Dureri de spate: cauze si tratament

Durerile de spate se afla pe locul doi, dupa raceala, ca si frecventa de prezentare la medic si sunt cauzate de o multitudine de factori. Printre acestia se regasesc: stilul de viata sedentar, regimul alimentar necorespunzator, postura incorecta a corpului in timpul lucrului la birou, obezitatea sau inaintarea in varsta. In prezent, se considera ca cel putin 8 persoane din 10 experimenteaza la un moment dat in viata durere de spate care necesita prezentarea la medic.
Dureri de spate: cauze si tratament

Cuprins

Cauze dureri de spate

Durerea de spate se poate manifesta sub forma unui spasm al musculaturii vertebrale, avand caracter de crampa sau junghi ori poate fi resimtita ca o senzatie de arsura continua. In anumite situatii, durerea poate iradia la nivelul membrelor inferioare si poate fi accentuata de miscarile trunchiului sau de mersul prelungit.

Durerea de spate acuta se instaleaza brusc si se remite de obicei in cateva zile de la aparitie. Durerea cronica de spate poate persista mai mult de 3 luni de la aparitie si se datoreaza unor procese patologice extinse ale coloanei vertebrale.

Principala cauza a durerilor de spate este tensiunea musculara care contribuie la reducerea fluxului sangvin la nivelul musculaturii paravertebrale, cu deprivarea acestora de oxigen si de nutrientii necesari unei bune functionari. Tensiunea musculara este favorizata in special de adoptarea unor posturi vicioase in timpul desfasurarii diferitelor activitati profesionale sedentare, asa cum sunt statul pe scaun la birou, sofatul pentru perioade indelungate de timp si ortostatismul prelungit (frizeri, stomatologi, medici chirurgi).

Munca de birou reprezinta cea mai frecventa cauza a durerilor de spate si se datoreaza neadaptarii conditiilor de lucru la necesitatile individuale ale fiecarei persoane:

  • Mentinerea pe toata durata zilei a pozitiei sezand
  • Inaltimea necorespunzatoare a scaunului si a mobilierului
  • Lipsa unui suport lombar corespunzator.

Utilizarea excesiva a telefoanelor mobile de catre populatia tanara favorizeaza aparitia durerilor de spate, in special la nivel cervical si toracal si se datoreaza pozitiei vicioase care determina in timp, deformari ale coloanei vertebrale.

Restrictiile din perioada pandemiei au presupus pentru multe persoane petrecerea unui numar crescut de ore in pat in fata televizorului sau cu laptopul pe genunchi, in cazul in care a fost posibila substituirea atributiilor de la birou, insa aceste activitati au determinat in majoritatea situatiilor mentinerea unor posturi vicioase ale coloanei vertebrale si au favorizat aparitia durerilor de spate.

Durerile de spate mai pot fi cauzate si de conditiile improprii de somn: dormitul pe saltele care nu respecta fiziologia coloanei vertebrale si utilizarea incorecta a pernelor de sustinere.

Tratamentele administrate in mod uzual pacientilor cu dureri de spate cuprind administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, opioide si infiltratii cortizonice, alaturi de terapia prin exercitii fizice si gimnastica de recuperare.

Durerea de spate in zona lombara

Durerea lombara este cea mai intalnita forma de durere la nivelul spatelui datorita faptului ca acest segment al coloanei vertebrale sustine si preia o mare parte a greutatii corporale. Durerea lombara poate fi insotita uneori de simptome precum rigiditatea musculara si dificultatea la mers. Cauzele implicate in mod uzual in aparitia durerilor de coloana vertebrala lombara sunt reprezentate de:

  • Fracturile de compresie datorate osteoporozei
  • Procese tumorale ale coloanei vertebrale
  • Fractura de coloana lombara
  • Spasm muscular
  • Hernia de disc
  • Sciatica
  • Stenoza canalului medular
  • Accentuarea lordozei lombare.

Alte cauze mai putin frecvente ale durerii lombare sunt determinate de ruptura unui anevrism aortic abdominal, artritele (reumatoida, psoriazica, osteoartrita), infectiile la nivelul coloanei vertebrale (osteomielita, discita, abcese), infectii renale si conditii medicale asociate sexului feminin (endometrioza, chisturi ovariene, cancer ovarian, fibroame uterine).

