Suflu sistolic: simptome, diagnostic si tratament

Suflurile cardiace reprezinta manifestari clinice frecvent intalnite in practica pediatrica si de cele mai multe ori sunt descoperite accidental, in cursul unui examen clinic de rutina al copilului, efectuat in cadrul cabinetului medicului de familie. Este estimat faptul ca aproximativ 72% din populatia pediatrica prezinta la un moment dat un suflu cardiac fara importanta patologica in perioada copilariei, insa exista si situatii in care aceasta manifestare apare ca urmare a unei suferinte organice.
Suflu sistolic: simptome, diagnostic si tratament

Cuprins:

Un studiu realizat la nivelul tarii noastre, care a implicat copii cu varsta mai mare de 1 an, a evidentiat faptul ca aproximativ 3% din totalul cazurilor de suflu sistolic, adresate departamentului de cardiologie pediatrica, au fost de natura organica si au necesitat investigatii suplimentare pentru identificarea cauzei. Restul de sufluri sistolice identificate prin intermediul auscultatiei in cadrul examenului clinic pediatric au fost de natura fiziologica, produse de catre fluxul sangvin la nivelul valvelor aortice si pulmonare in timpul contractiilor cardiace.

La adulti, suflul sistolic se poate manifesta in contextul unor patologii care includ:

  • Endocardita bacteriana
  • Valvulopatii de diverse etiologii
  • Insuficienta cardiaca
  • Infarctul miocardic
  • Hipertensiune arteriala
  • Anemia
  • Febra reumatica, manifestare care poate fi asociata si proceselor fiziologice de imbatranire ale sistemului cardiovascular sau perioadei de sarcina.

Ce este suflul sistolic?

Suflul sistolic reprezinta cea mai frecventa manifestare intalnita in cadrul departamentului de cardiologie pediatrica. Suflurile cardiace sistolice pot fi de natura organica si apar in evolutia unei patologii ale inimii si functionale, care se manifesta in mod fiziologic. Identificarea si evaluarea suflurilor sistolice constituie principalul caracter de excludere al malformatiilor cardiace congenitale care la momentul actual ating o incidenta cuprinsa intre 0.8 pana la 1% la populatia pediatrica.

Suflurile sistolice apar ca urmare a miscarii turbulente a sangelui la nivelul cavitatilor cardiace si a vaselor mari de sange. Intensitatea suflului sistolic este determinata atat de diametrul valvelor, cat si de viteza de deplasare a sangelui la nivelul acestora.

In functie de mecanismele care ii genereaza aparitia, suflul sistolic poate indica existenta unei obstructii la nivelul tractului de ejectie al ventriculului drept (stenoza pulmonara), stenoza pulmonara de tip periferic, stenoza relativa cu supraincarcarea ventriculului drept intalnita in defectele de sept atrial sau pot fi de tip benign fara semnificatie patologica.

Simptome suflu sistolic copii

Manifestarile clinice care insotesc un suflu sistolic patologic depind de tipul afectiunii cardiace de fond si pot fi reprezentate de dispnee (respiratie dificila) sau polipnee (frecventa respiratorie crescuta in absenta efortului fizic), cianoza (coloratia albastruie a extremitatilor si a buzelor), falimentul cresterii (copilul nu ia in greutate), dificultati de alimentatie sau intoleranta la efort fizic.

Cand este cazul sa ne adresam medicului cardiolog?

In majoritatea situatiilor, suflul sistolic care apare la copiii cu varsta de peste 1 an sunt benigne, fara a prezenta semnificatie patologica, insa exista si instante in care aceasta manifestare se datoreaza unei stenoze de valva mitrala, regurgitatii atrioventriculare sau unui defect de sept atrial/ventricular. Un suflu sistolic nou aparut dupa o infectie streptococica (faringita acuta cu streptococ beta hemolitic de grup A), prezinta caractere patologice sau este insotit de manifestari clinice specifice unei afectiuni cardiovasculare si necesita prezentare la medicul cardiolog pediatru pentru efectuarea de investigatii suplimentare.

La sugari, suflul cardiac insotit de refuzul alimentatiei, stare de iritabilitate accentuata a celui mic, transpiratii abundente in absenta unui context infectios sau deficit al cresterii, reprezinta indicatii de evaluare cardiologica indiferent de varsta. La copiii mai mari care prezinta suflu sistolic, se considera simptome importante durerea toracica si sincopa cardiaca (pierderea starii de constienta).

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Simptome suflu sistolic adulti

La adulti, suflul sistolic organic poate fi insotit de o varietate de simptome in conformitate cu patologia de baza care ii determina aparitia:

  • Cianoza extremitatilor si a buzelor
  • Turgescenta venelor de la nivelul gatului
  • Dispnee
  • Tuse cronica in absenta unui context infectios
  • Transpiratii
  • Tulburari ale ritmului cardiac resimtite de pacient sub forma de palpitatii
  • Sincopa cardiaca
  • Durere in piept
  • Edeme, ascita
  • Hepatomegalie.

