Piciorul diabetic – preventie, tratament si importanta comunicarii in lupta cu boala

Stiai ca aproximativ 15% din persoanele diagnosticate cu diabet zaharat pot sa sufere de ulceratii la picioare? pe plan mondial, peste un milion de persoane cu diabet sufera o amputatie la nivelul piciorului, iar 80% dintre acestea sunt precedate de leziuni ulcerative si infectii. Rata zilnica de amputatii de membre inferioare pe zi in Romania este de 62, dintre care 30 la pacientii diabetici.
Despre piciorul diabetic si implicatii

Ce inseamna picior diabetic?

Piciorul diabetic este o complicatie ce apare in evolutia diabetului zaharat si care afecteaza structurile membrelor inferioare (piele, muschi, oase, articulatii), ca urmare a compromiterii circulatiei sanguine si a nervilor periferici si se manifesta prin durere, infectie, tulburari de mers.

In ce conditii apare piciorul diabetic?

Secundar hiperglicemiei, la pacientul diabetic apar tulburari circulatorii si ale nervilor periferici: neuropatia diabetica, ce imbraca diferite forme: senzatia de furnicaturi, arsuri intense, intepatura, crampa, scaderea sau chiar absenta sensibilitatii dureroase, termice, ulcere trofice, necroza.


Totodata diabetul zaharat predispune la infectie prin slaba capacitate de aparare a organismului in conditiile in care glucoza este un bun mediu de cultura pentru microbi. Orice infectie a piciorului se poate asocia cu risc foarte mare de complicatii, putandu-se ajunge la amputatie, si chiar deces.


Din cauza neuropatiei manifestata prin scaderea sau absenta sensibilitatii la durere, presiune, variatii termice, pacientul nu simte in momentul in care se loveste, se arde, se inteapa  sau survin alte traumatisme care produc leziuni si constata doar consecintele: un picior umflat, rosu sau un picior din care curge puroi.

Cum se trateaza piciorul diabetic?

Tratamentul se face in echipa multidisciplinara, prin colaborarea dintre medicul diabetolog si a chirurgului. Obiectivul este acela de a controla glicemia si limitarea pierderilor structurale, evitandu-se amputatia, vindecarea fiind posibila in stadiile incipiente ale bolii, respectiv cand diagosticul este stabilit cat mai aproape de debut.

Etapele tratamentului:

  • Evaluarea pacientului: stabilirea diagnosticului si a stadiului evolutiv al bolii. Pentru a atinge cele mai bune rezultate este necesara o buna comunicare in cadrul echipei de ingrijire, pacientul avand rol de membru activ al acesteia, implicat in luarea deciziilor si in ingrijire.
  • Tratamentul propriu-zis: in functie de stadiul bolii se practica incizie, drenaj, debridare, pansamente active pentru accelerarea vindecarii plagii, antibioterapie, consiliere pentru purtarea unui anumit tip de incaltaminte, suport psiho-emotional.

Ceea ce este foarte important este faptul ca dupa ce este pansat, pacientul nu trebuie sa calce pe piciorul afectat.

Care sunt beneficiile tratamentului piciorului diabetic?

Se evită:

  • amputarea unui membru
  • invaliditate severa pentru pacient, uneori cu consecințe grave asupra starii psihice

Un diagnostic precoce si un tratament corect contribuie la mentinerea calitatii vietii prin pastrarea integritatii piciorului.

Cum se previne piciorul diabetic?

  • prin controlul glicemiei
  • printr-o toaleta riguroasa pentru a evita infectiile
  • prin inspectarea periodica a membrelor inferioare pentru a depista orice modificare
  • prin prezentarea la medic la cea mai mica suspiciune: leziune, roseata, umflatura etc. pentru a nu se ajunge la pierderea de substanta osoasa, pierdere de masa musculara sau pierderea unei parti din picior

Daca pacientul nu isi controleaza diabetul, nu respecta indicatiile medicului si regulile de igiena, rezultatele pot fi tragice si se poate ajunge la revascularizare (procedura care tine de chirurgia vasculara) sau la amputatie.

Dr. Laura Dumitru - Medic chirurg cu atestare in ingrijire paliativa, recomanda:

’’Sfatuiesc pacientii diagnosticati cu diabet zaharat sa-si efectueze controlalele periodice, sa nu amane solicitarea consultului de specialitate. Este mai utila o vizita la specialist care sa nu se soldeze cu o interventie, decat sa creada ca totul se va vindeca de la sine sau sa incerce sa se trateze singuri. Cu cat diagnosticul este mai precoce si evolutia este mai buna. Tratamentul piciorului diabetic presupune timp si o buna comunicare cu echipa de ingrjire’’.

 

Ai grija de sanatatea ta si nu ignora semnele piciorului diabetic. Depistarea timpurie te poate scapa de durere, disconfort, depresie sau chiar de pierderea unui segment al piciorului.

 

Specialistii nostri sunt gata sa te ajute!

 

Solicita o programare online sau suna la numarul 021 9896.

Consultant Medical Dr. Laura-Daniela Dumitru
Data publicării 15.08.2018
Data ultimei actualizari 18.10.2023