Puseu de crestere - despre etapele firesti in dezvoltarea fizica a copilului

Puseurile de crestere reprezinta perioade scurte de timp pe parcursul carora se inregistreaza o crestere rapida in inaltime si greutate a copilului si constituie etape fiziologice in dezvoltarea acestuia, care dureaza de la nastere pana la varsta maturitatii.
Puseu de crestere - despre etapele firesti in dezvoltarea fizica a copilului

Cuprins

Perioadele copilariei pe parcursul carora sunt inregistrate aceste perioade accelerate de dezvoltare pot fi impartite dupa cum urmeaza:

Prima copilarie de la nastere pana la varsta de 3 ani cuprinde urmatoarele etape:

  • Nou nascut: perioada cuprinsa intre ziua nasterii si pana la 28 de zile de viata
  • Sugar: 29 zile - 12 luni
  • Copil mic anteprescolar 1-3 ani.

A doua copilarie este cuprinsa intre 3 si 7 ani

A treia copilarie cuprinde varsta scolara:

  • Scolar mic 7-11 ani pentru fete si 7-13 ani pentru baieti
  • Scolar mare 11-14 ani pentru fete si 13-15 ani pentru baieti.

Perioada de adolescenta cuprinde urmatoarele etape de dezvoltare:

  • Adolescenta timpurie intre 10 si 13 ani
  • Adolescenta medie intre 14 si 16 ani
  • Adolescenta tarzie intre 17 si 20 de ani.

Puseul de crestere al copilului reprezinta un proces cantitativ care presupune cresterea in dimensiuni a diferitelor segmente ale corpului si a greutatii corporale, care se cuantifica in functie de indici de crestere specifici fiecarei etape in parte.

Cum se manifesta un puseu de crestere?

Pe parcursul unui puseu de crestere si dezvoltare, copilul poate prezenta cateva manifestari normale pentru aceasta perioada, care nu trebuie sa ingrijoreze parintii:

  • Apetit crescut
  • Cresterea necesarului de odihna
  • Acumularea sau scaderea brusca in greutate
  • Trecerea rapida de la o marime la alta a hainelor si incaltamintei
  • Dureri la nivelul membrelor superioare si inferioare
  • Schimbarea centrului de greutate
  • Modificari de dispozitie specifice perioadei de pubertate
  • Aparitia caracterelor sexuale: ingrosarea vocii, aparitia pilozitatii corporale, menarha, cresterea in volum a glandelor mamare.

Cat dureaza un puseu de crestere?

Puseurile de crestere alterneaza in mod fiziologic cu perioade mai lente de dezvoltare sau de stagnare, insa durata medie a unui astfel de episod poate fi cuprins intre 2 si 3 zile cu extindere pana la o saptamana, timp in care parintii pot observa modificari vizibile cu privire la greutatea si inaltimea copilului.

Puseuri de crestere la nou nascuti (0-1 luni)

  • In primele 5 zile de viata ale nou nascutului, se inregistreaza o scadere fiziologica in greutate care reprezinta aproximativ 5-8% din greutatea inregistrata la nastere.
  • Acestea sunt urmate de o perioada de recuperare a acesteia, in decurs de 10-14 zile.
  • Al doilea puseu de crestere corespunde saptamanilor 2-3 de viata, perioada in care nou nascutul se hraneste la san mai mult sau necesita cantitati mai mari de formula de lapte.

La sfarsitul primei luni de viata, nou nascutul va creste in dimensiuni cu 5 cm. In aceasta etapa de dezvoltare nou nascutul poate fi agitat sau poate plange mai mult, mai ales datorita colicilor abdominale specifice.

Puseuri de crestere la bebelusi (1-12 luni)

  • Puseul de crestere inregistrat la 4-6 saptamani de viata este mai vizibil, copilul luand in greutate mai mult in aceasta etapa. Hranirea este mai frecventa in aceasta perioada a dezvoltarii, sugarul prezentand apetit crescut si uneori stare de iritabilitate.
  • In continuare, puseurile de crestere specifice primului an de viata corespund lunilor 3, 4, 6 si 9 de viata, fiecare prag depasit, corespunzand unei cresteri accelerate in greutate si de maturatie a scheletului.

Pe durata puseurilor de crestere sugarul poate deveni mai agitat, trezindu-se frecvent pe timpul noptii pentru a se hrani. Dupa diversificare, pot aparea schimbari de comportament si tulburari ale orarului de somn, insotite de stari de agitatie si iritabilitate ale sugarului.

Cresterea in greutate a sugarului si circumferinta craniana

In majoritatea cazurilor, greutatea se dubleaza la fiecare 4 luni pana la varsta de 1 an.

  • In primele 16 saptamani de viata, sugarul adauga circa 750g/luna
  • Intre 5 si 8 luni cate 500 g/luna
  • Intre 9-12 luni cate 250g/luna.

