Febra la copii - de la A la Z

Febra la copii reprezinta cea mai frecventa cauza de prezentare la camera de garda la aceasta categorie de varsta, manifestarile asociate sindromului febril justificand un numar mare de internari la nivelul unitatilor sanitare in cadrul sectiilor de pediatrie. Chiar si in conditiile in care dezvoltarea vaccinurilor a determinat o scadere semnificativa a ratei de imbolnavire in randul copiilor, in continuare, o mare parte dintre sindroamele febrile sunt determinate de patologii care necesita efectuarea de investigatii paraclinice amanuntite pentru stabilirea cauzei.
Febra la copii - de la A la Z

Cuprins

In majoritatea situatiilor, febra copilului este determinata de infectii respiratorii virale usoare care se remit fara a determina complicatii, insa exista si cazuri in care manifestarile apar pe fondul unor infectii cu evolutie nefavorabila amenintatoare de viata.

Examinarea clinica amanuntita a copilului cu febra, identificarea rapida a etiologiei acesteia prin intemediul investigatiilor de laborator si ingrijirea atenta a copilului dupa externare reprezinta principalele scopuri ale unui management corect al febrei copilului.

Cum masuram corect temperatura corporala

Febra reprezinta un raspuns fiziologic normal al organismului caracterizat prin cresterea temperaturii corporale peste limitele normale. Temperatura corpului variaza de la un individ la altul si este influentata de ritmul circadian, nivelul de activitate, varsta si alimentatie, insa in general, la copii, temperatura centrala este de 36°C pe timpul noptii pana la maxim 37.8°C in timpul activitatilor diurne inclusiv postprandial (dupa masa). Pe baza acestor considerente, febra la copil se defineste ca fiind o crestere a temperaturii corporale peste 38°C.

Afla mai multe despre De ce simtim durerea si simptomele unor boli mai puternic noaptea?

Temperatura copilului poate fi determinata la nivel axilar, rectal, bucal, auricular sau tegumentar. Cu toate acestea, cea mai precisa metoda pentru determinarea temperaturii, recomandata de catre Academia Americana de Pediatrie in cazul copiilor cu varsta mai mica de 4 ani, este reprezentata de cea rectala. In anumite situatii in care starea pacientului contraindica determinarea temperaturii la nivelul rectului, se recomanda utilizarea celorlalte metode, chiar daca acestea pot prezenta mici variatii fata de standard.

Raportata la temperatura rectala, temperatura orala este in medie cu 0.5°C mai mica, in timp ce la nou nascuti, temperatura axilara tinde sa inregistreze scaderi care pot fi cuprinse intre 0.25°C -0.5°C. Metodele utilizate pentru masurarea temperaturii difera in functie de varsta copilului si de gradul de complianta a acestuia, insa in general, este acceptat faptul ca o determinare la nivelul axilei a temperaturii copilului care depasteste 37.5°C reprezinta un sindrom febril in evolutie.

Febra la bebelusi

Institutul National de Excelenta in Sanatate si Ingrijiri (Institute for Health and Care Excellence -NICE), recomanda masurarea temperaturii corporale a sugarilor cu varsta mai mica de 4 saptamani la nivelul axilei, de preferat cu ajutorul unui termometru de sticla cu gallium sau al unuia electronic.

O alta varianta alternativa pentru determinarea febrei la sugari este reprezentata de utilizarea termometrului timpanic, insa aceasta metoda prezinta sensibilitate scazuta in cazul copiilor cu varsta mai mica de 3 luni.

Posibile cauze ale febrei la copii

Cresterea temperaturii corporale peste limita maxim admisa la copii reprezinta un simptom datorat modificarii set pointului hipotalamic, care apare dupa expunerea la pirogeni endogeni. Cel mai des intalnite cauze infectioase ale sindroamelor febrile la copil sunt:

Afectiunile medicale care determina in mod frecvent  la copil sunt adesea: pneumonii, infectii ale tractului urinar determinate de agenti bacterieni uropatogeni, meningita, sepsis, afectiuni virale de tract respirator superior sau intestinal cu diferiti agenti patogeni: adenovirus, Influenzae virus, herpes virus, enterovirusuri sau paraechovirusuri.

Ce scade rapid febra

Febra reprezinta un simptom ingrijorator pentru parinti si ingrijitori care sunt preocupati de faptul ca netratata, temperatura crescuta a copilului poate duce la aparitia leziunilor cerebrale, convulsiilor sau decesului, in ciuda studiilor care demonstreaza contrariul. Fobia de febra reprezinta un termen utilizat pentru a face referire la conceptiile eronate cu privire la efectele acestei manifestari asupra organismului.

