E. coli: simptome infectie cu Escherichia coli si tratament

Escherichia coli este cea mai frecventa cauza a multiple infectii bacteriene atat la adulti, cat si la copii. E. coli este bacteria responsabila adesea de infectii de tract urinar, infectii ale tractului gastrointestinal, septicemie si alte infectii clinice precum meningita neonatala. Printre simptomele frecvente ale infectiei cu E. coli se numara diareea, crampele abdominale, febra si greata cu varsaturi, cu mentiunea ca in functie de tulpina E. coli contractata, simptomatologia poate varia considerabil. Tratamentul infectiei cu E. coli necesita administrarea de antibiotic conform antibiogramei si respectand indicatiile medicului cu privire la doza si durata administrarii.
E. coli: simptome infectie cu Escherichia coli si tratament

Cuprins

Escherichia coli – ce este?

Escherichia coli sau E. coli este o bacterie, un germen Gram negativ facultativ anaerob, care rezida in mod normal in intestin la oameni, adica face parte din flora normala, 0.1% din microbiota intestinului.

Majoritatea tulpinilor de E. coli care colonizeaza tractul digestiv sunt nonpatogene (de aici si ideea ca E. coli sunt inofensive). Desi prezenta bacteriei in organismul uman este fireasca, exista tulpini de E. coli a caror prezenta declanseaza aparitia unei boli, asa cum sunt ETEC - tulpina enterotoxigena, EPEC - tulpina enteropatogena sau EHEC - tulpina enterohemoragica.

Fiind un germen facultativ anaerob, acesta poate supravietui si fara oxigen, dezvoltandu-se usor in medii lichide (adera la nivelul mucusului intestinal).

Shiga toxina E.coli si Sindromul Hemolitic Uremic

Shiga toxina E.coli (STEC), o toxina puternica a bacteriei E. coli, poate conduce la complicatii grave precum Sindromul Hemolitic Uremic (SHU).

Sindromul Hemolitic Uremic este o afectiune mai rar intalnita in practica medicala, fiind considerata insa una dintre cele mai frecvente cauze ale insuficientei renale acute la copilul mic, cu varsta de sub 5 ani. SHU poate aparea si la adulti, dar mai rar.

Simptomele infectiei produse de Shiga toxina variaza de la persoana la persoana, dar includ adesea:

  • Crampe (dureri) abdominale severe
  • Diaree (adesea cu sange)
  • Voma
  • Unele persoane pot prezenta febra peste 38.5˚C.

Simptomele apar, de regula, la 3 pana la 4 zile de la contractarea bacteriei, insa manifestari clinice se pot observa oricand intre 1 si 10 zile de la expunerea la patogen.

In ceea ce priveste severitatea infectiei, cele mai multe persoane se recupereaza in 5-7 zile, insa sunt si cazuri de infectii severe ce pot pune viata in pericol.

Daca observati aceste simptome la copilul dvs., nu ezitati sa va adresati specialistului pentru un consult medical.

Cum se transmite E. coli?

Bacteria ajunge in mediul extern odata cu eliminarea scaunului (materiile fecale), iar infectiile pe care le produce la nivelul organismului apar de cele mai multe ori atunci cand regulile de igiena nu sunt respectate (spalarea mainilor cu apa si sapun, consumul alimentelor contaminate etc).

Prin urmare, principala modalitate de contractare a bacterie este fecal-orala. E. coli ajunge din materiile fecale in organismul uman, de regula prin:

  • Ingerarea de apa si de alimente care au intrat in contact cu materiile fecale de la o persoana infectata cu E. coli sau cu materiile fecale de la animale infectate cu E. coli. Adesea legumele, salatele si fructele nespalate, carnea insuficient preparata termic, produsele lactate care nu au fost pasteurizate sunt asociate cu transmiterea E. coli la om.
  • E. coli se transmite de la o persoana infectata in momentul in care, de exemplu, dupa utilizarea toaletei mainile nu sunt suficient spalate si atinge alte suprafete, obiecte, ustensile de bucatarie sau mancare. Trasnsmiterea poate avea loc si prin contactul cu scutecele ori lenjeria persoanei infectate.

Factori de risc

Pe langa igiena precara, sunt si alti factori care pot creste riscul de infectie cu E. coli, ca de exemplu:

  • Sistemul imunitar insuficient dezvoltat al copiilor mici
  • Varsta inaintata si sistemul imunitar slabit cresc si ele riscul de infectii
  • Sistem imunitar compromis din diverse cauze - administrarea de medicamente imunosupresoare, existenta unei infectii cu HIV, existenta patologiilor oncologice.

