Afectiuni medicale ce pot aparea pe fondul imunitatii scazute

Scaderea capacitatii de aparare a organismului se manifesta in majoritatea situatiilor prin susceptibilitate crescuta la infectii cu diversi agenti patogeni, mai ales de tip viral, si aparitia dezechilibrelor florei saprofite care este inlocuita cu bacterii potential patogene ce rezida in organism. Persoanele cu deficit imun se imbolnavesc mai frecvent fata de cele imunocompetente si necesita perioade mai lungi de recuperare dupa remiterea episodului acut de boala.
Afectiuni medicale ce pot aparea pe fondul imunitatii scazute

Cuprins

Ce este sistemul imunitar?

Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a se autoapara in fata factorilor externi de natura infectioasa reprezentati de virusuri, bacterii, fungi si toxine care pot determina diferite tipuri de patologii.

Sistemul imunitar reprezinta totalitatea organelor si celulelor implicate in mecanismele de aparare ale corpului in fata agresiunilor determinate de agentii patogeni. Timusul, maduva osoasa hematogena, ganglionii limfatici, splina, amigdalele, sistemul GALT (tesutul limfoid al tractului gastrointestinal), placile Payer si sistemul BALT (tesutul limfoid al arborelui bronsic) reprezinta principalele componente ale sistemului imunitar la om.

Celulele sistemului imunitar implicate in procesele de autoaparare ale organismului in fata actiunii patogenilor sunt reprezentante de limfocite B, limfocite T CD8+, limfocite CD4+, macrofage, celule dendritice, neutrofile, celule NK (Natural Killer), bazofile si eozinofile.

Principalele roluri ale sistemului imunitar sunt reprezentate de identificarea specifica sau nespecifica a factorilor de agresiune si indepartarea acestora din organism inainte de aparitia proceselor patologice. Agentii patogeni care pot genera reactii din partea sistemului imunitar pot fi substante biologice de tipul toxinelor si veninurilor, organisme infracelulare-virusuri, organisme monocelulare-bacterii, fungi, protozoare, sau organisme pluricelulare-paraziti.

De ce scade imunitatea?

Principalele cauze care favorizeaza slabirea sistemului imunitar si implicit scaderea capacitatii de aparare a organismului sunt reprezentate de:

  • Imunodeficienta primara: capacitatea scazuta de aparare a organismului este prezenta inca de la nastere
  • Varsta inaintata
  • Stilul de viata necorespunzator care implica fumatul, consumul cronic si in cantitati crescute de alcool, malnutritia sau obezitatea
  • Diabetul zaharat, infectia cu virusul imunodeficientei umane HIV si HTLV-virusurile limfotrofice umane de tip I si II
  • Anumite terapii care presupun administrarea de corticosteroizi orali si inhalatori, inhibitori ai factorului de necroza tumorala, chimioterapice sau antibioterapice
  • Bolile autoimune care se manifesta prin generarea unui raspuns exacerbat si aberant al sistemului imunitar impotriva celulelor indemne (sanatoase) proprii corpului. Diabetul zaharat de tip 1, lupusul eritematos sistemic, scleroza multipla reprezinta o parte dintre patologiile autoimune care diminueaza capacitatea de aparare a organismului in fata factorilor de agresiune externa de diferite etiologii
  • Predispozitia la alergii: reactiile alergice de tip respirator predispun la infectii recurente cu diferite tipuri de patogeni determinand aparitia afectiunilor repetate ale tractului respirator superior asociate astmului sau rinitelor alergice
  • Afectiunile hemato oncologice determina scaderea sintezei celulelor implicate in procesele naturale de aparare ale organismului si favorizeaza aparitia infectiilor cu diferite tipuri de germeni, inclusiv cei de tip oportunist sau fungi.

Afectiuni care apar frecvent pe fondul imunitatii scazute

Dezechilibrele imune favorizeaza aparitia unei vulnerabilitati a organismului in fata patogenilor cu tropism respirator transmisi pe cale aerogena mai ales in sezonul rece, creste riscul de aparitie a infectiilor urinare recurente si a celor cauzate de reactivarea Herpesvirusului, fiind insotite in majoritatea cazurilor de o stare de oboseala accentuata. Suplimentar, la copii imunitatea scazuta se mai poate manifesta prin aparitia dereglarilor de tranzit intestinal datorate infectiilor virale cu tropism digestiv, iar la populatia varstnica, deficitul imun poate favoriza aparitia zonei zoster, prin reactivarea virusului varicelo zosterian.

Infectii cu Herpes simplex

Infectiile cu Herpes simplex apar in mod frecvent in contextul unui sistem imunitar slabit si se manifesta de obicei prin aparitia de vezicule cu lichid la nivelul buzelor, insotite de senzatia de mancarime sau usturime locala. In prezent sunt cunoscute 8 tulpini de virus herpetic care pot cauza infectii prin transmitere interumana de la persoane bolnave.

Dupa primoinfectie, virusul ramane cantonat in organism pentru tot restul vietii si se poate reactiva in conditiile diminuarii capacitatii de functionare a sistemului imun, favorizata de administrarea de antibiotice, interventii chirurgicale, suprasolicitare fizica, sarcina sau diferite patologii de tip infectios.

Afla mai multe despre herpesul oral

Infectii de tract urinar (ITU)

Infectiile urinare repetate se pot datora scaderii imunitatii in fata agresiunii germenilor uropatogeni. In majoritatea situatiilor, infectiile de tract urinar care apar la pacientii cu sistem imunitar compromis, sunt determinate de E.coli si Klebsiella spp. bacili care rezida in intestinul uman si pot determina aparitia ITU prin ascensionarea de la nivelul perineului catre uretra si vezica urinara.