Febra reprezinta un fenomen fiziologic controlat, iar valorile mai mari de 41°C sunt rar intalnite in practica medicala pediatrica, datorita actiunii de protectie eficienta ale mecanismelor termoreglatorii. In mod paradoxal, efectele adverse nedorite aparute in context febril, se datoreaza medicatiei antipiretice si nu cresterii temperaturii corporale.

Afla mai multe despre convulsiile febrile la copii

Medicatia antipiretica este recomandata in special in cazul copiilor mici, scopul tratamentului fiind acela de a imbunatati starea generala a pacientului si in plan secundar, de a scadea temperatura corpului pana la valori situate sub limita maxim admisa.

Acetaminofenul si Ibuprofenul reprezinta cele mai utilizate substante antipiretice care se administreaza in functie de recomandarea medicului pediatru la copii cu sindrom febril.

Aceste medicamente scad temperatura copilului in 1-2 ore de la administrare, insa nu pana la valori care sa se situeze sub limita maxim admisa la aceasta categorie de varsta. Este recomandata administrarea cu prudenta a tratamentului antipiretic deoarece utilizarea pe termen lung de acetaminofen si ibuprofen poate determina injurie hepatica si/sau renala, iar supradozajul poate fi fatal.

Sugarii cu varsta mai mica de 2 luni care au febra pot necesita in anumite situatii internare in unitatile sanitare de pediatrie pentru administrare de tratament intravenos si monitorizare atenta.

Febra care nu cedeaza

Febra prelungita care nu cedeaza sub administrarea tratamentului recomandat de catre medicul pediatru se manifesta de obicei in contextul:

  • unei infectii virale prelungite sau recidivante
  • unor boli infectioase de tipul hepatitei virale
  • sinuzitei
  • abceselor abdominale
  • infectiei de tract digestiv
  • ale sistemului cardiac (infectie a valvelor cardiace sau a endocardului)
  • tuberculoza.

Patologiile non-infectioase care pot determina in evolutia lor aparitia febrei prelungite sunt reprezentate de boala inflamatorie intestinala, artrita idiopatica juvenila, lupus, artrita reumatoida, leucemii sau limfoame ale copilului.

Febra in timpul somnului

Febra inalta determina deshidratarea organismului prin pierdere de lichide la nivel tegumentar care pot fi accentuate in numite situatii de pierderi digestive, prin varsaturi sau diaree. Copilul care prezinta febra trebuie trezit din somn pentru administrare de medicatie antipiretica in dozele recomandate de catre medicul curant si hidratare orala corespunzatoare pentru a preveni aparitia complicatiilor nedorite, secundare deshidratarii severe, ce pot necesita prezentarea in urgenta la camera de garda pediatrica.

In situatia in care copilul se hidrateaza corespunzator, urineaza regulat si nu prezinta temperatura inalta, copilul poate fi lasat sa doarma cu mentiunea ca in camera acestuia trebuie mentinuta o temperatura constanta usor scazuta si un grad de umiditate corespunzator.

Cand este necesar consultul medical

Chiar daca in majoritatea situatiilor febra copilului nu determina ingrijorare, exista si situatii in care devine necesar consultul medical cat mai rapid si anume:

  • Sugari cu varsta mai mica de 3 luni care prezinta temperatura rectala > de 38°C
  • Sugarii cu varste cuprinse intre 3 si 6 luni care prezinta temperatura rectala > de 38.9°C sau mai mica, dar care asociaza stare de iritabilitate accentuata sau dimpotriva, stare letargica
  • Copii mici cu varsta intre 7 luni si 2 ani cu temperatura rectala > de 38.9°C, care nu este acompaniata de alte simptome care sa ii sugereze etiologia si evolueaza mai mult de 24 de ore.

La copii mai mari care prezinta sindrom febril, motivele de ingrijorare in prezenta carora devine necesar prezentarea de urgenta la medic sunt reprezentate de:

  • Aparitia starii de confuzie, letargie, lipsa contactului vizual si al raspunsului copilului la stimuli externi
  • Stare de iritabilitate accentuata, varsaturi repetate sau incoercibile, cefalee severa, fotofobie, redoare de ceafa, gastralgie si dificultati de inghitire datorate edemului faringian
  • Evolutia sindromului febril pentru o perioada mai lunga de 3 zile
  • Prezinta convulsii febrile in urma carora copilul nu se recupereaza complet sau care dureaza mai mult de 5 minute.

 

Referinte:

 

Data publicării 23.09.2022
Data ultimei actualizari 02.05.2023