Ce trebuie sa stii despre infectia cu E. coli

Infectiile cu E. coli sunt printre cele mai frecvente afectiuni de cauza bacteriana, fiind mai specifice aparatului urinar atat la adulti cat si la copii.
Ce trebuie sa stii despre infectia cu E.coli

Cuprins

Ce este Escherichia coli

E. coli reprezinta un germen Gram negativ facultativ anaerob, care rezida in mod normal in intestinul omului (face parte din flora normala 0.1% din microbiota intestinului). Majoritatea tulpinilor de E. coli  care colonizeaza tractul digestiv sunt nonpatogene insa exista tulpini a caror prezenta declanseaza aparitia unei boli asa cum sunt ETEC (tulpina enterotoxigena), EPEC (tulpina enteropatogena) sau EHEC (tulpina enterohemoragica).

Fiind un germen facultativ anaerob acesta poate supravietui fara oxigen dezvoltandu se usor in medii lichide (adera la nivelul mucusului intestinal).

Women Check-up Essentials

CUMPARA ONLINE

Pachet consultatie urologie + ecografie rinichi/vezica/prostata/reziduu

CUMPARA ONLINE

Men Check-up Essentials

CUMPARA ONLINE

Care sunt cele mai frecvente infectii cu E. coli

Bacteria ajunge in mediul extern odata cu eliminarea scaunului, infectiile pe care le produce la nivelul organismului fiind datorate cel mai frecvent unei igiene necorespunzatoare a mainilor.

Cele mai intalnite infectii cu E. coli apartin tractului urinar (UPEC - E. coli uropatogen) si se datoreaza apropierii anatomice a uretrei (in special la femei) de anus. Astfel germenii se propaga din intestin la nivel tegumentar perineal si ajunge sa colonizeze uretra, fiind responsabil de aparitia infectiilor urinare pana la vezica urinara (cistite) joase sau inalte (pielonefrite - afecteaza rinichii) in functie de extinderea procesului infectios.

Gastroenteritele se manifesta sub forma scaunelor diareice si sunt date de ETEC (tulpina enterotoxigena) fiind cauza principala de infectie prin intermediul mainilor si alimentelor contaminate. Mai frecvent intalnita in cazul copiilor poate fi afecta si adultii purtand denumirea de „diareea calatorului“.

Enterocolitele hemoragice sunt cauzate de tulpina EHEC (E. coli enterohemoragic) sau EIEC (E. coli enteroinvaziv) si au acelasi mecanism de raspandire prin intermediul lichidelor sau prin consumul de alimente incorect procesate termic sau contaminate prin manipulare incorecta. Se manifesta sub forma unei inflamatii intestinale cu dureri abdominale care cauzeaza scaune diareice cu mucus cu striuri de sange.

Sindromul diareic la copii mici sub 2 ani este determinat de EPEC (E. coli enteropatogen) si determina o imunizare precoce (stimuleaza sistemul imunitar si apar anticorpi), astfel ca peste aceasta varsta sunt mai rar semnalate infectii cu aceasta tulpina.

Tulpinile ECNM (E. coli neonatal meningitis) sunt implicate in aparitia meningitelor neonatale fiind o cauza majora de deces infantil si de aparitie a sechelelor neurologice postinfectioase.

Frecvent intalnite sunt si bolile tractului respirator cauzate de infectia cu E. coli, pneumoniile putand fi secundare manevrelor de intubare (de pe sonda orotraheala incorect manipulata) sau unei igiene bucale deficitare (proteze dentare, infectii dentare netratate).

Infectiile de plaga sunt datorate ingrijirii necorespunzatoare a leziunilor (instrumentar, pansamente nesterile, maini murdare) sau raspandirii bacteriei printr o solutie de continuitate tegumentara (plagile chirurgicale intestinale-colostoma, fisuri anale).

Infectiile biliare sunt favorizate de prezenta altor procese patologice (migrarea calculilor biliari) si beneficiaza frecvent alaturi de tratamentul medicamentos si de cel chirurgical.

Septicemiile (germenul intra in circulatia sistemica) datorate infectiei cu E. coli  reprezinta o cauza frecventa de deces, mai des intalnite in cazul pacientilor cu spitalizare prelungita, celor imunodeficienti, varstnici sau multitarati (mai multe boli asociate).

Infectiile nosocomiale reprezinta un aspect important al potentialului de infectiozitate al germenului si poate include oricare din patologiile deja enumerate avand insa caracteristic raspandirea in cadrul spitalelor si a institutiilor sanitare, cu implicare frecventa a unor tulpini E. coli multirezistente.

Ce trebuie sa stii despre infectia cu E. coli

Cum depistam germenul

Diagnosticul infectiei cu E. coli este in principal unul de laborator, in functie de localizarea germenului putand fi recoltate diverse lichide si secretii patologice:

  • Urina - infectii ale tractului urinar;
  • Secretii purulente;
  • Secretie otica - infectii ORL;
  • Sputa lichid lavaj bronhoalveolar - pneumonii;
  • Lichid cefalorahidian - meningite;
  • Materii fecale - sindroame diareice;
  • Hemocultura - septicemii.

Detectia germenului din produsele recoltate se poate face cu ajutorul culturilor bacteriene pe medii speciale atat in aerobioza cat si in anaerobioza din care se identifica ulterior prezenta patogenului prin diverse tehnici (teste chimice, analizoare de tipul Vitek, Malditoff, prin intermediul PCR-genotipare).

Care este tratamentul pentru E. coli

Infectiile cu E. coli beneficiaza de tratament antibiotic pe baza antibiogramei efectuate si in unele cazuri este utila asocierea unor terapice speciale de tipul inhibitorilor de beta-lactamaza pentru afectiunile cauzate de tulpini multidrugresistent ESBL.

Metode de preventie

Principala metoda de preventie este spalarea corecta a mainilor, igienizarea tacamurilor si veselei, sterilizarea apei potabile si procesarea termica adecvata a alimentelor inainte de consum (in special a carnii).

Alte metode suplimentare de preventie includ respectarea regulilor de igiena personala mai ampla in cazul infectiilor enterale si imbunatatirea calitatii actului de ingrijire medicala in spitale.

Afla mai multe: 

Data publicării 23.03.2021