Factori de risc ai suflului sistolic

Principalii factori de risc implicati in aparitia acestei manifestari la copil sunt reprezentati de:

  • Istoricul familial de malformatii congenitale cardiace
  • Anumite patologii ale gravidei: diabet zaharat, infectia cu rubeola
  • Administrarea anumitor tipuri de medicamente pe durata perioadei de sarcina
  • Infectia cu streptococ beta hemolitic de grup A.

In cazul adultilor, factorii de risc care predispun la aparitia suflului sistolic sunt reprezentati de patologiile cronice ale sistemului cardiovascular (hipertensiune arteriala), infarctul miocardic acut, endocardita bacteriana, hipertiroidism, lupus, artrita reumatoida, utilizarea de droguri intravenoase sau febra reumatica.

Cauze suflu sistolic inocent

La sugari si copii mici, suflul sistolic inocent (fara semnificatie oragnica) se poate manifesta in context febril sau anemic sau in conditii de efort fizic intens, fiind destul de frecvent intalnit in perioada de crestere si dezvoltare accelerata specifica adolescentei.

Cauze suflu sistolic la adulti

La adulti, suflurile sistolice sunt de regula de tip organic si pot semnala prezenta unei patologii specifice de tipul:

  • Stenozei aortice (ingustarea valvei aortice)
  • Cardiomiopatiei hipertrofice (ingrosarea peretilor musculari ai cordului)
  • Regurgitarii mitrale (intoarcerea sangelui inapoi din ventriculul stang in atriul stang datorita inchiderii deficitare a valvei care asigura circulatia la acest nivel)
  • Prolapsului de valva mitrala (incompetenta valvei mitrale)
  • Defectului de septal ventricular (comunicare patologica intre ventriculul drept si ventriculul stang)
  • Stenozei pulmonare (ingustarea valvei pulmonare)
  • Regurgitarii valvei tricuspide (sangele se intoarce din ventriculul drept in atriul drept in timpul sistolei)
  • Defectului de sept atrial (comunicare intre cele 2 atrii)
  • Septicemiei (infectie bacteriana severa).

Diagnostic suflu sistolic la adulti si copii

Suflurile sistolice sunt identificate de catre medicul de familie sau cardiolog prin intermediul auscultatiei realizate in timpul examenului clinic periodic al copilului si adultului. In functie de caractesticile prezentate, suflurile sistolice pot fi:

  • De tip beningn: frecvent intalnite la copii, de intensitate diminuata, inconstante (suflul isi schimba caracteristicile la modificarea pozitiei sau a respiratiei), de scurta durata, nu sunt insotite de alte zgomote cardiace anormale;
  • Patologice: rugoase, holosistolice (de lunga durata se intind pe toata durata sistolei cardiace), de intensitate crescuta, insotite de freamat, clicuri sau galopuri.

In situatiile in care caracteristicile suflului sistolic ridica suspiciunea unei afectiuni cardiace congenitale sau dobandite, medicul recomanda efectuarea unei serii de investigatii functionale si imagistice care pot cuprinde: EKG, ecocardiografie, gazometrie, radiografie toracica si cateterism cardiac.

Tratament suflu sistolic

Tratamentul suflului sistolic organic este etiologic si se adreseaza patologiei de fond care determina aparitia acestei manifestari.

Defectele cardiace congenitale ale copilului care evolueaza cu aparitia suflurilor sistolice sunt tratate de obicei de catre medicul chirurg cardiolog prin intermediul interventiilor de reconstructie sau de inlocuire a structurilor incompetente ale inimii (reducerea defectelor septale sau inlocuirea valvelor cardiace afectate).

Antibioticele sunt rezervate pacientilor pediatrici in cazul carora suflul cardiac apare ca urmare a unei infectii bacteriene cu streptococ beta hemolitic de grup A.

In cazul adultilor cu valori tensionale ridicate care prezinta suflu sistolic, tratamentul de electie este reprezentat de antihipertensive, iar cei care asociaza tulburari ale ritmului cardiac beneficiaza de terapie specifica antiaritmica si anticoagulanta (pentru prevenirea formarii de trombi la nivel cardiac).

Terapia antibiotica si tratamentele chirurgicale prezinta aceleasi indicatii la adult ca si in cazul copiilor.

Patologiile autoimune cu evolutie cronica, care asociaza modificari structurale la nivel cardiac, necesita tratament imunosupresor si antiinflamator pentru modularea activitatii sistemului imun si reducerea puseurilor inflamatorii.

Suflurile cardiace asociate cu hipertiroidism beneficiaza de tratament individualizat in functie de particularitatile clinice ale pacientului si recomandarile medicului endocrinolog.

Suflul sistolic nu este o boala de sine statatoare, complicatiile care pot fi asociate acestei manifestari fiind datorate suferintei organice subiacente nediagnosticate sau tratate necorespunzator. Se recomanda ca suflurile sistolice sa fie adresate medicului cardiolog indiferent de varsta la care se manifesta, pentru depistarea si tratarea din timp a unui substrat organic ale acestora si evitarea aparitiei de complicatii.

 

Referinte:

Data publicării 16.10.2023
Data ultimei actualizari 09.11.2023