Ganglioni limfatici inflamati – cauze si tratament

Sistemul circulator limfatic este constituit dintr-o retea de vase limfatice, organe limfatice (timus, splina, amigdale) si ganglioni care asigura circulatia limfei la nivelul intregului organism. Circulatia limfatica reprezinta o componenta a sistemului cardiovascular si contine capilare, vase, noduli limfatici si trunchiuri limfatice distribuite in diferite zone ale corpului -lombar, intestinal, bronhomediastinal, jugular si subclavicular, alaturi de ductul limfatic drept si ductul limfatic toracic.
Ganglioni limfatici inflamati – cauze si tratament

Cuprins

Functiile sistemului limfatic

Principalele functii ale sistemului limfatic sunt reprezentate de:

  • Reglarea si drenarea lichidului interstitial cu formarea limfei
  • Asigurarea unei conexiuni intre lichidul interstitial si diferitele sisteme si organe ale corpului
  • De absorbtie a detritusurilor celulare interstitiale (produse de descompunere ale celulelor interstitiale), germenilor patogeni si a celulelor canceroase
  • Absorbtia si transportul lipidelor, vitaminelor liposolubile, proteinelor, diferitelor tipuri de celule sau fragmente celulare
  • Implicarea la nivelul reactiilor generate de sistemul imunitar prin transportarea celulelor plasmatice, macroflorei si a limfocitelor
  • Limfocitopoieza (sintetizarea de limfocite)
  • Functia de filtrare a plasmei
  • Functia de depozitare a limfei.

Ganglionii limfatici reprezinta structuri tisulare de mici dimensiuni care sintetizeaza si stocheaza limfocite, celule sangvine implicate in sistemele de aparare generate de sistemul imun, in prezenta agentilor infectiosi de cauza virala si/sau bacteriana.

Din punct de vedere topografic, ganglionii limfatici pot fi dispusi superficial in regiunea capului si la nivelul gatului, in profunzime de-a lungul vaselor sangvine intratoracice si intraabdominale de calibru mare sau juxtapusi diferitelor traiecte nervoase-nervul spinal si nervul recurent.

Rolul ganglionilor limfatici in organism

Ganglionii limfatici indeplinesc mai multe roluri importante printre care se regasesc functia de bariera, filtrarea limfei, limfopoieza si functia imunitara. La nivelul ganglionilor limfatici are loc filtrarea limfei de posibile antigene, citokine (celule cu rol inflamator) sau alte celule care sunt prezentate limfocitelor de tip B si T citotoxice sau Thelper pentru legare si indepartare eficienta din organism.

Limfocitele sintetizate de sistemul limfatic ajung in diferite tesuturi si organe si se reintorc prin intermediul venulelor cu endoteliu inalt la nivelul ganglionilor limfatici, acest proces purtand denumirea de “homing” (reintoarcere la locul de sinteza). Prin intermediul acestui proces este favorizata recunoasterea de catre celulele limfatice a celulelor prezentatoare de antigen care sunt astfel eliminate de la nivelul diferitelor organe si tesuturi ale organismului.

Cauze ganglioni limfatici inflamati

Cauzele care genereaza umflarea ganglionilor limfatici, cunoscuta sub denumirea de adenopatie, sunt reprezentate de infectiile virale, bacteriene si procesele tumorale care asociaza caracter de invazivitate si pot disemina prin intermediul circulatiei limfatice catre alte organe, determinand aparitia de metastaze secundare.

  • Etiologia virala a adenopatiilor include infectia cu HIV, mononucleoza infectioasa determinata de Epstein Barr, Citomegalovirus, Rubella, Herpes simplex, virusul Varicelo Zosterian sau Adenovirus.
  • Cauzele bacteriene ale adenopatiilor sunt reprezentate de infectii cu Staphylococcus, Streptococcus, Salmonella, Chlamydia trachomatis, Treponema pallidum, Mycobacterium tuberculosis si leprae. Etiologia parazitara a limfadenopatiilor este reprezentata de toxoplasmoza, histoplasmoza si in anumite zone endemice microfilarii de tipul Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, B timori, Loa loa, sau Mansonella spp.
  • Cauzele neoplazice de inflamatie a ganglionilor includ malignitati primare: leucemia limfoblastica acuta, limfomul Hodgkin si non Hodgkin, neuroblastomul, leucemia monocitara acuta pediatrica, rabdomiosarcomul si metastaze secundare generate de tumorile mamare, tiroidiene, pulmonare sau renale.
  • Adenopatiile de cauza autoimuna sunt determinate de sarcoidoza, artrita reumatoida juvenile si Lupus. Expunerea la substante toxice - alcool, fum de tigara si anumite tipuri de terapii medicamentoase care includ administrarea de atenolol, carbamazepina, cefalosporine, hidralazina, penicilina, fenitoina, sulfonamide sau chinidina, reprezinta alte cauze care pot favoriza inflamarea ganglionilor limfatici.
  • Adenopatiile pot constitui in anumite situatii, reactii adverse in cadrul terapiilor profilactice asa cum este vaccinarea impotriva COVID 19, in cazul careia s-a raportat o incidenta crescuta a reactiilor locale, reprezentate de aparitia tumefierii ganglionilor axilari situati in vecinatatea locului de administrare al preparatului.

