi ponderale importante, spre deosebire de celelalte tipuri de operatii bariatrice.

In al doilea rand pentru ca, postoperator, pe langa scaderea in greutate, sunt diminuate si riscurile asociate obezitatii, odata cu cresterea calitatii vietii pacientului. Operatia de micsorare a stomacului, asa cum este cunoscuta in mod popular, este eficienta pentru ca favorizeaza pierderea in greutate prin 3 mecanisme:

  • Limiteaza cantitatea de alimente ingerate, multumita volumului redus al stomacului, ale carui dimensiuni mici nu permit inghitirea unei cantitati mari de mancare.
  • Diminueaza, uneori pana la disparitie, senzatia de foame, prin scaderea secretiei grelinei (hormonul foamei).
  • Modifica flora bacteriana din stomac, ceea ce duce la modificarea perceptiei gustului si apetentei pentru anumite alimente.

Pe langa scaderea drastica in greutate, care va imbunatati calitatea vietii, gastric sleeve-ul conduce la numeroase beneficii extra pentru pacientii care apeleaza la acest tip de operatie:

  • Factorii de risc cardio-metabolici (hemoglobina glicozilata, glicemia serica, tensiunea arteriala, trigliceridele, colesterolul) vor fi redusi.
  • Se vor imbunatati sau, ideal, se vor remite diabetul si hipertensiunea arteriala.
  • Se vor imbunatati functiile pulmonare, de exemplu, pacientii nu vor mai suferi de apnee in somn cauzata de obezitate.
  • Se va imbunatati functionarea ficatului, pana la 85% dintre pacientii cu steatoza hepatica ajungand sa aiba un ficat normal dupa gastric-sleeve.
  • Se va imbunatati functia renala si se vor ameliora afectiunile osteo-articulare.

Ce modificari ale stilului de viata sunt necesare dupa operatia de slabire?

Dupa operatia de gastric sleeve este recomandat sa fie tinuta o dieta speciala, avand in vedere ca aproximativ 70-80 % din suprafata stomacului a fost rezecata, iar pacientul va trebui sa „invete sa manance din nou”. Reluarea alimentatiei se va face progresiv, dupa cum urmeaza:

  • In prima saptamana postoperatorie, pacientul va consuma numai lichide clare.
  • Din a doua saptamana, consistenta alimentelor creste treptat, fiind introduse budincile si cremele, pentru ca in a treia saptamana sa fie permise alimentele pasate.
  • Dupa o luna postoperator, nu mai exista restrictii de consistenta, se poate consuma orice aliment, cu conditia sa fie in cantitati mici si bine mestecat.

Astfel, postoperator, caloriile zilnice consumate de pacient cresc progresiv de la 500 kcal/zi in timpul dietei lichidiene, pana la 1200 kcal/zi in momentul in care isi reiau alimentatia solida. Recomandarile nutritionale dupa interventiile bariatrice presupun un aport crescut de proteine de 1-1,5g/kilogram al greutatii ideale, adica aproximativ 60-80 g/zi (25%), carbohidrati (45%) si lipide (30%).

Pacientii trebuie sa inteleaga faptul ca operatia de micsorare de stomac are rezultate fantastice asupra sanatatii si a calitatii vietii, cu singura conditie ca regimul igieno-dietetic sa fie respectat. Necesitatea schimbarii modului de alimentare si imbratisarea regulilor noi de nutritie trebuie sa devina obligatorie. Este foarte usor ca dupa cativa ani pacientul sa revina la vechile obiceiuri proaste de alimentare, asa cum este si foarte grea mentinerea greutatii pe parcursul vietii. Insa faptul ca acest tip de operatie ofera pacientului posibilitatea de a indeparta definitiv comorbiditati amenintatoare de viata (ca de exemplu bolile cardiovasculare si diabetul) si posibilitatea de a trai o viata normala, sanatoasa, ar trebui sa fie un motiv de ajuns pentru ca acesta sa respecte acele cateva reguli alimentare, de bun simt, toata viata.

Ce interventii bariatrice se pot realiza in Spitalul Medicover Bucuresti, in ce situatie este fiecare recomandata si ce avantaje are?

In cadrul Spitalului Medicover efectuez gastric sleeve si gastric by-pass. Cum functioneaza cele doua tipuri de operatii? In cazul gastric by-pass-ului, vorbim despre modificarea traseului alimentelor la nivel gastrointestinal, astfel incat, acestea scurtcircuiteaza stomacul si trec direct in intestinul subtire, intervenind un proces de malabsorbtie al macronutrientilor.

In cazul gastrectomiei longitudinale (gastric sleeve), restrictia vine tocmai din faptul ca o mare parte a stomacului este indepartata chirurgical, fapt ce nu va mai necesita ingerarea unei cantitati atat de mari de alimente pentru a umple stomacul.