Afla mai multe despre imunitatea la nou nascuti, bebelusi si copii mici

Infectii cauzate de E. coli

  • Infectii urinare - cele mai intalnite infectii cu E. coli apartin tractului urinar (UPEC - E. coli uropatogen), in special la femei, si se datoreaza apropierii anatomice a uretrei de anus. Astfel germenii se propaga din intestin la nivel tegumentar perineal si ajunge sa colonizeze uretra, fiind responsabil de aparitia infectiilor urinare pana la vezica urinara (cistite) joase sau inalte (pielonefrite - afecteaza rinichii) in functie de extinderea procesului infectios.
  • Gastroenteritele se manifesta sub forma scaunelor diareice si sunt date de ETEC (tulpina enterotoxigena) fiind cauza principala de infectie prin intermediul mainilor si alimentelor contaminate. Mai frecvent intalnita in cazul copiilor mici, poate afecta si adultii, purtand denumirea de „diareea calatorului“. Afla mai multe despre gastroenterita si enteroviroza: cauze, simptome, tratament
  • Enterocolitele hemoragice sunt cauzate de tulpina EHEC (E. coli enterohemoragic) sau EIEC (E. coli enteroinvaziv) si au acelasi mecanism de raspandire prin intermediul lichidelor sau prin consumul de alimente incorect procesate termic ori contaminate prin manipulare incorecta. Se manifesta sub forma unei inflamatii intestinale cu dureri, crampe abdominale ce cauzeaza scaune diareice cu mucus cu striuri de sange.
  • Sindromul diareic la copiii mici sub 2 ani este determinat de EPEC (E. coli enteropatogen) si determina o imunizare precoce (stimuleaza sistemul imunitar si apar anticorpi), astfel ca peste aceasta varsta sunt mai rar semnalate infectii cu aceasta tulpina.
  • Tulpinile ECNM ( coli neonatal meningitis) sunt implicate in aparitia meningitelor neonatale fiind o cauza majora de deces infantil si de aparitie a sechelelor neurologice postinfectioase.
  • Bolile tractului respirator cauzate de infectia cu E. coli, pneumoniile putand fi secundare manevrelor de intubare (de pe sonda orotraheala incorect manipulata) sau unei igiene bucale deficitare (proteze dentare, infectii dentare netratate).
  • Infectiile de plaga sunt datorate ingrijirii necorespunzatoare a leziunilor (instrumentar, pansamente nesterile, maini murdare) sau raspandirii bacteriei printr-o solutie de continuitate tegumentara (plagile chirurgicale intestinale-colostoma, fisuri anale).
  • Infectiile biliare sunt favorizate de prezenta altor procese patologice (migrarea calculilor biliari) si beneficiaza frecvent alaturi de tratamentul medicamentos si de cel chirurgical.
  • Septicemiile (germenul intra in circulatia sistemica) datorate infectiei cu E. coli  reprezinta o cauza frecventa de deces, mai des intalnite in cazul pacientilor cu spitalizare prelungita, celor imunodeficienti, varstnici sau multitarati (mai multe boli asociate).
  • Infectiile nosocomiale reprezinta un aspect important al potentialului de infectiozitate al germenului si poate include oricare din patologiile deja enumerate, avand insa caracteristic raspandirea in cadrul spitalelor si a institutiilor sanitare, cu implicare frecventa a unor tulpini E. coli multirezistente.

Diagnosticul infectiei cu E. coli

Diagnosticul infectiei cu E. coli este in principal unul de laborator, in functie de localizarea germenului, putand fi recoltate diverse lichide si secretii patologice:

  • Urina – in cazul infectiilor tractului urnar
  • Secretii purulente
  • Secretie otica - infectii ORL
  • Sputa lichid lavaj bronhoalveolar - pneumonii
  • Lichid cefalorahidian - meningite
  • Materii fecale - sindroame diareice
  • Hemocultura - septicemii.

Detectia germenului din produsele recoltate se poate face cu ajutorul culturilor bacteriene pe medii speciale atat in aerobioza, cat si in anaerobioza din care se identifica ulterior prezenta patogenului prin diverse tehnici (teste chimice, analizoare de tipul Vitek, Malditoff, prin intermediul PCR-genotipare).

Tratament infectie cu E. coli

Infectiile cu E. coli beneficiaza de tratament antibiotic pe baza antibiogramei efectuate, indiferent daca este cazul de infectie urinara, gastroenterita sau alta afectiune cauzata de Escherichia coli.

In unele situatii este utila asocierea unor terapice speciale de tipul inhibitorilor de beta-lactamaza pentru afectiunile cauzate de tulpini multidrugresistent ESBL.

Cum prevenim infectia cu E. coli?

Principala metoda de preventie este spalarea corecta a mainilor, igienizarea tacamurilor si veselei, sterilizarea apei potabile si procesarea termica adecvata a alimentelor inainte de consum (in special a carnii).

Alte metode suplimentare de preventie includ respectarea regulilor de igiena personala mai ampla in cazul infectiilor enterale si imbunatatirea calitatii actului de ingrijire medicala in spitale.

 

Referinte:

 

 

Data publicării 14.03.2024