Cat de periculoase sunt convulsiile febrile la copii?

Convulsiile febrile ale copilului reprezinta manifestari cu puternic impact emotional asupra parintilor si nu se asociaza cu malformatii, leziuni sau patologii ale sistemului nervos central ale celui mic. Convulsiile aparute in context febril la sugar si la copilul mic nu indica patologii grave si prezinta evolutie favorabila autolimitata, cu disparitie spontana in decurs de maxim 5 minute.
Cat de periculoase sunt convulsiile febrile la copii?

In mod frecvent convulsiile febrile sunt intalnite la copii cu varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani, avand o incidenta maxima intre 12 si 18 luni de viata. In prezent se estimeaza faptul ca aproximativ 30-40% dintre copiii care prezinta la un moment dat convulsii de tip febril vor prezenta manifestari recurente pe parcursul copilariei timpurii.

Incidenta acestor manifestari prezinta sezonalitate, cele mai multe convulsii febrile ale copilului fiind intalnite in lunile reci de iarna. Acest fapt este explicat prin relatia de cauzalitate care exista intre infectiile virale si sindroamele febrile la aceasta categorie de varsta. Suplimentar, de-a lungul timpului a fost observata o frecventa mai mare a convulsiilor febrile la copiii din cadrul populatiilor defavorizate ale tarilor aflate in curs de dezvoltare, efect care se datoreaza lipsei de acces la ingrijiri medicale de specialitate pediatrica.

Cuprins

Ce sunt convulsiile febrile?

Convulsiile febrile reprezinta crize tonico-clonice ce au ca substrat o tulburare neurologica temporara aparuta in context febril. Convulsiile febrile nu reprezinta parte componenta a sindromului epileptic, copiii cu astfel de manifestari prezentand risc diminuat de a dezvolta in viitor o astfel de patologie.

Cauzele exacte care determina aparitia convulsiilor febrile nu sunt pe deplin intelese, insa s-a observat existenta unei conexiuni intre anumite infectii de tip viral si vulnerabilitatea sistemului nervos central incomplet dezvoltat al copilului, la cresterea temperaturii corporale. In timpul proceselor de maturare ale sistemului nervos central, exista un grad crescut de excitabilitate neuronala care predispune la generarea unui raspuns neadecvat la cresterea temperaturii corporale, manifestat sub forma convulsiilor.

Convulsiile febrile apar la copiii a caror temperatura corporala depaseste 38°C, principalii factori de risc care predispun la aparitia crizelor tonico-clonice de acest tip fiind reprezentati de:

  • Antecedente familiale de convulsii febrile
  • Antecedente personale ale copilului de convulsii in context febril, se considera ca aproximativ 1 din 3 copii care prezinta convulsii febrile este predispus la aparitia unui nou episod convulsiv in urmatorii 1-2 ani
  • Antecedente personale de convulsii febrile la varsta mai mica de 15 luni.

Cum se manifesta o convulsie febrila?

Convulsiile febrile la copii pot fi clasificate in 3 categorii, dupa natura manifestarilor care le insotesc, dupa cum urmeaza:

Convulsii febrile simple reprezinta cel mai frecvent tip de convulsii aparute in context febril la copil. Dureaza de obicei cateva minute si se manifesta prin:

  • crize tonico-clonice (contractii musculare generalizate) la nivelul membrelor, trunchiului si globilor oculari
  • pierderea starii de constienta
  • varsaturi
  • pierdere involuntara de urina.

 Convulsiile febrile complexe prezinta durata mai lunga de 10 minute si au caracter recurent, cu posibilitatea de repetare in decurs de 24 de ore. Crizele se manifesta prin contractii musculare involuntare de o singura parte a corpului.

Status epilepticus de cauza febrila reprezinta cea mai severa forma de convulsii febrile si se manifesta prin crize continue sau intermitente pe parcursul carora copilul ramane in stare de inconstienta mai mult de 30 de minute.

