Dureri de oase: cauze si tratament

Durerea de oase reprezinta un disconfort algic resimtit mai ales de catre varstnici si sunt cauzate de modificarile structurale musculoscheletale asociate imbatranirii fiziologice. Durerea de oase este profunda si prezinta in mod uzual caracter lancinant (se manifesta prin junghiuri si zvacnituri), fiind accentuata pe timpul noptii si la mobilizarea membrului ori a segmentului afectat.
Dureri de oase: cauze si tratament

Cuprins

In prezent se considera faptul ca presiunea atmosferica joasa asociata perioadelor reci ale anului si implicarea sistemului nervos autonom in reglarea gradului de perceptie al durerii reprezinta principalele cauze care ar putea fi implicate in aparitia disconfortului algic la nivel osteoarticular resimtit de catre persoanele meteosensibile. Aceaste teorii necesita insa confirmare suplimentara prin intermediul studiilor stintifice suplimentare care sa ateste implicarea schimbarilor meteorologice in aparitia disconfortului algic osos si articular.

Afla mai multe despre meteosensibilitate: ce este mit si ce este realitate?

Cauze posibile ale durerilor de oase

Principalele cauze care pot fi implicate in aparitia disconfortului algic osos sunt reprezentate de:

  • Deficitul de minerale - Calciu si vitamina D
  • Fracturi
  • Suprasolicitare sau efectuarea miscarilor repetitive ale unui anumit segment osos
  • Deficit hormonal datorat intrarii la menopauza
  • Osteoporoza
  • Tulburari circulatorii la nivel osos secundare unei anemii falciforme
  • Osteomielita (infectie care are origine osoasa sau se raspandeste la acest nivel)
  • Patologii oncologice care implica aparitia de metastaze osoase
  • Cancer osos primar - osteosarcom, condrosarcom, sarcom Ewing localizat mai frecvent la nivelul oaselor lungi ale membrelor superioare si inferioare
  • Boli hematologice de tip leucemic.

Ameliorarea durerilor de oase

Ameliorarea durerilor osoase poate fi obtinuta cu ajutorul tratamentului etiologic si simptomatic prescris de catre medicul curant in functie de fiecare caz in parte. Tratamentul etiologic poate cuprinde:

  • Montarea de aparat gipsat sau interventie chirurgicala pentru reducerea fracturilor
  • Antibioterapice in cazul in care s-a decelat prezenta unei infectii la nivel osos
  • Bifosfonati pentru diminuarea proceselor de resorbtie osoasa in cazul osteoporozei
  • Suplimente cu vitamine si minerale
  • Terapie hormonala de substitutie pentru pacientii cu disconfort algic asociat dezechilibrelor hormonale
  • Radioterapie/chimioterapie sau interventie chirurgicala pentru exereza proceselor tumorale primare sau secundare de la nivel osos
  • Transplant medular rezervat pacientilor cu afectiuni hematooncologice care se preteaza la acest tip de tratament;

Tratamentul simptomatic implica de regula administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene si antialgice pentru ameliorarea durerii osoase in conformitate cu indicatiile medicului curant.

Terapia complementara include:

Utilizarea acestor tehnici au un efect favorabil atat asupra segmentelor osoase vizate, cat si asupra musculaturii. Fizioterapia si exercitiile fizice regulate efectuate conform indicatiilor kinetoterapeutului cresc masa osoasa si imbunatatesc rezistenta musculara, diminuand disconfortul algic al pacientului atunci cand sunt efectuate cu regularitate. Stretching-ul, mersul pe jos, inotul si mersul pe bicicleta constituie o serie de activitati fizice care practicate in mod regulat pot diminua durerile osoase mentinand in acelasi timp flexibilitatea articulatiilor.

Durerile de oase in timpul menstruatiei

Dismenoreea sau disconfortul algic asociat perioadei de menstruatie se datoreaza sintezei crescute de prostaglandine care genereaza aparitia contractiilor uterine pentru eliminarea mucoasei endometriale. Durerea menstruala este rareori localizata, manifestandu-se sub forma unui disconfort algic generalizat la nivelul abdomenului inferior ce implica musculatura, oasele si articulatiile micului bazin.

