RMN-ul cranio-cerebral | Investigatie imagistica de inalta precizie

RMN-ul cranio-cerebral reprezinta o investigatie imagistica neinvaziva care utilizeaza un puternic camp magnetic si unde de radiofrecventa pentru a reproduce imagini extrem de detaliate ale creierului si ale structurilor din jurul acestuia. RMN-ul cerebral sau cranio-cerebral se realizeaza la recomandarea specialistului, fiind utilizat adesea pentru depistarea tipului de AVC (hemoragic, ischemic) si stadializarea AVC-urilor, pentru investigarea afectiunilor infectioase, oncologice sau pentru anomalii ale vaselor de sange de la nivelul creierului.
RMN-ul cranio-cerebral | Investigatie imagistica de inalta precizie

Cuprins

Ce evidentiaza RMN-ul cranio-cerebral?

Una dintre intrebarile frecvente in randul pacientilor este „Ce se vede la RMN-ul cerebral?”.

Scanarile RMN cranio-cerebrale - Rezontanta Magnetica Nucleara sau IRM cranio-cerebral - Imagistica prin Rezonanta Magnetica (ambii termeni se refera la aceeasi investigatie medicala) se utilizeaza pentru toate zonele anatomice cuprinse la nivel cranian:

  • Parenchim cerebral responsabil pentru pentru toate functiile cognitive, senzoriale si motorii ale corpului
  • Sfera ORL (sinusuri, orofaringe si nazofaringe)
  • Sfera oftalomologica.

Un RMN cranio-cerebral in cazul unui AVC poate preciza stadiul ischemiei (supracaut, acut, cronic) si permite, in unitatile specializate, liza trombului vascular in fazele acute, cu remisia/reducerea ischemiei si reducerea zonei afectate de ischemie la nivelul parechimului cerebral. Totodata, depisteaza zonele de sangerare aparute in urma tratamentului trombolitic (zone de hemoragie acuta sau portiuni de sangerare vechi) si sprijina medicul curant in gestionarea eficienta a tratamentului.

De asemenea, RMN-ul cerebral este frecvent utilizat in practica medicala pentru a investiga problemele de ordin neurologic; Inclusiv afectiuni de tipul cefaleei/migrenelor a caror cauza nu a fost determinata, pentru a exlude posibilitatea unor leziuni tumorale.

Examinari imagistice RMN/ CT/ Radiologie pentru diferite segmente ale corpului pot fi efectuate contra cost sau decontate prin CAS in clinicile si spitalele Medicover. Pentru mai multe informatii privind disponibilitatea serviciul in cadrul Medicover puteti solicitata detalii in Call Center 021 9896.

Diferenta dintre RMN cerebral si angiografie

Angiografia este o examinare suplimentara, cu secvente suplimentare care ofera date complementare despre:

  • Pachetele vasculare cerebrale (in accidentele ischemice, anevrisme, malformatii arteriovenoase, cavernoame, conflicte neurovasculare si altele)
  • Artere (inclusiv rapoarte arteriale cu sfera ORL, oro/ nazofaringe, orbita etc).

In timp ce RMN-ul cerebral evalueaza parenchimul, angiografia evalueaza vasele de sange, in special arterele. Medicul specialist este cel care recomanda investigatia necesara in functie de specificitatea cazului.

Cele mai frecvente patologii care pot fi diagnosticate cu ajutorul RMN-ului cranio-cerebral

  • Leziuni tumorale intracraniene (cerebrale si extracerebrale)
  • Accidente vasculare ischemice
  • Hemoragii
  • Leziuni demielinizante (demente, scleroza mutipla)
  • Afectiuni ale nervilor cranieni (inflamatorii, tumorale, conflicte neurovasculare)
  • Afectiuni benigne din sfera ORL (sinuzite, mastoidite, patologii ale urechii interne etc).

In comparatie cu alte metode de investigatie, RMN-ul cranio-cerebral ofera o calitate net superioara de informatii in vizualizarea diferentierii structurilor, atat anatomice (substanta alba si cenusie), cat si patologice (semnal diferit pentru aprecierea structurilor lichidiene, demielinizante, tisulare, sangerare). In plus, permite vizualizarea nervilor cranieni.

Examinarea dureaza aproximativ 30 de minute, iar substanta de contrast este indicata in - angiografie cerebrala, leziuni tumorale, scleroza multipla.

Contraindicatii si efecte adverse

Contraindicatiile absolute sunt:

  • Claustrofobia
  • Prezenta implanturilor metalice, cohleare/ pacemaker (numai cu acordul medicului cardiolog sau efectuate in centre ce permit monitorizarea pacientului cu echipamente IRM compatibile)

Examinarea nativa nu are contraindicatii, respectiv efecte adverse, insa substanta de contrast da, spre exemplu efecte adverse la nivel renal, prin urmare trebuie administrata cu prudenta, acolo unde este cazul (suspiciuni documentate ale medicului curant) si impune evaluarea functie renale inaintea examinarii (clearance creatinina serica >30).

 

RMN-ul cranio-cerebral constituie o tehnica de imagistica avansata ce asigura informatii detaliate despre anatomia si patologiile din zona craniana, de la identificarea leziunilor tumorale la evaluarea stadiilor AVC-urilor. Aceasta investigatie neinvaziva are un rol crucial in diagnosticul si managementul a multiple afectiuni cu urmari grave pentru sanatate.

Data publicării 19.02.2024