Alegerea uneia dintre cele doua interventii se realizeaza in functie de particularitatile individuale ale fiecarui pacient si de afectiunile asociate. Spre exemplu, chiar daca gastric sleeve-ul este cea mai folosita interventie bariatrica, nu este indicata pacientilor cu reflux gastroesofagian important, in acest caz se opteaza pentru gastric bypass.

Dintre cele doua metode chirurgicale, gastric by-pass-ul are o eficienta usor mai mare decat gastric sleeve-ul, dar si rata complicatiilor este superioara fata de micsorare a stomacului.

Suportul nutritional in perioada postoperatorie si pierderea graduala in greutate

In timpul procedurii, chirurgul bariatric va indeparta o portiune din stomac pentru a-l face mai mic (aproximativ de dimensiunea unei banane - 100 ml). Dimensiunea stomacului este redusa permanent, ceea ce va reduce in mod natural si apetitul pacientului. Portiile lor de masa, precum si frecventa meselor se vor reduce. Pierderea in greutate estimata dupa sleeve gastric va fi in intervalul de 65 pana la 70 la suta (din excesul de greutate) in primul an. Pierderea medie lunara in greutate dupa sleeve gastric este in intervalul 8 pana la 12 % pe luna.

Cronologia pentru pierderea in greutate estimata dupa gastric sleeve este:

  • La 3 luni - 25 pana la 35 la suta pierdere din excesul ponderal
  • La 6 luni - 45 pana la 55 la suta pierdere din excesul ponderal
  • La 12 luni - 65 pana la 70 la suta pierdere din excesul ponderal
  • La 18 luni - 70 pana la 75 la suta pierdere din excesul ponderal.

Pacientii beneficiaza de suport nutritional in perioada postoperatorie, astfel incat sa beneficieze de eficienta maxima interventiei operatorii, ceea ce poate duce la pierderea chiar de 100% din excesului ponderal.

De cate ori revine pacientul la medic dupa interventia bariatrica?

Planul nostru de ingrijire a fost conceput cu atentie pentru a va permite sa profitati la maximum de operatia dumneavoastra bariatrica.

Prima vizita dupa operatie va fi programata in doua pana la patru saptamani. Dupa aceasta, vi se cere sa efectuati consultatia chirurgicala la 3 luni, 6 luni, 9 luni si apoi anual sau oricand este nevoie.

La fiecare vizita postoperatorie urmarim recuperarea si progresul pacientilor, precum si eventuala aparitie a unor dezechilibre biologice (carenta de vitamine, proteine etc) astfel incat sa le putem preveni si corecta in timp util.

Trebuie sa tin regim toata viata dupa interventia bariatrica?

Este una dintre cele mai frecvente intrebari in randul pacientilor care se gandesc la o operatie de micsorare a stomacului. Asteptarile privind scaderea in greutate pe termen lung dupa gastric sleeve pot varia de la un individ la altul, in functie de angajamentul personal fata de un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata. Cu toate acestea, in medie, pierderea in greutate estimata, in cinci pana la zece ani, este de aproximativ 50 pana la 60 la suta din excesul de greutate. Pacientii ar trebui sa stie ca acestea sunt doar rezultate medii si, pe o baza individuala, este posibil ca o persoana sa obtina rezultate mult mai slabe ori mai ridicate decat pacientul obisnuit.

Nu exista necesitatea unui regim alimentar pentru toata viata, insa dieta alimentara si cateva indicatii legate de igiena alimentara trebuie respectate pentru toata viata:

  • Consumati numarul de calorii indicate de medicul dumneavoastra, astfel incat pierderea in greutate si mentinerea greutatii optime sa se intample intr-un mod firesc (consumul unui numar mai mare de calorii ingreuneaza procesul de slabire si poate duce la reingrasare; consumul unui numar mai mic de calorii decat necesar poate duce la arderea depozitelor de grasime si a muschilor in acelasi timp).
  • Evitati ciugulitul! Ciugulitul va poate perturba planul de dieta. O alta problema cu gustarile este ca nu ofera satietate, iar dorinta de a manca nu face decat sa creasca, ceea ce ar putea duce rapid la un platou de pierdere in greutate.
  • Consumati cel putin 2l de apa zilnic! A fi bine hidratat in orice moment, va va oferi senzatia de satietate si va deveni mai usor sa mentineti controlul alimentatiei.
  • Mancati mese echilibrate! Modul corect este de a include toti nutrientii vitali proportional, in fiecare masa, in portii mici.

 

Consultant Medical Dr. George Sireteanu
Data publicării 03.04.2023
Data ultimei actualizari 06.04.2023