Febra galbena: modalitati de transmitere, simptome si preventie

Febra galbena este specifica zonelor cu climat tropical si subtropical, si reprezinta o boala virala transmisa la om prin intapatura de tantar din speciile Aedes sau Haemagogus spp, infectat cu virusul febrei galbene (VFG). Febra galbena nu are tratament antiviral specific pentru combaterea infectiei, ci beneficiaza doar de tratament suportiv in spital pentru imbunatatirea ratelor supravietuire, tocmai de aceea vaccinarea impotriva febrei galbene este cea mai importanta masura profilactica.
Febra galbena: modalitati de transmitere, simptome si preventie

Cuprins

Infectia cu virusul febrei galbene (un ARN virus din genul Flavivirus, inrudit cu virusul West Nile si virusul encefalitei St. Louis) poate crea probleme serioase de sanatate, iar in cazurile severe este fatala.

In anumite state din zona tropicala vaccinarea impotriva febrei galbene este obligatorie, iar intrarea in respectiva tara este conditionata de prezentarea certificatul international de vaccinare care sa ateste vaccinarea impotriva VFG.

Pentru informatii si programari la centrele acreditate pentru vaccinari internationale Medicover din Bucuresti si din tara ne puteti suna in Call Center

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

De asemenea, pentru a evita eventuale neplaceri, recomandarea noastra este sa monitorizati website-urile institutiilor abilitate - Institutul National de Sanatate Publica, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor, Ministerul Afacerilor Externe pentru alerte de calatorie in zone endemice si informatii actualizate cu privire la masurile de protectie pentru prevenirea si raspandirea bolilor.

Afla mai multe despre Prevenirea bolilor infectioase in timpul calatoriilor in tari exotice

Cum se transmite febra galbena?

Conform Institutului National de Sanatate Publica exista 3 cicluri de transmitere ale virusului febrei galbene (VFG), acestea sunt dupa cum urmeaza:

  • Ciclul silvatic implica transmiterea virusului febrei galbene intre primate (maimute) si speciile de tantar care se gasesc in desisul junglei. VFG este transmis prin intapatura de tantar de la maimute la oameni, in timpul plimbarilor in padurile tropicale dese.
  • Ciclul intermediar presupune transmiterea virusului febrei galbene prin intepatura de tantari din special Aedes la oamenii care isi desfasoara activitatile in proximitatea padurilor tropicale (junglei). Astfel, VFG poate fi transmis de la maimute la om ori de la om la om prin intepaturile acestor tantari infectati.
  • Ciclul urban presupune transmiterea virusului febrei galbene intre oameni si tantarii peridomestici, in primul rand din specia Aegypti. In acest ciclu, VFG este "adus" in zona urbana de catre o persoana infectata, care prezinta nivele mari ale viremiei si poate transmite virusul tantarilor.

Simptome febra galbena

Cele mai multe persoane infectate cu virusul febrei galbene pot prezenta o evolutie asimptomatica sau cu simptome usoare, dupa care se vor recupera complet. Pentru persoanele care dezvolta simptome, intervalul de timp de la contractarea infectiei si pana la imbolnavire este de obicei cuprins intre de 3 si 6 zile.

Simptomele initiale ale febrei galbene pot include:

  • Febra cu debut brusc
  • Frisoane
  • Dureri severe de cap
  • Dureri de spate
  • Mialgii (durere generalizata in tot corpul)
  • Greata
  • Varsaturi
  • Oboseala
  • Slabiciune.

Simptomele se amelioreaza in circa o saptamana de la debut, insa sunt si situatii in care unele simptome, precum senzatia de slabiciune si oboseala, se pot prelungi pana la cateva luni.

Simptomele persoanelor care dezvolta o forma mai severa a febrei galbene:

  • Febra foarte mare
  • Icter
  • Hemoragie
  • Soc si insuficienta multiorganica.

Conform INSP, 15% dintre pacienti pot dezvolta o forma severa sau toxica a febrei galbene, dupa o scurta remisie de doar cateva ore sau de o zi.

