Infectia cu Citomegalovirus

Citomegalovirusul provoaca o afectiune similara gripei sau mononucleozei in special la populatia tanara in timp ce o infectie aparuta pe parcursul sarcinii se poate transmite transplacentar de la mama la fat cu grave consecinte asupra produsului de conceptie.
Infectia cu Citomegalovirus

Cuprins

Ce este Citomegalovirusul?

CMV este un virus comun, intalnit atat la oameni cat si la animale, gazda naturala fiind reprezentate de primate. La om cel mai frecvent implicat in aparitia infectiilor este HCMV human citomegalovirus, care determina aparitia unui sindrom similar mononucleozei infectioase sau “ boala sarutului “ asa cum mai este denumita insa fara simptomele specifice faringitei acute.

Virusul se transmite prin intermediul sangelui (transfuzii de sange, plasma), a secretiilor contaminate (contact sexual, saliva) a organelor transplantate in cazul in care donorul prezinta infectie cu Citomegalovirus dar si in timpul sarcinii de la mama la fat (atunci cand mama se infecteaza pentru prima data) sau prin laptele matern.

Simptomele infectiei cu Citomegalovirus

La populatia adulta imunocompetenta boala evolueaza frecvent asimptomatic sau cu manifestari reduse de tipul gripei: oboseala, febra, frisoane, dureri articulare si de cap. La examenul clinic pot fi observate prezenta adenopatiilor (inflamarea ganglionilor limfatici) sau a hepatosplenomegaliei (marirea volumului hepatic si splenic). Dupa trecerea prin boala apar anticorpii cu rol protector pe toata durata vietii astfel ca persoanele imunocompetente nu se vor reinfecta, exceptie fac cele cu sisteme imunitare slabite la care virusul aflat in stare latenta se poate reactiva cu aparitia simptomatologiei specifice.

La nou nascut infectia primara congenitala (transplacentara) sau neo-natala (la nastere sau prin alaptare), evolueaza cu afectarea generalizata a organelor hematopoietice si a sistemului nervos putand sa duca in unele cazuri la deces. Nou nascutii cu CMV congenital pot prezenta:

  • Deficit de auz si vedere
  • Dezvoltare psihica intarziata
  • Afectare cerebrala cu microcefalie (cap mic) si convulsii
  • Pneumonie
  • Anemie
  • Afectare hepatica sau splenica

In cazul persoanelor care sufera de HIV sau alte boli ce afecteaza sistemul imunitar, infectia cu Citomegalovirus poate fi reactivata sau primara, ambele situatii avand de obicei evolutii grave datorita deficitului de anticorpi cu rol protector.

Diagnosticul infectiei cu CMV

Diagnosticul in infectia cu CMV este reprezentat de testele serologice ( analize medicale din sange recoltat prin punctie venoasa) si presupune identificarea de:

  • anticorpide tip Ig M (pentru infectiile acute sau recente);
  • tip Ig G (pentru infectiile virale in antecedent).

Anticorpii specifici sunt necesari pentru triajul donatorilor de sange sau organe precum si pentru evaluarea statusului imun inainte de sarcina, putand fi efectuat in cadrul unei baterii de teste mai ample numite TORCH (toxoplasmoza, rubeola, Citomegalovirus si virus Herpes simplex).

La pacientii imunocompromisi se pot efectua biopsii de organ cu identificarea prezentei virusului prin tehnica PCR pentru demonstrarea caracterului invaziv al bolii. Metoda PCR (polymerase chain rection) are avantajul de a evalua cantitativ incarcatura virala din tesuturi, urina dar si din alte fluide corporale.

Cultura Citomegalovirusului este laborioasa si necesita un timp mai indelungat pentru obtinerea rezultatelor insa este utilizata in laboratoarele centrale alaturi de testele moleculare la copiii care prezinta malformatii congenitale sugestive pentru infectia virala: icter prelungit, anemie, pneumonii non bacteriene, convulsii sau semne de intarziere a dezvoltarii psihice (cand se suspicioneaza infectia cu CMV).

Tratamentul impotriva CMV

Tratamentul se adreseaza mai ales pacientilor cu HIV si celor cu transplant aflati sub terapie imunosupresoare si cuprinde utilizarea antiviralelor de tipul Ganciclovirului sau Foscarnetului.

La pacientii imunocompetenti este preferat tratamentul medicamentos simptomatic care sa reduca febra (antipiretice) si discomfortul dat de aceasta (antialgice).

Preventia reprezinta un alt aspect important in stoparea transmiterii infectiei cu Citomegalovirus. Igiena mainilor reduce riscul de raspandire a virusului in special in cazurile in care persoana ingrijeste un copil bolnav ( nou nascutii elimina virusul prin urina, lacrimi si saliva ). Contactele sexuale protejate sunt si ele indicate pentru a nu disemina patogenul prin lichidul seminal si secretiile vaginale.

 

Afla mai multe:
Consultant Medical Dr. TEODORA TRUSCA
Data publicării 30.10.2020