Aceasta categorie de pacienti asociaza in mod frecvent anomalii la nivelul hipocampului (parte componenta a sistemului nervos central cu rol important in trecerea informatiei din memoria de scurta durata in cea de lunga durata si in navigarea in spatiu), o patologie care favorizeaza aparitia crizelor convulsive de lunga durata pe fond febril.

Ce pot face parintii in timpul crizei?

Gestionarea corecta a situatiilor in care copilul are convulsii febrile se realizeaza prin adoptarea urmatoarelor masuri:

  • Plasarea copilului pe podea in decubit lateral pentru a preveni riscul de asfixie prin “inghitirea limbii” si aspirarea lichidului gastric in cazul in care criza este insotita de varsaturi
  • Indepartarea obiectelor din jur pentru a preveni vatamarea corporala in timpul crizelor tonico-clonice
  • Degajarea zonei cervicale, descheierea nasturilor de la gat, fermoare etc
  • Monitorizarea frecventei respiratorii si urmarirea cu atentie a eventualelor semne de hipoxie acuta: cianozarea buzelor si/sau a fetei
  • Estimarea pe cat posibil a perioadei de timp pe durata caruia se manifesta crizele.

In prezenta crizelor convulsive ale copilului care apar in context febril sunt CONTRAINDICATE:

  • Imobilizarea copilului
  • Introducerea obiectelor in cavitatea orala a copilului pentru a preveni sectionarea limbii: material textil, creion, curea
  • Administrarea de antitermice
  • Imersia copilului in apa la temperatura camerei sau apa rece in incercarea de a reduce febra.

Parintii sunt indrumati sa apeleze la serviciul medical de urgenta pentru tratarea convulsiilor febrile in situatia in care:

  • Convulsiile dureaza mai mult de 15 minute
  • Convulsiile se limiteaza doar la o parte a corpului
  • Apar semne de insuficienta respiratorie acuta -cianoza fetei si a extremitatilor
  • Manifestarile convulsive prezinta caracter repetitiv in decursul a 24 de ore
  • Este necesara administrarea tratamentului anticonvulsiv pentru stoparea crizelor tonico-clonice.

Este posibil ca in anumite situatii, convulsiile febrile sa se manifeste ca urmare a unei meningite, mai ales atunci cand copilul nu a fost vaccinat in conformitate cu prevederile schemei nationale de vaccinare. Redoarea de ceafa, varsaturile in jet, fotofobia sau bombarea fontanelei in cazul sugarilor pot reprezenta existenta unei infectii cu S.meningitidis la nivelul sistemului nervos central care determina iritatie meningeala.

Se face o evaluare medicala dupa un episod de convulsii febrile?

Dupa remiterea episodului convulsiv, parintii sunt sfatuiti sa se indrepte catre medicul pediatru cat mai repede cu putinta, pentru evaluarea corespunzatoare a copilului. In majoritatea cazurilor convulsiile febrile nu necesita tratament medicamentos, insa medicul specialist poate solicita efectuarea unor investigatii de rutina la copiii cu varsta mai mica de 1 an.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Evaluarea medicala a copiilor care au prezentat convulsii febrile in antecedent, poate cuprinde pe langa examinarea clinica si trecerea in revista a istoricului personal al pacientului pediatric ce cuprinde referiri cu privire la:

  • Statusul imunitar
  • Potentiale infectii contractate la cresa sau gradinita
  • Ingestia de toxine
  • Traume ale sistemului nervos central
  • Monitorizarea dezvoltarii cu ajutorul curbelor de crestere
  • Antecedentele personale si/sau familiale de convulsii febrile.

In situatia in care copilul nu este la zi cu schema de vaccinare sau prezinta sistem imunitar compromis, medicul poate recomanda efectuarea unor investigatii de laborator din sange, urina si lichid cerebrospinal, cu scopul de evidentiere a patogenilor care determina contextul febril si implicit convulsiile.

