Febra tifoida – cauze, modalitati de transmitere si tratament

Febra tifoida sau febra enterica reprezinta o patologie determinata de infectia cu Salmonella typhi sau Salmonella enterica, o bacterie larg raspandita in comunitatile care traiesc in conditii insalubre cu acces limitat la apa curenta. Febra tifoida este o boala infectioasa acuta specifica omului, care in anumite situatii poate prezenta evolutie severa, nefavorabila pentru pacient.
Febra tifoida – cauze, modalitati de transmitere si tratament

Cuprins

Febra tifoida – cum se transmite?

Sursele de infectie in cazul febrei enterice sunt reprezentate de:

  • Bolnavii de febra tifoida
  • Purtatorii sanatosi asimptomatici ai bacilului tific
  • Purtatorii cronici, in cazul carora eliminarea patogenului este constanta pe o durata de mai multi ani.

Transmiterea patogenului infectios este realizata prin urina, fecale, secretii biliare si purulente ale bolnavilor care pot contamina sursele de apa si hrana.

Dupa ingestia alimentelor si a apei contaminate, bacilul tific se multiplica la nivelul tubului digestiv, determinand inflamatia ganglionilor mezenterici, si se raspandeste ulterior in organism, prin intermediul circulatiei sangvine, generand aparitia simptomatologiei specifice starii tifice.

Principalii factori de virulenta ai bacilului tific sunt reprezentati de adezivitate, capacitatea de invazivitate si toxigeneza, Salmonella typhi fiind capabila sa sintetizeze o toxina denumita toxina tifoida A2B5.

Enterotoxina sintetizata de catre bacilul tific prezinta toxicitate celulara inalta, avand potential de a induce necroza tisulara si de a genera aparitia unui raspuns imun nespecific manifestat prin inflamatie si febra.

Zone geografice de risc pentru febra tifoida

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca febra tifoida afecteaza anual la nivel mondial intre 10 si 20 de milioane de oameni.

Infectia cu bacilul tific este mai frecvent intalnita in tarile aflate in curs de dezvoltare din America Latina si de Sud, India, Pakistan, China, Laos, Nepal, Indonezia, Vietnam sau Egipt.

Transmiterea interumana a patogenului care determina febra tifoida este favorizata de conditiile insalubre de viata, igiena publica si personala deficitare.

Vaccinarea impotriva febrei tifoide

Cea mai eficienta metoda de preventie a infectiei cu bacilul tific este reprezentata de catre vaccinarea impotriva febrei tifoide cu vaccin tifoidic. Imunizarea activa impotriva febrei tifoide este recomandata atat persoanelor care locuiesc in tari endemice, cat si celor care calatoresc in regiuni ale globului la nivelul carora incidenta acestei patologii este crescuta, personalului medical si celui militar care isi desfasoara activitatea in aceste zone.

Fiecare doza de vaccin tifoidic polizaharidic contine polizaharid capsular purificat de Salmonella typhi si ofera protectie impotriva infectiilor generate de catre tulpina Ty2. Vaccinul poate fi administrat la adulti, adolescenti si copii cu varsta mai mare de 2 ani in doza unica, cu cel putin 2 saptamani inainte de o potentiala expunere in cazul deplasarilor catre zone endemice. Persoanele care traiesc in zone geografice cu risc crescut de a contracta infectia cu bacil tific prezinta indicatie de revaccinare la interval de 3 ani.

Centre de vaccinare internationala Medicover

Daca planuiesti o calatorie in zonele cu risc epidemiologic ridicat, iti recomandam sa ai in vedere imunizarea activa inainte de a ajunge la destinatie.

Te poti adresa Centrelor de Vaccinare Internationala Medicover pentru administrarea dozelor de vaccin recomandate si pentru solicitarea mai multor informatii despre preventie in functie de zona in care urmeaza sa calatoresti:

Centre de vaccinare internationala Medicover in Bucuresti:

 

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Centre de vaccinare internationala Medicover in tara:

Afla mai mult despre Prevenirea bolilor infectioase in timpul calatoriilor in tari exotice

Simptome febra tifoida

Principalele simptome care intra in alcatuirea tabloului clinic evolutiv al pacientilor cu febra tifoida sunt reprezentate de catre:

  • Frisoane
  • Cefalee intensa
  • Insomnie
  • Manifestari tegumentare sub forma eruptiilor-rozeole tifice
  • Febra inalta 39-40°C.

