Hipocalcemia: de ce apare si cum o tratam

Hipocalcemia reprezinta scaderea valorilor serice ale calciului total sub 8.8 mg/dl si a celui ionic (calciul liber cu activitate biologica) sub 4mg/dl.
Hipocalcemia: de ce apare si cum o tratam

Cuprins

Ce reprezinta hipocalcemia?

Hipocalcemia reprezinta scaderea valorilor serice ale calciului total sub 8.8 mg/dl si a celui ionic (calciul liber cu  activitate biologica) sub 4mg/dl.

Care sunt cauzele de aparitie ale hipocalcemiei?

Scaderea calciului este determinata in mod frecvent de catre:

  • Deficit alimentar;
  • Deficitul de parathormon (hipoparatiroidism, sindrom DiGeorge-absenta congenitala a glandelor paratiroide);
  • Hipomagneziemie;
  • Deficit de vitamina D;
  • Insuficienta renala cronica;
  • Afectiuni care determina scaderea proteinelor serice totale (boli hepatice, renale);
  • Utilizarea diureticelor, corticosteroizilor, anticonvulsivantelor si anumitor antibiotice (rifampicina).

Hipocalcemia: de ce apare si cum o tratam

Simptomele hipocalcemiei

Simptomele cel mai frecvent asociate cu un nivel scazut al calciului seric sunt reprezentate de catre oboseala musculara, crampe musculare (determinate de efort fizic sau spontane aparute inainte de culcare), piele uscata, unghii friabile, paralizii la nivelul limbii, degetelor membrelor inferioare, iar in cazurile severe pot duce la instalarea tetaniei cu aparitia spasmului laringian, tulburarilor de ritm cardiac si al convulsiilor generalizate. Deficitul prelungit de calciu se poate manifesta sub forma starilor de confuzie, pierderilor de memorie, delirului, depresiei si halucinatiilor.

Diagnosticul hipocalcemiei

Diagnosticul hipocalcemiei este stabilit pe baza informatiilor de anamneza si al consultului clinic al pacientului fiind confirmat cu ajutorul investigatiilor de laborator pentru determinarea valorilor serice ale calciului.

Tratamentul hipocalcemiei

Tratamentul deficitului de calciu este etiologic si are ca scop restabilirea nivelurilor optime ale calciului seric prin administrarea de sulfat de magneziu (sare amara) sau gluconat de calciu intravenos. Pe termen lung se pot utiliza suplimente de vitamina D, calciu si magneziu pentru prevenirea crampelor musculare si amelioraea simptomatologiei, insotite de monitorizarea periodica a valorilor pentru calciu seric total si ionic pentru a evita supradozarea.

Afla mai multe:

Data publicării 20.09.2021