Sindromul febril in contextul caruia apar convulsiile este cauzat in mare parte de infectii cu patogeni virali si mai rar, agenti bacterieni. Acesta mai poate fi provocat si de vaccinarii recente ale copilului. Riscul copilului de a dezvolta convulsii febrile este usor crescut dupa administrarea vaccinurilor incluse in schema nationala de vaccinare (impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei si Haemophilus influenzae de tip B), insa nu serul inoculat determina manifestarile, ci febra generata de stimularea sistemului imunitar prin administrarea preparatelor.

Agentii virali implicati cel mai frecvent in etiologia convulsiilor febrile sunt reprezentati de catre Roseola Infantum, influenza A si Coronavirus, alaturi de alti patogeni cu tropism respirator care determina faringite, bronsiolite sau otite. In anumite situatii, crizele convulsive febrile se pot manifesta si in contextul unei infectii gastro-intestinale cu Shigella.

Pot fi prevenite convulsiile febrile?

Preventia convulsiilor febrile la copii prin administrarea de anticonvulsivante nu este indicata de rutina de catre medic, deoarece aceste medicamente pot avea efecte secundare nefavorabile ce depasesc beneficiile instituirii unui astfel de tratament.

Diazepamul sub forma de supozitoare sau midazolamul sub forma de spray nazal reprezinta alternative terapeutice la medicatia anticonvulsivanta orala si sunt administrate in context febril la copiii care prezinta in antecedent convulsii febrile cu durata mai mare de 15 minute.

Terapia antiepileptica de lunga durata pentru diminuarea riscului de recurenta al convulsiilor febrile nu este recomandata, iar tratamentul de scadere a temperaturii, nu prezinta indicatie de preventie in cazul acestor manifestari.

Care sunt factorii de risc pentru recurenta convulsiilor febrile?

Cea mai des intalnita complicatie a convulsiilor febrile la copii este reprezentata de recurenta acestora, riscul de reaparitie al manifestarilor tonico-clonice, fiind crescut in situatia in care:

  • Crizele sunt generate de modificari usoare ale temperaturii corpului
  • Convulsiile febrile reprezinta prima manifestare a patologiei care induce febra
  • Exista un istoric familial de crize convulsive la parinti sau frati
  • Varsta copilului la care apare primul episod convulsiv este mai mica de 18 luni.

Este important de retinut faptul ca in ciuda manifestarilor zgomotoase, in majoritatea situatiilor, convulsiile febrile ale copilului sunt benigne si prezinta evolutie spontan favorabila, fara a necesita interventie terapeutica.

Tratamentul medicamentos al convulsiilor febrile

Tratamentul medicamentos al convulsiilor febrile este initiat de obicei in situatiile in care manifestarile nu se remit in maxim 15 minute sau atunci cand acestea continua pana la momentul prezentarii la medic. In prezenta crizelor convulsive indelungate de etiologie febrila s-a dovedit a fi utila administrarea de lorazepam intravenos prin capacitatea medicamentului de a stopa in mod eficient manifestarile tonico-clonice ale copilului. In situatiile in care medicamentul nu poate fi administrat parenteral, exista variante farmocologice orale si sub forma de spray nazal ce prezinta aceeasi eficienta din punct de vedere al stoparii crizelor convulsive ale copilului febril.

Pentru stoparea crizelor care se manifesta sub forma de status epilepticus febril si prezinta durata mai mare de 15 minute, este necesara administrarea unor doze marite de anticonvulsivante pe cale parenterala.

Dupa admiterea in serviciul de urgenta a copilului care prezinta convulsii febrile, personalul medical monitorizeaza cu atentie frecventa cardiaca si respiratorie, tensiunea arteriala si saturatia oxigenului. Copiii cu hipoxie beneficiaza de terapie cu oxigen pentru mentinerea SaO2 >92% si eventual antipiretice pentru ameliorarea disconfortului generat de febra.

 

Referinte:

 

Data publicării 24.08.2022
Data ultimei actualizari 05.05.2023