Cataracta - cauze, forme, manifestari clinice tratament

Cataracta reprezinta o afectiunea oftalmologica care determina scaderea progresiva a acuitatii vizuale datorita pierderii transparentei cristalinului (lentila a ochiului cu rol de focalizare a imaginii, aflata in spatele irisului).
Cataracta - cauze, forme, manifestari clinice tratament

Cuprins

Ce este cataracta

Cataracta reprezinta o afectiunea oftalmologica care determina scaderea progresiva a acuitatii vizuale datorita pierderii transparentei cristalinului (lentila a ochiului cu rol de focalizare a imaginii, aflata in spatele irisului).

De ce apare afectiunea

Mecanismele de aparitie ale afectiunii pot fi genetice (mostenite) si dobandite ulterior pe parcursul vietii, aproximativ 70% dintre persoanele de peste 65 de ani fiind diagnosticate cu aceasta afectiune. Cei mai frecventi factori de risc implicati in aparitia cataractei sunt reprezentati de catre expunerea excesiva la razele UV (lumina naturala sau artificiala-saloane de bronzat), utilizarea de medicatie corticosteroida, asocierea unor boli metabolice cronice (diabet zaharat) sau oftalmologice (glaucom, dezlipirea de retina), traumatismele sau desfasurarea activitatii profesionale in medii toxice.

Dupa modul de afectare al cristalinului cataracta poate fi impartita in 3 categorii si anume:

  1. Cataracta nucleara (opaciefierea centrala a cristalinului) este determinata de scleroza nucleara si reprezinta cea mai frecventa forma de cataracta intalnita mai ales in cazul varstnicilor;
  2. Cataracta de tip cortical este intalnita mai des in cazul tinerilor si al persoanelor care sufera de diabet zaharat; se manifesta prin aparitia opacifierii “in spita de roata” care se extinde din periferie catre centrul cristalinului si determina aparitia unei cataracte corticale;
  3. Cataracta subcapsulara posterioara se formeaza in spatele capsulei care mentine lentila in pozitie fiziologica si are incidenta crescuta la persoanele cu miopie severa.

Care sunt simptomele cataractei

Afectiunea se instaleaza la nivelul ambilor ochi si evolueaza fara durere, tulburarile de vedere descrise de catre pacienti fiind reprezentate de catre:

  • Vedere in ceata;
  • Scaderea intensitatii culorilor;
  • Necesitatea schimbarii frecvente a ochelarilor (sau a lentilelor de contact pentru vedere) cu lipsa imbunatatirii acuitatii vizuale;
  • Fotofobie (sensibilitate la lumina);
  • Scaderea acuitatii vizuale pe timpul noptii;
  • Perceptia de halouri in jurul punctelor luminoase;
  • Diplopie (vedere dubla).

In mod paradoxal, pacientii descriu o imbunatatire a vederii la apropiere, de scurta durata insa, care dispare odata cu evolutia cataractei.

Cataracta - cauze, forme, manifestari clinice tratament

Investigatii diagnostice ale cataractei

Diagnosticul afectiunii este stabilit in cadrul unui consult oftalmologic de rutina prin examinarea cu ajutorul unui aparat denumit biomicroscop. Medicul oftalmolog va stabili pe parcursul examinarii gradul de avansare al bolii prin determinarea acuitatii vizuale, a sensibilitatii la contrast si al acuitatii vizuale in conditii de lumina scazuta (vederea nocturna).

Tratament

Tratamentul cataractei este reprezentat de catre inlocuirea chirurgicala dupa administrarea de anestezie locala, a cristalinului opacifiat cu un cristalin artificial si prezinta indicatie de efectuare in cazul pacientilor a caror probleme de vedere afecteaza calitatea vietii prin ingreunarea activitatilor cotidiene.

Afla mai multe:

Data publicării 24.05.2021