Rinofaringita acuta la copii: simptome si tratament

Rinofaringita constituie o afectiune determinata majoritar de virusuri cu tropism respirator care se manifesta mai frecvent in anotimpul rece, in special la populatia pediatrica. Copiii pot prezenta pana la 8 episoade de rinofaringita pe an, insa incidenta maxima a acestei patologii este atinsa intre lunile octombrie si martie.

Cuprins:

Rinofaringita acuta – caracteristici

Majoritatea formelor de rinofaringita diagnosticate la copil prezinta evolutie benigna (raceala banala), autolimitata (trece de la sine fara tratament), insa exista si situatii in care patologia se poate datora unei infectii bacteriene, caz in care devine necesara instituirea de tratament antibiotic specific.

Rinofaringita se manifesta sub forma unei inflamatii a mucoasei respiratorii de la nivelul nasului si faringelui, constituind cea mai frecventă cauza de prezentare la medicul pediatru a copiilor din colectivitatile creselor si gradinitelor. Patogenii virali si bacterieni care favorizeaza aparitia rinofaringitelor copilului se raspandesc cu usurinta pe cale aerogena in cadrul colectivitatilor din institutiile de invatamant, mai ales in timpul sezonului rece.

Rinofaringita acuta este caracterizata de inflamatia persistenta a mucoasei respiratorii si apare in urma unui episod acut de boala incorect tratat sau la persoanele care asociaza alte comorbiditati la nivel pulmonar: BPOC, astm, mucoviscidoza. Fumatul activ sau pasiv irita mucoasa respiratorie si creste riscul de aparitie al infectiilor virale si bacteriene manifestate sub forma rinofaringitelor cronice.

Simptome rinofaringita acuta la copii

Simptomele care intra in alcatuirea tabloului clinic evolutiv al copiilor cu rinofaringita acuta sunt reprezentate in mod frecvent de:

  • Disconfort la nivelul mucoasei faringiene manifestat sub forma de mancarime, senzatie de uscaciune sau durere la inghitit
  • Aparitia de secretii nazofaringiene abundente care se scurg pe peretele faringian posterior (picatura postnazala) si cauzeaza dificultati de respiratie ale copilului in special in decubit dorsal (seara la culcare)
  • Congestie nazala
  • Leziuni ulcerative discrete la nivelul cavitatii orale
  • Otalgie (durere la nivelul urechii)
  • Stranut
  • Tuse iritativa uscata frecventa mai ales noaptea
  • Raguseala
  • Adenopatie cervicala (inflamarea ganglionilor limgatici din zona gatului)
  • Cefalee
  • Febra
  • Mialgie
  • Rash scarlatiniform (eruptie tegumentara specifica infectiilor cu streptococ beta hemolitic de grup A implicat in aparitia rinofaringitei acute bacteriene)
  • Stare generala alterata.

Rinofaringita la copii asociaza in mod frecvent stare de iritabilitate a celui mic, refuzul alimentatiei, iar in cazul unui sindrom febril inalt, diareei sau al varsaturilor poate evolua cu dezechilibre hidroelectrolitice importante ca urmare a pierderilor de apa din organism.

Simptome rinofaringita adulti

Rinofaringita adultului se manifesta in marea majoritate a cazurilor prin congestie nazala, secretii respiratorii abundente, senzatie de disconfort la nivelul faringelui, stranut si tuse care pot fi insotite de febra, mialgii, fatigabilitate, cefalee, inapetenta si stare generala alterata. Simptomele pot varia de la caz la caz in functie de agentul etiologic implicat in aparitia rinofaringitei si de evolutia bolii.

Simptomatologia atinge un maxim in ziua 2-4 de evolutie a patologiei si se remite in marea majoritate a cazurilor in decurs de cateva zile de la debut. Tusea poate persista pana la 3-5 saptamani de la debutul rinofaringitei, durata manifestarilor asociate rinofaringitelor fiind influentate majoritar de capacitatea de functionare a sistemului imunitar al pacientului si comorbiditatile asociate.

Cum se transmite rinofaringita acuta

Transmiterea agentilor patogeni implicati in aparitia rinofaringitelor este aerogena si se realizeaza prin intermediul secretiilor respiratorii contaminate eliberate in timpul stranutului, tusitului sau vorbitului care ajung in contact cu mucoasa respiratorie si oculara a indivizilor sanatosi.

Diagnostic rinofaringita la copii

Diagnosticul rinofaringitelor la copil este stabilit de catre medicul de familie sau cel pediatru cu ajutorul informatiilor obtinute din anamneza si examenul clinic al pacientului. Caracteristicile epidemiologice ale acestei afectiuni pot orienta decizia medicului curant de a efectua o serie de investigatii reprezentate in mod frecvent de testele rapide antigenice si exsudatul faringian. Testele rapide imunocromatografice sunt utilizate pentru detectia infectiilor cu virusuri respiratorii, in timp ce cultura din exsudat faringian identifica patogenii bacterieni de tipul streptococului beta hemolitic de grup A implicat in aparitia rinofaringitelor la copil.

