Roseola infantum: cauze, simptome si tratament

Roseola infantum este o infectie virala des intalnita, cu evolutie autolimitata (se remite spontan) care determina sindrom febril si manifestari cutanate specifice la sugari si copii mici (intre 6 luni si 2 ani). Are o incidenta maxima in jurul varstei de 1 an. Cunoscuta si sub denumirea de a 6-a boala a copilariei, roseola infantum este implicata in 10-45% din etiologia sindroamelor febrile ale copilului mic, cu varsta de pana la 2 ani, care poate atinge si valoarea de 40° C in anumite situatii.
Roseola infantum: cauze, simptome si tratament

Boala este contagioasa, iar transmiterea virusului se face prin intermediul secretiilor contaminate eliminate in timpul stranutului, tusitului, rasului sau vorbitului ori prin utilizarea in comun a veselei si tacamurilor neigienizate.

Cuprins

Cauze roseola infantum

De ce apare roseola infantum? Roseola infantum este cauzata de o infectie cu herpes uman de tip 6 (HHV-6). Spre deosebire de alte tulpini de virus herpetic uman, nu determina aparitia de eruptii cutanate care asociaza vezicule cu lichid.

Acest tip de virus este inrudit cu citomegalovirusul HCMV si herpesul uman de tip 7 (HHV-7), apartinand aceluiasi grup de betaherpes - virusuri cu tropism celular mai scazut fata de celelalte tulpini ale familiei Herpesviridae.

Infectia cu virusul herpetic uman de tip 6 HHV6 la copiii cu sistem imunitar compromis poate ramane latenta pentru o perioada indelungata de timp, reactivarea patogenului determinand aparitia de complicatii amenintatoare de viata la aceasta categorie de pacienti pediatrici.

In timpul sarcinii are loc pasajul transplacentar de la mama la fat al anticorpilor antiroseola infantum. Acest tip de imunitate pasiva este insa de scurta durata si dispare la majoritatea sugarilor in jurul varstei de 6 luni, acestia devenind susceptibili la infectia cu virusul HHV6 care determina roseola infantum. Incidenta acestei patologii virale este mai crescuta in sezonul de primavara/toamna si la copiii cu frati mai mari care pot contracta infectia de la colegii de gradinita transmitand-o mai departe in familie.

Afla mai multe despre bolile copilariei: cauze, simptome si evolutie

Simptome roseola infantum

Simptomatologia clinica a copiilor cu roseola infantum este in general blanda si in anumite situatii poate trece neobservata de catre parinti, avand o evolutie care debuteaza dupa o perioada de incubatie a virusului herpetic cuprinsa intre 5 si 15 zile de la contactul infectant.

Manifestarile care intra in alcatuirea tabloului clinic al copilului cu roseola infantum evolueaza in mod frecvent pe o perioada de aproximativ 3-5 zile si se remit spontan fara a genera complicatii.

Cazurile mai severe de roseola infantum prezinta febra mare (febra ridicata 39-40 grade Celsius) care este insotita ocazional de exantem subit (o eruptie cutanata brusc aparuta) tranzitoriu, cu debut central si extindere periferica la nivelul membrelor superioare si inferioare, mai rar la nivelul fetei. Eruptia persista de obicei 3-4 zile si se prezinta sub forma de papule si/sau macule de culoare roz care dispar la vitropresiune (apasare cu degetul sau cu o lama de sticla a leziunilor papulo maculare in timpul examenului clinic).

Alaturi de modificarile tegumentare specifice, copiii mici mai pot prezenta:

  • Adenopatii laterocervicale si submandibulare (ganglioni limfatici inflamati de o parte si de alta a gatului si sub mandibula)
  • Stare de iritabilitate
  • Refuzul alimentatiei
  • Edem palpebral (umflarea pleoapelor)
  • Rinoree (secretii nazale apoase)
  • Durere in gat
  • Tuse
  • Otalgie (durere la nivelul urechii) secundara inflamatiei membranei timpanice
  • Sindrom diareic usor.

Evolutia nefavorabila a roseolei infantum cuprinde letargie, diminuarea emisiilor de urina, febra inalta persistenta si convulsii febrile datorate capacitatii virusului de a traversa bariera hemato-encefalica.

Alaturi de aceste manifestari, deprimarea accentuata, vizibila a fontanelei anterioare a celui mic constituie un semn de deshidratare acuta care necesita prezentarea la medic pentru initierea tratamentului de reechilibrare hidroelectrolitica si mentinere sub observatie pana la ameliorarea starii generale a copilului.

Complicatii roseola infantum

In cazuri rare, roseola infantum poate determina aparitia complicatiilor manifestate prin:

  • Miocardita
  • Rabdomioliza
  • Trombocitopenie
  • Sindrom Guillain Barre
  • Hepatita acuta.

Dupa infectia primara, virusul se cantoneaza la nivelul ganglionilor limfatici, existand posibilitatea de a se reactiva la pacientii imunocompromisi.

Copiii cu afectiuni tumorale, inclusiv de tip hemato-oncologic, sau cei care necesita efectuarea unui transplant de organ sunt predispusi la reactivarea virusului HHV6 in momentul inceperii terapiei imunosupresoare.

Diagnostic roseola infantum

Diagnosticul de roseola infantum este stabilit de catre medicul specialist cu ajutorul informatiilor oferite de catre parinti si al celor obtinute dupa efectuarea examenului clinic amanuntit al sugarului/ copilului mic.

Examenul clinic poate evidentia in aproximativ 2/3 din copii cu roseola infantum prezenta unor leziuni eritematopapuloase la nivelul mucoasei palatului si uvulei, cunoscute sub denumirea de pete Nagayama.

Medicul pediatru poate recomanda o serie de investigatii de laborator care includ in mod frecvent:

  • Hemoleucograma cu formula leucocitara
  • Proteina C reactiva
  • VSH pentru evaluarea severitatii roseolei infantum sau pentru monitorizarea copilului in timpul evolutiei infectiei.

Testele serologice sunt utilizate pentru confirmarea infectiei cu virusul HHV6 si implica determinarea anticorpilor de tip IgM si IgG din serul pacientului. Anticorpii anti HHV6 de tip IgM pot fi detectati la inceputul infectiei virale (insa pot fi si absenti in anumite situatii), in timp ce anticorpii de tip IgG apar la sfarsitul primei saptamani de evolutie a simptomatologiei si ating un maxim la aproximativ 14 zile, mentinandu-se pe toata durata vietii de adult.

Prezenta anticorpilor anti HHV6 de tip IgM dupa un episod acut de boala poate semnifica reactivarea infectiei virale la anumite categorii de pacienti.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratament roseola infantum

Tratamentul infectiilor cu herpes virus 6 este simptomatic si are ca scop imbunatatirea starii generale a copilului si scurtarea evolutiei bolii prin:

  • Administrarea de lichide in vederea prevenirii starilor de deshidratare
  • Antiinflamatoare nesteroidiene
  • Antitermice pentru diminuarea sindromului febril si al celui algic.

Este contraindicata administrarea de aspirina in cazul copiilor cu varsta de sub 16 ani datorita riscului de aparitie al sindromului Reye. Acest sindrom are potential de evolutie nefavorabila care asociaza steatoza hepatica si encefalopatie acuta non-inflamatorie cu edem cerebral masiv.

Atunci cand boala se manifesta la copiii cu deficienta imunitara, tratamentul cuprinde administrarea medicatiei antivirale pentru prevenirea evolutiei complicate care se poate manifesta prin aparitia pneumoniei sau encefalitei la aceasta categorie de pacienti.

 

Referinte:

 

Data publicării 27.10.2023