Afla mai multe despre Diferenta dintre infectiile virale si bacteriene

Cand este cazul sa ne adresam medicului?

Principalele manifestari care insotesc adenopatiile si in prezenta carora devine necesar un consult medical de specialitate sunt reprezentate de:

  • Adenopatie cu evolutie rapida
  • Persistenta adenopatiilor pentru o perioada mai lunga de 2 saptamani
  • Pierdere in greutate neintentionata
  • Sindrom algic cronic sau transpiratii nocturne insotite de simptomatologie respiratorie
  • Manifestari vasculare: sangerari usoare sau aparitia de echimoze
  • Dificultati de respiratie sau deglutitie (dificultati la inghitire).

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratament

Tratamentul adenopatiilor este etiologic si simptomatic, avand ca scop indepartarea cauzelor care determina tumefierea ganglionilor limfatici si ameliorarea starii generale a pacientului.

  • Terapia adenopatiilor favorizate de infectiile bacteriene beneficiaza de tratament antibiotic specific germenilor bacterieni responsabili de aparitia manifestarilor si este instituit in functie de rezultatele antibiogramei. Terapia cu antibioterapice in cazul pacientilor cu adenopatii de cauza bacteriana poate fi completata de antiinflamatoare nesteroidiene si antialgice, medicatie simptomatica administrata pentru ameliorarea disconfortului dureros al bolnavului.
  • Tratamentul adenopatiilor de cauza virala consta in administrarea de antiinflamatoare, antialgice, hepatoprotectoare in cazul infectiilor virale cu tropism hepatic sau antiretrovirale in infectia HIV.
  • Adenopatiile manifestate in contextul cancerelor hematologice beneficiaza de tratament chimioterapic, imunoterapie tintita, radioterapie si/sau transplant allogen sau autolog de celule stem. Terapia limfoamelor maligne presupune expunere la radiatii ionizante si administrarea de chimioterapice.
  • Tratamentul chirurgical este indicat pacientilor cu tumori maligne rezecabile si statii ganglionare infiltrate cu celule tumorale si poate fi completat in anumite situatii de chimioterapie si/sau radioterapie
  • Adenopatiile de etiologie parazitara sunt tratate cu ajutorul medicatiei antihelmintice si uneori poate fi completata de antibiotice pentru prevenirea suprainfectiilor bacteriene.

Ganglioni limfatici la bebelusi si copii mici

Ganglionii limfatici de dimensiuni reduse sunt palpabili la majoritatea copiilor, mai ales daca tesutul celular este redus, insa aceasta caracteristica nu este definitorie pentru existenta unui anumit proces patologic la nivel limfatic. Adenopatia cervicala (inflamatia ganglionilor limfatici ai regiunii cervicale) reprezinta o manifestare frecvent intalnita in practica medicala pediatrica si constituie o reactie fiziologica de aparare a organismului, generata mai ales de prezenta patogenilor virali cu tropism respirator.

Administrarea vaccinurilor la copil poate genera o adenopatie tranzitorie, ca reactie adversa la terapia profilactica. Vaccinul BCG poate determina aparitia unui tablou clinic al copilului care sa includa adenopatie axilara de partea membrului superior la nivelul caruia s-a administrat inoculul. Limfadenopatiile copilului secundare vaccinului BCG pot fi unice sau multiple, prezentand in anumite situatii evolutie care include formarea de abcese, supuratie si fistulizare.

Majoritatea limfadenopatiilor la copil prezinta o cauza evidenta din punct de vedere clinic sau care poate fi stabilita cu ajutorul unui set de analize paraclinice minime, fiind reprezentata in mod frecvent de catre:

  • Infectii acute ale sistemului respirator superior de cauza virala - viroze, mai rar bacteriana -angina streptococica
  • Rubeola
  • Mononucleoza infectioasa determinata de infectia cu virusul Epstein Barr
  • Boala gherelor de pisica determinata de Bartonella henselae
  • Toxoplasmoza
  • Boala Kawasaki
  • Tuberculoza
  • Infectii cu mycobacterii atipice.

Daca manifestati oricare dintre aceste simptome, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate. Preventia si monitorizarea afectiunilor medicale reduc riscul de aparitie a complicatiilor si administrarea tratamentelor agresive, cu efecte adverse severe asupra starii generale de sanatate.

 

Referinte:

Data publicării 07.11.2022
Data ultimei actualizari 10.08.2023