Infectiile recurente de tract urinar sunt intalnite mai frecvent in cazul persoanelor de sex feminin datorita particularitatilor anatomice ale aparatului excretor care este prevazut cu uretra scurta si a variatiilor hormonale lunare sau asociate sarcinii, ce implica o scadere temporara a capacitatii de aparare locala.

Afla mai multe despre infectiile urinare

Infectii candidozice

Infectii candidozice la nivelul cavitatii orale, tegumentului si vaginului. Candida albicans este o ciuperca regasita la nivelul cavitatii bucale, tubului digestiv, vaginului si la suprafata tegumentului, alaturi de alte micoorganisme care fac parte din flora normala a organismului.

Imunitatea scazuta favorizeaza inmultirea exagerata a C.albicans care competitioneaza cu flora normala a organismului si o substituie, determinand aparitia candidozelor orofaringiene, manifestate prin aparitia depozitelor albicioase la nivelul cavitatii bucale cu alterarea simtului gustului si mirosului si al celor vaginale manifestate prin secretii patologice insotite de senzatia de mancarime si usturime locala.

Infectii ale cailor respiratorii

Infectiile cailor respiratorii din sezonul rece se datoreaza deficitului imunitar generat de temperaturile scazute si umezeala specifica acestei perioade din an.

Agresiunea factorilor externi asupra sistemului respirator determina o susceptibilitate crescuta la infectiile virale sezoniere, prin alterarea capacitatii de raspuns a celulelor implicate in asigurarea imunitatii organismului. Sugarii, varstnicii, gravidele si persoanele care prezinta afectiuni respiratorii cu evolutie cronica (astm, BPOC) prezinta cea mai mare vulnerabilitate in fata patogenilor cu tropism respirator din cauza capacitatii reduse de aparare a organismului asociate varstei, perioadei de sarcina si patologiilor specifice pulmonare.

In cazul infectiilor respiratorii la copii, daca acestia au o stare generala buna (nu sunt apatici, primesc bine alimentatia, iar simptomatologia pe care o prezinta nu este una “zgomotoasa”, nu le impiedica activitatea zilnica), pot fi tratati la domiciliu, in caz contrar adresati-va cat mai repede medicului pentru un consult de specialitate pentru a preveni evolutia nefavoribila a virozei si pentru a limita simptomatologia suparatoare.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Zona Zoster

Zona Zoster constituie o epidermo-neuroviroza acuta determinata de reactivarea infectiei cu virusul varicelo zosterian, acelasi patogen viral responsabil de aparitia varicelei in perioada copilariei. Aceasta afectiune este intalnita la varstnicii cu deficit imunitar, care au prezentat in copilarie o infectie cu virusul varicelo zosterian, in urma careia patogenul a ramas cantonat in forma latenta la nivelul diferitelor radacini nervoase din organism.

Zona zoster se manifesta in contextul unei imunitati scazute fiind insotita de febra, cefalee, mialgii, stare generala de epuizare alaturi de manifestarile cutanate specifice sub forma de exantem polimorf sau pseudo polimorf, format din vezicule localizate la nivelul toracelui, abdomenului, membrelor sau de a lungul traiectului descris de o ramura a nervului trigemen.

Infectii cu germeni oportunisti

Infectiile cu germeni oportunisti reprezinta patologii specifice de organ care sunt determinate de agenti patogeni (virusuri, bacterii, ciuperci sau protozoare) oportunisti in contextul unui sistem imunitar compromis.

Infectia cu germeni oportunisti este mai frecvent intalnita la pacientii aflati in stadii avansate ale infectiei HIV, cei care urmeaza tratamente imunosupresoare in vederea efectuarii unui transplant sau tratamente chimioterapice pentru diferite patologii oncologice.

Agentii patogeni frecvent implicati in aparitia infectii oportuniste la persoanele imunocompromise sunt reprezentati de:

  • Aspergillus sp.
  • Clostridium difficile
  • Cryptosporidium
  • Citomegalovirus
  • Legionella pneumophila
  • Microsporidium
  • Pneumocystis carinii
  • Herpesvirus uman 8-HHV8
  • Agentul etiologic al sarcomului Kaposi.

Tulburari de tranzit intestinal

Tulburarile de tranzit intestinal se manifesta la persoanele cu imunitate scazuta sunt reprezentate de episoade diareice acute favorizate de administrarea de antibioterapice. Acest tip de tratament prezinta efect bactericid atat asupra germenilor bacterieni patogeni, cat si asupra florei saprofite benefice care rezida in intestin si asigura sinteza de acizi grasi esentiali, a vitaminelor din complexul K si B si metabolizeaza anumiti compusi nedigerabili din alimentatie.

Flora intestinala este direct implicata in apararea organismului impotriva agentilor patogeni, inhiband dezvoltarea acestora prin competitionarea la nivelul de resurselor energetice (bacteriile benefice inhiba dezvoltarea florei patogene prin consumarea resurselor energetice din alimente). Perturbarea florei saprofite prin administrarea de antibioterapice, permite dezvoltarea accelerata a microorganismelor competitive de tipul Clostridium difficile si aparitia tulburarilor de tract gastro-intestinal. 

 

Referinte:

 

Data publicării 22.12.2022
Data ultimei actualizari 18.10.2023