Perimetrul cranian se mareste in medie cu 2cm/luna in primele 3 luni de viata, apoi cu 1 cm pe luna in perioada curpinsa intre 4 si 6 luni de viata, iar ritmul de crestere al perimetrului toracic pana la varsta de 1 an este de 1cm/luna. Indicii de maturare urmaresc osificarea craniului si maturatia scheletului, fontanela posterioara inchizandu-se pana la 2-3 luni, in timp ce fontanela anterioara se poate inchide pana la 18 luni.

La nou nascut exista 5 nuclei de osificare reprezentati de: extremitatea inferioara a femurului, extremitatea superioara a tibiei, astragalul, calcaneul si cuboidul. Varsta si secventialitatea nucleilor de osificare in primul an de viata sunt reprezentate de capul humeral la 3-6 luni si capul femural si epifiza inferioara a tibiei la 1 an.

Dentitia temporara alcatuita din 20 de dinti incepe sa erupa intre 5 si 9 luni de viata, la 6 luni fiind prezenti incisivii mediani, la 7 luni incisivii laterali, iar la 1 an premolarii.

Puseuri de crestere la copiii mici (1-3 ani)

In al 2-lea si in al 3-lea an de viata copilul creste in greutate in medie cu 250g/luna, iar dupa varsta de 2 ani, greutatea in kg se calculeaza dupa formula Herman fiind egala cu 2V (varsta in ani) +9kg. Pentru evaluarea cresterii staturale fiziologice, la varsta de 1 an se adauga 24 de cm taliei de la nastere, iar la varsta de 2 ani se adauga 10 cm taliei de la varsta de 1 an.

Dupa varsta de 2 ani, talie este masurata conform formulei 5V (varsta in ani) +80cm.

Eruptia dentitiei temporare continua cu aparitia caninilor la 16 luni si premolarilor secunzi la 20 de luni.

Puseuri de crestere prescolari si scolari

Aceasta perioada de dezvoltare prezinta cea mai mare variabilitate si debuteaza in jurul varstei de 5 ani, cand ritmul de crestere si dezvoltare este diferit de la copil la copil. Este important ca pe durata acestui puseu de crestere, sa nu se realizeze comparatii intre frati sau copii de varste apropiate, deoarece fiecare copil se dezvolta in ritm diferit, mai lent sau mai rapid, iar atragerea atentiei asupra inaltimii ori a greutatii corporale, poate determina aparitia unui impediment in buna dezvoltare psihica si fizica a acestuia.

In aceasta etapa de crestere se pot manifesta schimbari ale obiceiurilor alimentare, copilul avand preferinte pentru dulciuri sau anumite tipuri de mancare de care poate abuza. Este importanta indrumarea copilului catre un regim alimentar sanatos si nutritiv, care sa sustina activ cresterea si dezvoltarea corespunzatoare, chiar daca in anumite situatii acest lucru poate fi mai dificil de realizat.

Dentitia definitiva alcatuita din 32 de dinti incepe sa apara la 7-8 ani, primii fiind molarii la 6 ani, apoi molarii secunzi la 12 ani. Varsta fiziologica este apreciata in functie de nucleii de osificare situati la nivelul marelui trohanter la 4 ani si capul peroneului, capul radiusului si rotula la varsta de 5 ani.

Puseuri de crestere in adolescenta

Hormonii responsabili de maturizarea sexuala determina aparitia unui nou puseu de crestere in jurul varstei de 10-12 ani pentru fete, respectiv 12-13 ani pentru baieti. Durata si intensitatea acestui puseu variaza intre sexe, fiind de obicei mai mari pentru sexul masculin decat pentru cel feminin, fapt care determina aparitia unor diferente vizibile de inaltime la copiii de aceeasi varsta, insa in medie, adolescentii se vor inalta cu 9-10 cm pana la sfarsitul acestei perioade de crestere.

In aceasta etapa de dezvoltare apar modificari fizice care indica instalarea perioadei puberale reprezentate de ingrosarea vocii la baieti, dezvoltarea organelor de reproducere, modificari ale glandelor endocrine si nu in ultimul rand, modificari de natura emotionala. Toate aceste schimbari ale organismului pot determina aparitia nevoii sporite de somn, apetit crescut si in anumite situatii, lipsa de coordonare, datorata cresterii si dezvoltarii accelerate a organismului.

Uneori cresterea accelerata la nivelul cartilajelor poate determina aparitia durerilor la nivelul membrelor, care trezesc adolescentul din somn sau ii pot ingreuna desfasurarea anumitor activitati pe parcursul zilei. Exercitiile fizice in aer liber sau practicarea unui sport la alegere contribuie la dezvoltarea armonioasa in perioada pubertatii, avand efecte benefice mai tarziu in viata adulta.

Acest ultim puseu de crestere se definitiveaza in jurul varstei de 18-19 ani pentru fete si respectiv 20-22 de ani pentru baieti.

Indiferent de perioada specifica de dezvoltare prin care trece copilul, este important ca parintii sa ii furnizeze acestuia mese suplimentare pentru a le satisface nevoile energetice, sa stabileasca un orar regulat de somn si sa dispuna de rabdare si intelegere in prezenta schimbarilor emotionale ale acestora.

 

Referinte:

Data publicării 04.08.2022
Data ultimei actualizari 04.05.2023