Cat de periculos este abcesul perianal si cum poate fi tratat?

Abcesul perianal este o infectie localizata la nivelul tesutului din jurul anusului. Aceasta se poate dezvolta in urma blocarii unui por al glandei anale, ceea ce poate duce la inflamatie si la acumularea de puroi in zona respectiva. Cat de periculos este abcesul perianal si cum poate fi tratat? Aflati din acest material.
Cat de periculos este abcesul perianal si cum poate fi tratat?

Cuprins:

Articol realizat de Dr. Bogdan Popescu - Medic primar Chirurgie generala, Proctologie

Ce este abcesul perianal?

Abcesul perianal este o infectie localizata in jurul anusului, ce poate avea cauze infectioase sau neinfectioase.

Cum apare abcesul perianal?

Abcesul perianal apare in momentul in care un por de la nivelul glandelor anale este obstructionat/ blocat de prezenta unor germeni.

Bacteria E.coli reprezinta una din cauzele cele mai des intalnite, de natura infectioasa, care duce la aparitia abcesului perianal. Printre cauzele neinfectioase se numara o serie de afectiuni, precum boala Crohn, colita ulcerative si anumite traumatisme.

Rezultatul este aparitia unei inflamatii si puroi, care umple cavitatea porului respectiv. Acest prim stadiu se numeste criptita, care se poate extinde in spatiile din jurul anusului si rectului.

Daca infectia patrunde prin sfincterul anal extern, va produce un abces ischiorectal, mult mai profund.

Abcesul ischiorectal  este o infectie localizata in zona perianala, mai exact in tesutul adipos dintre muschii perineului si peretele rectal. Aceasta se poate dezvolta in urma unei inflamatii a glandelor anale sau a unei fisuri anale care nu se vindeca. De obicei, abcesul ischiorectal apare la persoanele cu o istorie de hemoroizi, constipatie cronica sau alte probleme la nivelul anusului.

Care sunt simptomele abcesului perianal?

Simptomele abcesului perianal pot include:

  • Durere
  • Umflaturi
  • Sensibilitate in zona anala
  • Pacientul mai poate resimti o senzatie de presiune in zona afectata.
  • In cazul in care abcesul se extinde si nu este drenat, pot aparea si alte simptome, precum febra si tulburari severe ale tranzitului intestinal
  • In unele cazuri, pacientul nu va defeca din cauza durerii foarte mari asociate.

In unele cazuri, abcesul poate duce la formarea unei fistule anale, ceea ce inseamna ca puroiul se scurge din abces si formeaza un canal intre anus si piele.

Cum este diagnosticat abcesul perianal?

Abcesul perianal este diagnosticat prin examinare clinica, anamneza pacientului si un set de investigatii suplimentare. Diagnosticarea implica tuseu rectal, analize de sange, precum si ecografii sau radiografii, in functie de particularitatile fiecarui caz.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Necesita abcesul perianal interventie chirurgicala?

Da, abcesul perianal reprezinta, de altfel, o urgenta chirurgicala, din momentul in care este diagnosticat. Tratamentul abcesului perianal implica drenarea puroiului din zona afectata.

Pentru a trata abcesul perianal, medicul chirurg va efectua o incizie, scopul fiind acela de a evacua tot continutul puroiului si pentru a curata cavitatea in care acesta s-a format. Va fi nevoie si de masarea cavitatii. Daca in timpul interventiei medicul observa prezenta unei fistule, atunci va fi nevoie de inca o interventie chirurgicala, pentru tratarea acesteia, la distanta de interventia pentru tratarea abcesului perianal.

Interventia chirurgicala se realizeaza sub anestezie rahidiana/generala, iar pacientul poate ramane internat 1-2 zile postoperator.

In momentul externarii, medicul chirurg va prescrie pacientului si un tratament medicamentos impotriva durerii si a inflamatiei, precum si tratament cu antibiotic.  

Cand este drenarea puroiului o urgenta chirurgicala in cazul abcesului perianal?

Drenajul abcesului devine o urgenta pentru pacientii care:

  • Au diabet
  • Septicemie - infectia are un risc mare de a se raspandi in alte zone ale corpului
  • Celulita extinsa
  • Sunt imunocomprimati.

De asemenea, drenarea puroiului reprezinta o urgenta chirurgicala si in situatiile in care:

  • Disconfortul produs este sever si poate afecta calitatea vietii pacientului.
  • Daca abcesul perianal creste rapid sau se umfla brusc, poate fi necesar un drenaj urgent pentru a preveni complicatiile grave.

Poate fi tratat abcesul perianal cu antibiotice?

Tratamentul cu antibiotice este recomandat in tratarea abcesului perianal, insa pentru a preveni raspandirea infectiei. Acest tratament medicamentos nu este de sine suficient. Pentru a vindeca un abces perianal, este nevoie de drenarea puroiului din cavitatea afectata, pentru a nu duce la complicatii ulterioare.

In cat timp iti revii dupa drenarea abcesului perianal?

Vindecarea va dura 3-4 saptamani si va necesita pansamente repetate. Este posibil ca dupa operatie sa persiste fistula perianala, ce va face ca procesul de vindecare sa dureze.

La ce sa fii atent dupa operatia de abces perianal?

Va fi nevoie ca pacientul sa respecte cateva reguli dupa interventia chirurgicala pentru drenarea abcesului perianal.

Schimbarea pansamentului se poate face zilnic in faza initiala, iar ulterior, frecventa schimbarii pansamentului scade, pana la cicatrizarea completa. De asemenea, poate exista posibilitatea existentei unor scurgeri in primele zile, care vor pata pansamentul.

Dupa fiecare scaun, este nevoie ca pacientul sa asigure igiena corespunzatoare a zonei.

Este important de mentionat faptul ca abcesul perianal poate fi recurent sau poate duce la complicatii grave, cum ar fi septicemia sau formarea de fistule anale. Consultul de specialitate este recomandat inca de la aparitia primelor simptome.

Data publicării 13.06.2023
Data ultimei actualizari 07.02.2024