Durerea de spate in zona toracica

Durerea de spate in zona toracica poate fi uneori dificil de diagnosticat datorita similitudinii cu alte sindroame algice aparute ca urmare a patologiilor cardiace (infarct miocardic) si pulmonare. Cauzele musculare si osoase ale durerii de spate in zona toracica sunt reprezentate de:

  • Fracturile costale
  • Costocondrita
  • Mialgii
  • Compresii ale nervilor intercostali intre discurile intervertebrale ale coloanei toracice
  • Tumori vertebrale.

Durerea de spate in zona coccisului

Durerea la nivelul coccisului sau coccidinia se manifesta la nivelul ultimei portiuni a colonei vertebrale si afecteaza mai frecvent persoanele de sex feminin, intr-o proportie de 5:1 fata de barbati. Durerea de coccis poate fi resimtita atat in conditii de repaos in pozitia sezand, cat si la mers datorita miscarilor efectuate de catre coccis si sacru, prin intermediul articulatiei sacrococcigiene, in timpul deplasarilor pe jos.

Durerea in zona coccisului este accentuata la trecerea din pozitia sezand in ortostatism (ridicarea in pozitie verticala), in timpul defecatiei, al contactului sexual sau al asezarii pe suprafete dure fara perna. Factorii care favorizeaza aparitia coccidiniei sunt reprezentati de structura pelvina mai larga specifica sexului feminin, sarcina, nasterea, obezitatea si durerile specifice ciclului menstrual care pot iradia la nivelul ultimei portiuni ale coloanei vertebrale.

Exercitii pentru dureri de spate

Indiferent ca este vorba despre o serie de exercitii fizice moderate, intinderi sau terapie fizica tintita, miscarea reprezinta un bun remediu pentru durerile de spate. Exercitiile au efectul de intarire a musculaturii paravertebrale afectate de sedentarism.

  • Exercitiile fizice pot fi practicate pentru ameliorarea durerilor de spate moderate. O metoda eficienta de imbunatatire a stabilitatii coloanei vertebrale lombare si de tonifiere a musculaturii soldurilor, dar si a musculaturii umerilor, fiind reprezentata de exercitiul Superman. Acest tip de exercitiu presupune extensia coloanei vertebrale prin contractia musculaturii paravertebrale si al muschilor fesieri. Exercitiul Superman se efectueaza prin plasarea corpului in pozitie ventrala (pe burta), urmata de ridicarea si indepartarea simultana a membrelor intinse si mentinerea gatului intr o pozitie neutra, care sa mentina privirea in jos la nivelul solului.
  • Exercitiile de tip stretching reprezinta o alta metoda de tratament pentru durerea lombara si pot fi efectuate in intimitatea locuintei fara a avea nevoie de echipament special. Exercitiile de stretching includ mobilizari usoare ale coloanei vertebrale prin adoptarea decubitului dorsal (intins pe sapte) si efectuarea unor miscari succesive de flectare a genunchilor pentru fiecare membru inferior in parte.

Masajul terapeutic si kinetoterapia pentru durerea de spate

Kinetoterapia utilizeaza miscarea ca terapie si are ca scop redobandirea fortei musculare si ameliorarea durerilor de spate prin diverse exercitii si tenhici de masaj terapeutic.

Kinetoterapeutul este cel care evalueaza pacientul din punct de vedere motric si muscular, apoi stabileste un plan de exercitii fizice adaptate fiecarei persoane in parte. Prin intermediul exercitiilor se urmareste:

  • Cresterea capacitatii de efort muscular cu imbunatatirea rezistentei la efort
  • Imbunatatirea mobilitatii coloanei vertebrale
  • Redobandirea controlului si al simtului echilibrului
  • Corectarea posturii si aliniamentului corpului.

Prin masuri de preventie, precum consultul medical, sedinte de kinetoterapie si masaj terapeutic, poate fi limitat impactul durerilor de spate asupra activitatilor zilnice, inclusiv asupra activitatii profesionale.

 
Daca vrei sa contribui activ la sanatatea angajatilor tai, si astfel sa ii mentii cat mai productivi, abonamentele medicale includ o gama variata de controale si analize de preventie, inclusiv pentru acest tip de afectiune.

 

Referinte:

 

Data publicării 26.04.2022
Data ultimei actualizari 22.05.2023