Durerea sacrata (la nivelul osului sacru) asociata perioadei de menstruatie se datoreaza pe de o parte prostaglandinelor care genereaza inflamatie, dar si presiunii exercitate de catre peretii uterini asupra ligamentelor uterosacrate.

In majoritatea situatiilor acest tip de disconfort algic osos se amelioreaza prin administrarea de medicatie antialgica si antiinflamatorie, dar si prin aplicarea tehnicilor de fizioterapie pentru decontracturarea musculaturii pelvine.

Durerile de oase la menopauza

Durerile articulare si de oase asociate perioadei de menopauza se datoreaza scaderii fiziologice a productiei de estrogen care genereaza inflamatie articulara si creste rata turnoverului osos la persoanele de sex feminin aflate in aceasta etapa a vietii.

In cazul acestei categorii populationale, disconfortul algic osos poate fi ameliorat prin administrarea de antialgice non-steroidiene, antiinflamatoare si hormoni de substitutie in conformitate cu recomandarile medicului ginecolog sau endocrinolog.

Durerile de crestere la copii

Artralgiile, mialgiile si durerile ligamentare ale copiilor sunt destul de frecvent atribuite in mod eronat puseelor de crestere si dezvoltare osoasa specifice acestei varste, insa in realitate, disconfortul algic resimtit de cel mic se datoreaza mai degraba activitatii fizice intense si repetitive care suprasolicita aparatul locomotor.

Afla mai multe despre puseurile de crestere la copii

In absenta unui context febril sau inflamator, durerile osoase de mica intensitate ale copiilor nu constituie un motiv de ingrijorare si nu necesita administrarea de tratament specific.

Localizarea disconfortului algic la nivelul unui singur segment osos si aparitia tumefactiei necesita adresare catre medicul pediatru ortoped pentru efectuarea unui examen clinic amanuntit al copilului in vederea stabilirii cauzelor care genereaza aceste manifestari.

Formular de programare

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Durerile de oase la copii

Principalele patologii care pot genera dureri osoase in perioada copilariei sunt reprezentate de:

  • Artrita idiopatica juvenila, o afectiune care afecteaza articulatiile, generand inflamatie, rigiditate si durere articulara care poate iradia la nivel osos
  • Osteomielita
  • Histiocitoza X cu celule Langerhans o patologie rar intalnita care implica proliferarea si acumularea unui anumit tip de celule la nivelul diferitelor organe si tesuturi inclusiv cele osoase
  • Tumori osoase benigne
  • Tumori osoase maligne dintre care mai frecvent intalnite sunt osteosarcomul si sarcomul Ewing.

Tratamentul durerilor osoase asociate acestor boli este etiologic si poate implica administrare de antibiotice, terapie imunomodulatoare, chimioterapie, radioterapie sau interventie chirurgicala pentru drenajul colectiilor purulente sau ablatia formatiunilor tumorale in functie de patologia vizata.

Alimentatia echilibrata si stilul de viata activ reprezinta principalele modalitati care asigura rezistenta oaselor, previne aparitia patologiilor metabolice si acumularea kilogramelor in exces, factori asociati in mod frecvent cu durerea osoasa.

Vitamina K sustine metabolizarea calciului in organism, vitamina C intareste sistemul osos, iar vitamina D stimuleaza absorbtia calciului. Alaturi de calciu, principalele minerale care intra in alcatuirea oaselor sunt reprezentate de Zinc care previne diminuarea densitatii osoase si Magneziu care stimuleaza absorbtia calciului.

Laptele si produsele lactate derivate, sardinele, ouale, somonul, tonul, legumele cu frunze verzi, cerealele reprezinta cateva dintre alimentele cu aport crescut de vitamine si minerale care contribuie la buna functionare a sistemului osos atunci cand sunt integrate intr-un stil de viata sanatos alaturi de activitatea fizica regulata.

 

 

Referinte:

 

Data publicării 04.04.2024