De ce simtim durerea si simptomele unor boli mai puternic noaptea?

Febra creste, durerea si disconfortul se intensifica, crizele de tuse sau astmatice sunt mai dese si mai intense decat pe parcursul zilei. Senzatia ca noaptea simptomele bolii se agraveaza nu este o perceptie subiectiva, ci are la baza dovezi medicale. Influenta ritmului circadian este cunoscuta in comunitatea medicala de peste 150 de ani, insa de-a lungul timpului, o serie de studii au cercetat in profunzime legatura dintre ritmul circadian si procesele interne ale organismului uman, precum si maniera in care amplifica simptomele unor boli.
De ce simtim durerea si simptomele unor boli mai puternic noaptea?

Cuprins

Ritmul circadian

Ritmul circadian cuprinde totalitatea proceselor biochimice, fiziologice care au loc in organism in decursul unui ciclu de 24 de ore, intr-o forma alternativa: somn /perioada de veghe, noapte/zi.

La nivel intern exista o dubla sincronizare, pe de-o parte intre procesele biochimice - fiziologice specifice organismului uman, iar de cealalta parte, intre aceste procese si factorii care tin mediul exterior, cum ar fi spre exemplu lumina. Expunerea la lumina influenteaza cantitatea de melatonina, hormon secretat de glanda pineala (epifiza) cu rol in inducerea somnului. Practic, corpul produce o anumita cantitate de melatonina direct proportionala cu dinamica zi/ noapte, lumina/ intuneric. Astfel, se inregistreaza valori mai mari ale acestui hormon dupa lasarea intunericului, pe parcursul noptii, si valori reduse la primele ore ale diminetii.

Parte a ritmului circadian, si tempratura corporala creste ori scade in functie de momentul zilei, atingand valorile cele mai scazute dimineata si valorile cele mai ridicate in timpul noptii.

Temperatura corporala constituie rezultatul dintre doua procese, termogeneza si termoliza, (producerea caldurii, respectiv cedarea acesteia de catre organism) si NU se mentine constanta intrega zi, valorile pot varia cu jumatate de grad plus +, minus –, inclusiv la persoana clinic sanatoasa.

De ce creste temperatura (febra) noaptea

Noaptea reprezinta perioada in care corpul isi reface resursele. Anumite functii si procese interne intra intr-o stare de repaos care permit organismului sa isi refaca capacitatea de munca (fizica si psihica) pentru a doua zi.

Hipotalamusul, o glanda endocrina de dimensiunea unei migdale, situat la baza creierului, este cel care controleaza temperatura corporala. Pe de-o parte, el raspunde la stimulii transmisibili prin sange (asa cum este temperatura acestuia), iar de cealalta parte primeste informatii de la alte tesuturi (piele) si foloseste toate aceste date obtinute, precum si alte semnale chimice transmise de corp, pentru a regla temperatura.

Tot hipotalamusul este cel care controleaza ritmul circadian prin intermediul nucleului suprachiasmatic (suprachiasmatic nucleus - SCN). SNS "capteaza" semnalele lumina/ intuneric cu ajutorul celulelor nervoase de la nivelul ochilor. Aceste procese interne sunt responsabile pentru fluctuatiile temperaturii corporale, mai ridicate noaptea, mai scazute dimineata la prima ora si in prima parte a zilei, iar ele nu se opresc in timpul unei boli.

Simptomele virozelor respiratorii, printre care si febra, ca raspuns al sistemului imun la actiunea patogenilor, se manifesta mai acut pe durata noptii, influentata si de aceste variatii zi/ noapte absolut normale.

Totodata, ritmul circadian influenteaza la randul sau activitatea sistemului imun, in care febra reprezinta scutul de aparare al corpului la agentii patogeni. Pirogenii, substante care declanseaza febra, sunt eliberate in fluxul sangvin de leucocite (celulele albe) atunci cand depisteaza orice tip de "intrus", agent patogen precum virusuri, bacterii, fungi, paraziti.

Pe langa leucocite, pirogenii pot sa provina si direct de la patogenul insusi sau de la tesutul infectat. Indiferent de sursa pirogenilor, rezultatul este acelasi, ei ii transmit hipotalamusului sa creasca temperatura corporala.

Temperatura normala si febra la copii si adulti

Temperatura normala si febra la copii si adulti

  • Valori normale tempratura nou nascuti si copii mici: 36,1 °C - 37,8 °C
  • Adulti: 36°C - 37°C
  • Varstnici: 35°C - 36°C
  • Febra este considerata temperatura ce depasteste 38°C
  • Febra moderata este cuprinsa intre 38°C - 39°C
  • Febra ridicata 39°C - 40°C
  • Hiperpirexie peste 40°C - este febra foarte mare si reprezinta urgenta medicala.

Afla despre Febra la copii - de la A la Z

De ce durerile sunt mai puternice in cursul noptii

Durerea somatica este generata de reactia receptorilor neuronali la stimulii nocivi. Diferite studii intreprinse de-a lungul timpuli au evidentiat existenta unei relatii intre ritmul circadian si raspunsul la durere, pragul algic (durerea resimtita) sufera variatii de-a lungul unei zilei, cele mai scazute praguri sunt inregistrate in prima parte a zilei, dimineata, iar cele mai ridicate praguri sunt seara tarziu.

De exemplu, durerea de dinti reprezinta motivul cel mai des invocat pentru vizitele matinale in cabinele stomatologice. Raspunsul rezida din faptul ca pragul de dureri dentare la stimularea electrica este mai redus in ultima parte a noptii si mai ridicat dimineata devreme.

Printre pacientii cu afectiuni cronice musculo-scheletale, de asemenea, s-a observat un decalaj intre momentele unei zile cand durerea se manifesta mai acut. In cazul osteortritei, cel mai violent grad de durere a fost seara, iar in cazul pacientilor cu boli reumatice, durerea si rigitatea musculara s-au resimtit mai puternic in timpul noptii si dimineata devreme.

Simptomele specifice virozelor sunt suparatoare peste zi (dureri in gat, nas infundat, tuse), dar noaptea se pot transforma intr-un adevarat cosmar, fiind agravate atat de pozitia corpului, cat si de activitatea sistemului imunitar. Activitatile de peste zi nu permit ca atentia sa fie concetrata intr-o singura zona, cea a manifestarilor clinice determinate de viroza, insa, odata cu incheierea zilei, corpul se relazeaza, iar mecanismele active ale sistemului imunitar se pun in functiune. Pe de alta parte, congestionarea nasului este favorizata de pozitia culcat, de aici si respiratia cu dificultate, imposibilitatea de a adormi sau de a mentine somnul.

 

Copilul face febra mai mare noaptea, durerile articulare sunt mai puternice decat peste zi, nu reprezinta impresii ale pacientilor, ci intr-adevar unele manifestari clinice devin mai intense in modul repaus al corpului specific noptii.

 

Referinte:

Data publicării 06.09.2022
Data ultimei actualizari 26.09.2022