Sindromul de tunel carpian: cauze, simptome si tratament

Sindromul de tunel carpian STC denumit si sindrom de canal carpian reprezinta afectarea nervului median prin compresia acestuia la nivelul incheieturii mainii. Tunelul carpian este o formatiune anatomica localizata la baza mainii (incheietura mainii) care constituie un pasaj ingust, delimitat de oasele carpiene si retinaculul flexorilor (ligamentul carpian transvers) si este traversat de nervul median si noua tendoane.
Sindromul de tunel carpian: cauze, simptome si tratament

Sindromul de tunel carpian apare preponderent la persoanele de sex feminin, cu varsta cuprinsa intre 30 - 50 de ani. Atunci cand nu este diagnosticat si tratat STC se poate agrava in timp. In stadiile incipiente, sindromul de tunel carpian se manifesta prin durere si amorteala a zonei, uneori cu senzatia de arsura si furnicaturi.

Cuprins

 

Sindromul de tunel carpian - cauze

Sindromul de Tunel Carpian (STC) reprezinta o neuropatie de compresie care se datoreaza inflamatiei tendoanelor continute de catre canalul carpian sau ale articulatiei pumnului care determina ingustarea tunelului carpian. 
Afectiunile care pot favoriza aparitia sindromului de tunel carpian prin compresie a nervului median la nivelul articulatiei pumnului sunt:

  • Formatiunile tumorale de tipul lipoamelor sau neurofibroamelor mainii
  • Diabetul zaharat
  • Hipotiroidismul
  • Amiloidoza
  • Poliartrita reumatoida.

Schimbarile hormonale din timpul sarcinii favorizeaza acumularea de lichid la nivel interstitial care poate determina aparitia tranzitorie a sindromului de tunel carpian cu remitere spontana dupa nastere.

Factorii care tin de profesie si presupun efectuarea miscarilor repetitive ale mainii (jucatorii de tenis, alpinisti) sau mentinerea pentru timp indelungat a unei posturi vicioase (mana pe mouse) sunt frecvent implicati in aparitia sindromului de tunel carpian.

Care sunt simptomele sindromului de tunel carpian?

In stadiile initiale ale afectiunii, sindromul de tunel carpian se manifesta prin senzatia de amorteala si furnicaturi la nivelul degetelor I-IV care apar mai frecvent pe parcursul noptii.

Evolutia bolii determina aparitia durerilor nocturne suparatoare care trezesc pacientul din somn, acestea putand fi insotite de tremur si slabiciune musculara a mainii afectate, lipsa de coordonare a miscarilor si atrofia muschilor flexori si extensori ai degetelor. In cazurile severe, sindromul de tunel carpian poate evolua pana la aparitia ischemiei nervului median cu necroza acestuia si pierderea sensibilitatii si functionalitatii in cazul degetelor I-IV.

Sindromul de tunel carpian: cauze, simptome si tratament

Diagnosticul sindromului de tunel carpian

Diagnosticul sindrumului de tunel carpian este stabilit pe baza:

  • Anamnezei
  • Consultului clinic de specialitate
  • Investigatiilor paraclinice precum electromiografie pentru stabilirea gradului de afectare al nervului median si ecografia de parti moi pentru evidentierea modificarilor structurale la nivelul tunelului carpian. Radiografiile mainii si ale articulației pumnului sunt utilizate pentru excluderea fracturilor si a bolilor articulare degenerative de tipul artrozei.

Investigatiile paraclinice de laborator sunt efectuate pentru stabilirea etiologiei sindromului de tunel carpian si cuprind determinari ale indexului glicemic, hormonilor tiroidieni, factorului reumatoid sau a parametrilor de functionare renala (uree, creatinina, rata de filtrare glomerulara).

Tratamentul sindromului de tunel carpian

Tratamentul simptomatic al sindromului de tunel carpian presupune:

  • Administrarea de antiinflamatoare pe cale orala
  • Infiltratii locale la nivelul tunelului carpian
  • Fiziokinetoterapie
  • Purtarea de orteze medicale pentru imobilizarea incheieturii afectate.

Tratamentul etiologic presupune interventia chirurgicala pentru decompresia nervului prin sectionarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers, prin metoda deschisa clasica sau prin abord endoscopic.

Referinte:

Data publicării 31.05.2022
Data ultimei actualizari 07.06.2022