Manifestarile digestive intalnite la pacientii cu febra tifoida sunt reprezentate in mod frecvent de hiposecretia salivara, congestia faringelui si angina Duguet (ulceratii mici, ovalare, dispuse superficial si simetric la nivelul pilierilor si valului palatin, care apar in perioada de stare a febrei tifoide de obicei in a doua saptamana de evolutie a infectiei cu S. typhi) ce corespunde ulceratiilor de la nivel intestinal.

Diseminarea patogenului de la nivel intestinal in circulatia sangvina poate sa apara chiar si in absenta manifestarilor digestive, bacilul ajungand la nivelul ficatului, splinei sau pancreasului prin intermediul macrofagelor in interiorul carora se multiplica activ.

Manifestarile cardiovasculare sunt cauzate de actiunea enterotoxinei sintetizate de catre bacilul tific si pot cuprinde:

  • Hipertensiune arteriala
  • Dereglari ale ritmului cardiac cu aparitia tahicardiei
  • Sindroame hemoragipare de tipul epistaxisului (sangerarea nasului) si gingivoragiilor (sangerarea gingiilor).

Dupa prima saptamana de evolutie a infectiei, se poate instala asa numita stare tifica manifestata prin apatie marcata, obnubilare (stare de constiinta tulburata) si delir.

Complicatii ale febrei tifoide

Complicatiile care pot surveni in evolutia infectiei cu Salmonella typhi sunt reprezentate de:

  • Perforatia intestinala
  • Abdomenul acut chirurgical
  • Hemoragia digestiva cauta de ulceratiile de la nivel intestinal
  • Miocardita (inflamatia muschiului cardiac) sau endocardita toxica (inflamatia endocardului)
  • Anevrismul micotic secundar infectiei cu fungi ale vaselor de sange de calibru mare din organism
  • Hepatita toxica
  • Pneumonie
  • Encefalita, meningita
  • Poliradiculonevrita
  • Infectii la nivelul aparatului excretor (infectii renale) sau ale vezicii biliare.

Tratament febra tifoida

Tratamentul febrei tifoide este etiologic si are ca scop eradicarea patogenului bacterian care induce aparitia manifestarilor specifice.

Tratamentul antibiotic prescris pacientilor cu febra tifoida include in mod frecvent:

  • Fluorochinolone
  • Cefalosporine
  • Macrolide
  • Carbapeneme.

Managementul medicamentos al infectiilor datorate S.typhi trebuie aplicat cu strictete in conformitate cu recomandarile medicului curant pentru a preveni selectarea de tulpini multidrug rezistente, din ce in ce mai frecvent intalnite in practica medicala curenta.

In formele severe de febra tifoida, medicul infectionist poate opta pentru utilizarea preparatelor medicamentoase pe baza de cortizon in vederea diminuarii riscului de aparitie al complicatiilor inflamatorii la nivelul sistemului nervos central - encefalite, poliradiculonevrite.

Tratamentul chirurgical in cazul febrei tifoide este recomandat in urmatoarele situatii:

  • Rezectia vezicii biliare in cazul pacientilor care prezinta infectie cronica cu typhi. In anumite situatii, infectia cu bacilul tific poate evolua pentru o perioada de mai multe decenii, timp in care pacientul desi asimptomatic, disemineaza activ patogenul prin intermediul materiilor fecale, constituind un risc pentru persoanele din jur.
  • Perforatie intestinala
  • Hemoragie intestinala.

Tratamentul suportiv al pacientilor cu febra tifoida include repaus la pat in special in perioadele febrile, dieta hidrica si administrarea de vitamine din grupul B, vitamina C si K.

 

Referinte:

Data publicării 17.05.2023