Diagnostic si tratament febra galbena

Febra galbena poate fi diagnosticata prin intermediul testelor de laborator. Investigatiile paraclinice de laborator care confirma diagnosticul de febra galbena se bazeaza pe identificarea anticorpilor IgM si IgG specifici ori se realizeaza prin teste de tip PCR.

Daca apar simptome clinice specifice in timpul calatoriei intr-o zona endemica, adresati-va cat mai repede unei unitati medicale din apropiere.

Febra galbena nu are un tratament, nu exista medicamente care trateaza infectia cu virusul febrei galbene. Interventia medicala consta in acordarea unui tratament suportiv pacientului pentru a-i ajuta organismul sa se refaca.

Sunt recomandate odihna, hidratarea si analgezicele pentru ameliorarea febrei si a durerilor.

Masuri de preventie | Vaccin febra galbena

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea impotriva febrei galbene a persoanelor care calatoresc in regiuni cu risc din zonele tropicale ale Americii de Sud si Africii. Imunizarea prin vaccin reprezinta cea mai eficienta forma de protectie.

Administrarea dozelor de vaccin recomandate se realizeaza la cabinetele si centrele de vaccinare internationala acreditate de catre Ministerul Sanatatii, in cadrul unei consultatii de specialitate de Epidemiologie/ Boli infectioase sau Medicina de calatorie.

Vaccinul impotriva febrei galbene contine virus viu atenuat si este cu administrare subcutanata. Ofera protectie de 80% fata de boala la 10 zile dupa administrare si eficacitatea creste pana la 99% la 30 zile dupa vaccinare.

In timpul consultatiei, discuta cu medicul tau despre situatii si aspecte particulare, precum existenta unei sarcini, perioada de alaptare etc.

Alte masuri de protectie fizica impotriva febrei galbene

Deoarece virusului febrei galbene se raspandeste prin intermediul intepaturii de tantar, pe langa vaccinarea impotriva VFG, este indicata adoptarea unor masuri care constau in:

  • Utilizarea substantelor repelentele (DEET: N, N-diethyl- 3-methylbenzamide) pentru indepartarea tantarilor. Acestea pot fi aplicate pe haine si/ sau pe corp in zonele expuse, neacoperite de haine. Daca folositi crema de protectie solara, aplicati mai intai crema de protectie si apoi repelentul.
  • Centers for Disease Control and Prevention, SUA, conform Agentiei SUA pentru Protectia Mediului (EPA), recomanda folosirea repelentelor cu
  • DEET - unul dintre ingredientele folosite in repelente de peste 60 de ani
  • IR3535 – ingredient lansat in Europa si folosit in repelente de peste 20 de ani
  • KBR 3023 – repelent mai nou, comercializat in Europa din 1998
  • Ulei de eucalipt – lamaie
  • 2-undecanona. Inainte de calatorie, in timpul consultatiei de specialitate, discutati cu medicul despre utilizarea acestor substante in siguranta, cu precadere in perioada sarcinii, alaptarii sau despre utilizarea la copii.
  • Purtarea de imbracaminte adecvata, cu maneci lungi, pantaloni lungi si sosete, mai ales in timpul zilei cand tintarii sunt mai activi
  • Folosirea unei plase speciale pentru tantari impregnata cu substante insecticide in camera in care se doarme
  • Folosirea de substante insecticide sub diferite forme (aerosoli, benzi impregnate sau pastile) in spatiile interioare (camera).

 

Nu uitati de consultul de specialitate cu minim o luna inainte de plecarea in calatorie, in felul acesta organismul are timp sa produca anticorpii necesari protectiei contra febrei galbene dupa administrarea vaccinului. Impachetati haine potrivite si repelente, utilizati-le conform instructiunilor de pe ambalaj.

Daca in timpul sederii in zona endemica sau la scurt timp dupa intoarcerea in tara, apar febra frisoane, dureri de cap, dureri de spate, dureri musculare, slabiciune fizica si apatie, stari de greata si voma, adresati-va medicului.

 

Referinte:

 

Data publicării 21.12.2022