Cand este cazul sa ne adresam medicului

In cazul sugarului si copilului mic care refuza alimentatia datorita dificultatilor de deglutitie (durere severa la inghitit), cel care prezinta scaune diareice si febra persistenta in contextul unei rinofaringite acute, se recomanda prezentarea la medic cat mai urgent deoarece exista riscul crescut de aparitie al dezechilibrelor hidroelectrolitice cu evolutie nefavorabila.

Copiii inscrisi la cresa, gradinita sau la scoala, care prezinta mai mult de 6 episoade de rinofaringita acuta pe an necesita evaluare medicala de specialitate pentru identificarea cauzelor si a unor eventuale complicatii care pot surveni in contextul infectiilor recurente ale tractului respirator superior. Persistenta sau agravarea manifestarilor specifice rinofaringitei si cele care asociaza otalgie necesita prezentarea la medicul ORL pentru evaluare amanuntita si daca este necesar, stabilirea unui plan de tratament adaptat in functie de particularitatile clinice ale fiecarui caz in parte.

Formele usoare pana la moderate de rinofaringita prezinta evolutie favorabila cu imbunatatirea simptomatologiei in decurs de 7 zile pana la 10 zile de la aparitie si pot fi tratate la domiciliu de catre parinti, conform indicatiilor telefonice ale medicului curant.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Ingrijirea la domiciliu in caz de rinofaringita

Ingrijirea la domiciliu de catre parinti a copiilor cu rinofaringita usoara/moderata implica mentinerea unei hidratari si al unui aport caloric corespunzator al celui mic, prin administrarea de supe, ceaiuri si mancare usor de mestecat si inghitit care nu accentueaza disconfortul faringian. Umidificatoarele de camera, spray urile nazale cu apa de mare si dezobstruarea frecventa a căilor respiratorii nazale cu ser fiziologic steril, diminueaza congestia nazala ameliorand respiratia copilului cu rinofaringita.

Tratament rinofaringita la copii

Terapia farmacologica a rinofaringitelor la copil este simptomatica si etiologica. La copii cu varsta mai mare de 2 ani, medicatia corticoida sub forma de spray-uri nazale amelioreaza congestia mucoasei respiratorii, insa aceasta terapie se administreaza pe termen limitat, in conformitate cu indicatiile medicului curant. Sindromul febril si disconfortul faringian pot fi ameliorate cu ajutorul medicatiei antiinflamatorii si analgezice in doze corespunzatoare varstei si greutatii copilului prescrise de catre medicul pediatru sau de familie.

Terapia etiologica a rinofaringitelor implica administrarea de antibioterapice in situatia in care infectia mucoasei respiratorii se datoreaza streptococului beta hemolitic de grup A. Selectarea medicatiei antimicrobiene este efectuata in conformitate cu spectrul de actiune al acesteia si susceptibilitatea patogenului determinata prin intermediul antibiogramei care se obtine dupa izolarea bacteriei in laboratorul de microbiologie.

In majoritatea cazurilor, medicul recomanda administrarea penicilinei (sau a eritromicinei in cazul alergiei la penicilina) sau a unei cefalosporine pentru tratarea rinofaringitelor copilului. In functie de severitatea manifestarilor, medicatia antibiotica poate fi administrata oral sau parenteral in dozele si la intervalul orar recomandate de catre medic.

Tratamentul antiviral administrat copiilor cu rinofaringita este rezervat anumitor cazuri selectate de catre medic si se administreaza numai la recomandarea acestuia din cauza efectelor adverse pe care le poate determina acest tip de medicatie.

In cazul adultilor tratamentul simptomatic al faringitei este similar celui aplicat la copii si include repaos, hidratare corespunzatoare si o alimentatie adecvata care sa asigure necesarul caloric zilnic al pacientului. Antiinflamatoarele nesteroidiene, decongestionantele nazale si solutiile orale antiseptice amelioreaza disconfortul generat de febra si inflamatia mucoasei respiratorii nazale si faringiene. Tratamentul etiologic al rinofaringitelor la adult este reprezentat de antivirale si antibiotice prescrise de catre medicul curant.

Rinofaringita copilului si adultului se datoreaza in majoritatea cazurilor infectiilor virale cu tropism respirator si prezinta in mod frecvent evolutie autolimitata (dispare fara tratament) care se remite in decurs de cateva zile de la debut. Managementul acestei patologii vizeaza in principal ameliorarea simptomatologiei, persoanele cu sistem imunitar competent eliminand virusul fara necesitatea instituirii de tratament medicamentos specific.

 

Referinte:

Data publicării 13.10.2023
Data ultimei actualizari 06.11.2023